Τρίκαλα, 21.08.2010. Οι εργασίες του 2ου Παγκόσμιου Συνεδρίου-Ανταμώματος Θεσσαλών που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα, την Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010 στο συνεδριακό κέντρο του Μύλου τού Ματσόπουλου, ολοκληρώθηκαν σε ένα ιδιαίτερα θερμό και έντονα συγκινησιακό κλίμα. Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων, ο Δήμος Τρικκαίων και η ΤΕΔΚ Τρικάλων, είχαν την ευθύνη της διοργάνωσης του Συνεδρίου που κατά γενική ομολογία στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

Η Σύναξη των Θεσσαλών χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή των αποδήμων Θεσσαλών από όλες τις περιοχές της υφηλίου με έντονη την επιθυμία να ακουστεί η φωνή και τα αιτήματά τους. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Μιχάλης Ταμήλος δήλωσε περήφανος που το 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα. Ο Νομάρχης Τρικάλων Ηλίας Βλαχογιάννης απεύθυνε θερμό χαιρετισμό και εξέφρασε ένθερμα αισθήματα αγάπης προς όλους τους Θεσσαλούς. Ως επίσημος εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων ο Σπύρος Ταλιαδούρος απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό δηλώνοντας την στήριξη και συμπαράσταση της Ελληνικής Πολιτείας στην Ομογένεια.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Νομάρχης Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, ο Νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας, πολιτικές αρχές της Θεσσαλίας, πολλοί εκπρόσωποι φορέων, ενώ συγκινητικές ήταν οι στιγμές συνάντησης μεταναστών που είχαν χρόνια να βρεθούν. Τις εργασίες του συνεδρίου συντόνισε τριμελές Προεδρείο που απαρτίζοταν από τον Ιωάννη Κίτσιο (Γραμματέα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας) την Ιωάννα Αναστασοπούλου (Πρόεδρο του Φιλικού Συνδέσμου ΤΡΙΚΚΗ Αθηνών) και από τον Άρη Μυλωνά (Υποδιευθυντής Φιλόλογος του 8ου Λυκείου Τρικάλων). Την οργανωτική επιτροπή αποτελούσαν οι Διαμαντής Γκίκας, Πορνάρας Γεώργιος, Μπακλαβα-Στρατικη Μαρία και Παπαμιχαήλ Αντώνη.

Ο Ιωάννης Κίτσιος, Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου και είπε χαρακτηριστικά: «Όπου κι αν βρισκόμαστε η Ελλάδα είναι στην καρδιά μας και επειδή η Θεσσαλία είναι στην καρδιά της Ελλάδας πρέπει να της δοθεί η σημασία που της πρέπει. Είμαστε εδώ για να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να βάλουμε τα θεμέλια ενός κοινού Θεσσαλικού οράματος».

Ακολούθησαν εισηγήσεις:

  1. Γκίκας Διαμαντής – Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων και «Διεθνές καλοκαιρινό Φεστιβάλ Θεσσαλικών αδελφοποιημένων Δήμων 2011 / International Summer Festival of Thessalian twinnig cities 2011».
  2. Γεώργιος Πορνάρας – 50 χρόνια Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Καναδά.
  3. Κωνσταντίνος Τρίμμης – Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Αυστραλίας.
  4. Βόμπρας Γεώργιος – Η Ομογένεια στην Κεντρική Ευρώπη. Μορφές αυτοοργάνωσης: Εκκλησία, Κοινότητες και Πολιτιστικοί Σύλλογοι.
  5. Στέφανος Γ. Κούτρας – «Πανθεσσαλική Στέγη». Νέα Οράματα, Νέοι Στόχοι.
  6. Παπαμιχαήλ Αντώνη – Δεκαπέντε χρόνια δράσης «Ο Λαογραφικός Συλλογος Τρικάλων Οι Θεριστάδες – Παράγοντας ενδυνάμωσης τοπικής (θεσσαλικής) ταυτότητας δια μέσω της διατήρησης και συνέχισης των παραδόσεων.
  7. Μαρία Μπακλαβά-Στρατίκη – Πλαίσιο δράσης και συνεργασίας των Θεσσαλικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών από όλο τον κόσμο.
  8. Πανάγου Νίκη – Η ιστορία του Συλλόγου Θεσσαλών Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Φυλής «Ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ».
  9. Μπακλαβά Λία – Η συμβολή μικρών Συλλόγων στην διατήρηση Θεσσαλικής παράδοσης και
  10. Αχιλλέας Λέρας – Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων «Ασκληπιός». Νομικό πλαίσιο, ιδιαιτερότητες – ανάγκες και προοπτικές.

Το Δ.Σ. της Συνομοσπονδίας αποφάσισε σε κάθε Συνέδριο που θα διοργανώνεται στην Θεσσαλία σε συνεργασία πάντα με έναν διαφορετικό Δήμο της Περιφέρειας να τιμώνται πρόσωπα που κατάγονται από τον τόπο μας και που διακρίθηκαν για το έργο τους. Τιμητική πλακέτα παρέλαβε σε ένθερμο κλίμα ο Κρις Σπύρου που κατάγεται από την Πορτή Καρδίτσας και έφυγε από τα 13 χρόνια για την Αμερική, όπου κατάφερε να πάρει ανώτερα αξιώματα και να καλλιεργεί με επιτυχία τις Ελληαμερικάνικες σχέσεις . Το δεύτερο τιμώμενο πρόσωπο ο Ιερέας π. Θεόδωρος Παπανικολάου από Σαρακίνα δεν μπόρεσε να παραβρεθεί. Απέστειλε όμως τους χαιρετισμούς και την αγάπη του από το Μπορντό της Γαλλίας όπου ζει και πασχίζει για τη διατήρηση της Ελληνικής Γλώσσας.

Ακολούθησε απονομή αναμνηστικών πλακετών στους παρευρισκομένους εκπροσώπους των Θεσσαλικούς οργανώσεων. Στην παρένθεση αναφέρεται ο εκπρόσωπος που παρέλαβε το μετάλλιο. Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «ΒΑΣ. ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ» (Ιωάννης Κίτσιος). Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Αυστραλίας (Ηλίας Τρίμμης), Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Τορόντο Καναδά (Βαγγέλης Ντερέκας), Θεσσαλικός Σύλλογος Νέας Υόρκης ΗΠΑ Ασκληπιός (Θεόδωρος Διαμαντόπουλος).

Το 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θεσσαλών χαρακτηρίστηκε κυρίως από τη μεγάλη συμμετοχή απόδημων Θεσσαλών, αλλά κι από μια έντονη διάθεση για κοινή πορεία συνεργασίας και δράσης για την Θεσσαλία που θα προωθήσει, τη συνέργια όλων των δυνάμεών της, με καλύτερους πρεσβευτές της τους απόδημους. Η Δρ. Σαραντοπούλου Όλγα, Παγκόσμια Γραμματέας του ΣΑΕ, που συμμετείχε καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, αλλά και τιμήθηκε από την οργανωτική επιτροπή μιας που χαρακτηρίστηκε «ανάδοχος» της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η συνοχή και ενότητα προκειμένου να ενδυναμωθεί περιφέρεια με το Μητροπολιτικό κέντρο. Μέσα από μια τέτοια κοινή συνείδηση θα υπάρξει συνεργασία με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα. Υπογράμμισε την ανάγκη να υποστηριχτούν οι δεσμοί της νέας γενιάς με την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Εξήρε τις ικανότητες του προέδρου Διαμαντή Γκίκα καθώς του Δ.Σ. και των μελών της Συνομοσπονδίας για το τόσο πετυχημένο συνέδριο εκδηλώνοντας θαυμασμό για την πολυπληθή συμμετοχή του.

Τα κύρια αιτήματα που διατυπώθηκαν από τους Απόδημους Θεσσαλούς ήταν, η Συμμετοχή των Αποδήμων στις εκλογές της Βουλής των Ελλήνων, η συνέχιση της λειτουργίας των ελληνικών σχολείων και Προξενείων στο εξωτερικό, η συνέχιση της λειτουργίας Θεσσαλικού αεροδρομίου και η αναβάθμιση των υποδομών, η μετάδοση Θεσσαλικού τηλεοπτικού καναλιού στο εξωτερικό και η ομαλή λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Οι σύνεδροι διαπίστωσαν ότι στις δεδομένες συγκυρίες για τη χώρα μας, ο ρόλος των αποδήμων αποκτά ιδιαίτερη σημασία τόσο για την Θεσσαλία και ευρύτερα για την Ελλάδα και ότι οι Θεσσαλοί είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Από τις εισηγήσεις προέκυψε ότι είναι μεγάλη αναγκαιότητα να χαράξει μια συγκροτημένη στρατηγική εξωστρέφειας και ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Θεσσαλίας και να προωθήσει μια σειρά από εξειδικευμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, για ένα πολυεπίπεδο παγκόσμιο δίκτυο των Θεσσαλών που θα στηρίζεται και θα προωθεί το πνεύμα αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης, ανάμεσα στους φορείς και τους πολίτες της Θεσσαλίας με τους απόδημους, στους τομείς της επιχειρηματικής συνεργασίας, της ανάδειξης και προώθησης του πολιτισμού, των τοπικών προϊόντων, αλλά παράλληλα να ενδυναμώσει την παρουσία και το ρόλο της απόδημης Θεσσαλικής νεολαίας, με την δημιουργία Παγκοσμίου Συμβουλίου Θεσσαλικής Νεολαίας.

Πολύ ουσιαστική ήταν η συμμετοχή τόσο των εκπροσώπων Θεσσαλικών Συλλόγων Εσωτερικού από την Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, όσο και από το συμβούλιο Θεσσαλικής Νεολαίας Ευρώπης που εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Γιάννη Βόμπρα μεταφέροντας μια σειρά αιτημάτων.

Επιθυμία τον ομογενών ήταν να προηγηθούν οι εισηγήσεις από τους χαιρετισμούς και τοποθετήσεις των πολιτικών προσώπων, ώστε να αναπτυχθεί δυνατότητα διαλόγου και να αφουγκραστούν οι τοπικοί παράγοντες τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους. Μέσα στο τόσο όμορφο κλίμα, παραφωνία αποτέλεσε η δυσαρέσκεια πολιτικού προσώπου, που αδιαφόρησε στην δημόσια γνωστοποιημένη απόφαση τόσο του Δ.Σ. της Συνομοσπονδίας όσο και της οργανωτικής επιτροπής, ο οποίος «ετσιθελικά» απαίτησε να μιλήσει στην αρχή αδιαφορόντας για το πρωτόκολλο του συνεδρίου, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να εισπράξει το ζεστό αγκάλιασμά τους. Μετά το πέρας των εισηγήσεων δόθηκε η δυνατότητα στους συνέδρους που επιθυμούσαν αλλά και στους επισήμους που είχαν την ευγενή καλοσύνη και υπομονή να περιμένουν ως το τέλος για να καταθέσουν τα αιτήματά τους και να χαιρετίσουν το συνέδριο.

Ο Νομάρχης Μαγνησίας Αποστόλης Παπατόλιας μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «Η υπέρβαση των τοπικισμών και των αντιπαλοτήτων μεταξύ των πόλεων και των περιοχών, φαντάζουν πολυτέλειες στο εξωτερικό, εκεί που πρέπει δηλαδή να σφυρηλατηθεί με κάθε δυνατό τρόπο η ενότητα που βασίζεται στην προσφορά και την εθελοντική παρουσία. Ας μην ξεχνούμε όλοι μας, ότι οι άνθρωποι της διασποράς είναι εκείνοι που μας έδωσαν μαθήματα αυτοργάνωσης»

Το συνέδριο έληξε με την αποφώνηση από το Προεδρείο του συνεδρίου και με ένα Θεσσαλικό Τραγούδι από τον Ιεροψάλτη κ. Νταλάση, που συγκίνησε τους συνέδρους που ήρθαν απ’ όλο τον κόσμο. Όμορφες στιγμές ζήσαν οι σύνεδροι όταν περιηγήθηκαν στην πόλη με το τραινάκι που προσέφερε το αστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων ΑΕ.

Το αντάμωμα έκλεισε πανηγυρικά το βράδυ, αφού χόρεψαν όλοι μαζί στο Θέατρο του Φρουρίου με τον Λαογραφικό Σύλλογο «Θεριστάδες», όπου 60 χορευτές υπό την διεύθυνση του Αντώνη Παπαμιχαήλ αναβίωσαν τα έθιμα του παραδοσιακού Καραγκούνικου Γάμου. Ο Δήμαρχος Μιχάλης Ταμήλος και αντιδήμαρχοι Ελένη Αργυροπούλου, κ. Πολυμερόπουλος, ο αντινομάρχης Χρήστος Μιχαλάκης αποχαιρέτησαν τους ομογενείς αφού παρέθεσαν δείπνο.

Η παγκόσμια Συνομοσπονδία ευχαριστεί τους χορηγούς της εκδήλωσης (Τεχνική Εταιρεία Γιάννη Μπουφίδη-Νίκου Οικονομίδη ΟΕ, Ξενώνας Βαβίτσας, Καστράκι Μετεώρων, Εργοστάσιο Τυποποίησης και συσκευασίας Κρέατος Κώστα Μαράβα, Αστικό ΚΤΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΑΕ και e-trikala AE) και όλα τα άτομα που πήραν μέρος στην οργάνωση αυτής της μεγάλης εκδήλωσης και τους εύχεται να είναι πάντα καλά και να ξανανταμώσουμε του χρόνου!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ