Η Ανώνυμη Εταιρεία Kunstseiden, ή εν συντομία KUAG, η οποία ανέπτυξε τις δραστηριότητές της στο πλαίσιο του Ομίλου Glanzstoff στον τομέα της επεξεργασίας κλωστών και για ολόκληρες δεκαετίες είχε το πάνω χέρι στην οικομομία της περιοχής του Βαλτνήλ, αφού ήταν ο κύριος εργοδότης των περισσότερων οικογενειών που ζουν εδώ, εξειδικεύτηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 στην κατασκευή νάιλον κλωστής, που υπόσχονταν τεράστια κέρδη και μεγάλη συμμετοχή στην πανγερμανική αγορά κλωστών που μεγάλωνε όλο και περισσότερο.

Στο υποκατάστημα του Βαλτνήλ έγιναν επεκτάσεις, αγοράστηκαν οι απαραίτητες γι’ αυτό μηχανές και ξεκίνησαν οι εκκλήσεις για απασχόληση εργατικού δυναμικού. Αρχικά χωρίς μεγάλη επιτυχία, διότι το γερμανικό οικονομικό θαύμα ήταν ήδη στα φόρτε του και δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου άτομα που έψαχναν εργασία στη Γερμανία.

Τόσο οι μεγάλες όσο και οι μικρές επιχειρήσεις εξαρτώνταν πανγερμανικά ήδη πλέον σε όλους τους τομείς από τους «γκάσταρμπάιτερ» κι έτσι η Γερμανία βγήκε σε ολόκληρη την Ευρώπη για να αναζητήσει υγειείς και δυνατούς ανθρώπους που θα ήταν πρόθυμοι να εργασθούν.

Έτσι αποφάσισαν οι αρμόδιοι πολιτικοί να ψάξουν και στην Ελλάδα, και στις 30 Μαρτίου του 1960 υπογράφτηκε η Συμφωνία απασχόλησης εργατικού δυναμικού ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία η οποία άνοιξε τις πύλες της μετανάστευσης για τους Έλληνες στη Γερμανία. Πάνω από 2 εκκατομύρια Έλληνες πέρασαν μέσα σε 5 δεκαετίες από τη χώρα, ενώ σήμερα οι Έλληνες της Γερμανίας ανέρχονται μόνο στους 350 000.

Και η Kuag του Βαλτνήλ επωφελήθηκε από τη Συμφωνία αυτή.

Η κάλυψη του απαιτούμενου εργατικού δυναμικού έγινε κυρίως με αλυσιδωτές μεταναστεύσεις, δηλαδή μέσω προσκλήσεων σε ολόκληρες ομάδες ανθρώπων από το ίδιο μέρος, και με τον καιρό οι Έλληνες έφτασαν να αποτελούν το 40% των απασχολουμένων στην εν λόγω εταιρεία.

Οι πρώτοι εργαζόμενοι ήταν 20 γυναίκες από την Προσοτσάνη της Δράμας, οι οποίες με την «πράσινη κάρτα» στο χέρι, που τους πιστοποιούσε την «ικανότητα προς εργασία», έφτασαν στος 8 Αυγούστου 1960 μ’ ένα λεωφορείο στο Βαλτνήλ.

Τις ακολούθησαν περίπου άλλοι 3.000 νέοι, υγειείς εργάτες που, ως επί το πλείστον έμειναν μεν μόνο λίγα χρόνια, αλλά άφησαν τα ίχνη τους στην καθημερινότητα των πολιτών του Waldniel – ιδιαίτερα τις Κυριακές που είχαν ρεπώ και συναντιώντουσαν στην πλατεία γύρω από το μεγάλο δέντρο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, πολύ γρήγορα εξελίχθηκαν φιλίες και έρωτες και άρχισαν οι γάμοι χωρίς σταματημό. Δημιουργήθηκαν οικογένειες και ο κόσμος διαπίστωνε ότι η διαμονή του στην ξενητιά θα διαρκούσε περισσότερο απ’ ότι είχαν υπολογίσει. Τα παιδιά μεγάλωναν και όλοι μαζί φρόντιζαν για τη διαφύλαξη της παράδοσης, του πολιτισμού, της θρησκείας και της μόρφωσης.

Το ελληνικό Υπουργείο Εργασίας έστειλε «Ελληνικά Κλιμάκια» στις μεγαλουπόλεις της Γερμανίας. Καθήκον τους ήταν να ασχοληθούν με τη φροντίδα των Ελλήνων μεταναστών στις περιοχές όπου είχαν εγκατασταθεί. Ενισχύθηκαν με περισσότερο προσωπικό η ελληνική Πρεσβεία και τα κατά τόπους προξενεία και ακολούθησαν οι ιερείς και οι εκπαιδευτικοί.

Μια εκκλησιαστική ενορία και το μάθημα μητρικής γλώσσας ήταν από την αρχή ένα από τα κεντρικά αιτήματα των Ελλήνων του Waldniel, κάτι που βρίσκεται σε πρώτη θέση ακόμα και σήμερα ανάμεσα στους περίπου 200 Έλληνες που ζουν εδώ.

Όλα αυτά τα χρόνια η ενσωμάτωση έγινε αυτονόητα και δίχως επίσημη καθοδήγηση, πολύ πριν φτάσει να χρησιμοποιείται ως όρος απ’ όλους και πολύ πριν μπει στην ημερήσια διάταξη των πολιτικών.

Για το λόγο αυτό οι Έλληνες που ζουν εδώ θέλουν να γιορτάσουν μαζί με όλους εσάς την επέτιο αυτή στις 20.11.2010, στο δημαρχείο και υπό την αιγίδα του δημάρχου του Σβάλμταλ και με την παρουσία του Έλληνα Γενικού Προξένου του Ντύσσελντορφ κυρίου Πρόδρομου Μαρκουλάκη και του εκ του Υπουργείου Παιδείας απεσταλμένου Συντονιστή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κυρίου Αστερίου Μπανούση, καθώς και εκπροσώπου του προκαθήμενου της Ελληνο-Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Γερμανία πατέρα Παναγιώτη Τσουμπακλή. Κοντά μας θα παρευρίσκεται και ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων στη Γερμανία κύριος Μιχάλης Πατένταλης καθώς και ο Μηχανολόγος Υφασμάτων κύριος Σπυρίδων Προφήτης, που προσκλήθηκε ιδιαίτερα να έρθει από την Ελλάδα, γιατί για 30 ολόκληρα χρόνια φρόντιζε τους Έλληνες του Σβάλμταλ στις διάφορες υποθέσεις τους και τους συνόδευε όπου χρειαζόταν.

Το πρόγραμμα:

2 μμ Χαιρετσιμός και ομιλία του δημάρχου (Reinhold Schulz)

2:15 Σύντομη ιστορική αναδρομή της παρουσίας και δράσης των Ελλήνων του Βαλτνήλ (Σπυρίδων Προφήτης)

3 μμ Παρουσίαση κειμένων με θέμα «πολυπολιτισμική συμβίωση» (μαθητές του ελληνικού σχολείου στο Waldniel)

3:30 Παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών (μαθητές του ελληνικού χορευτικού συλλόγου «Hellas Waldniel»

4 μμ Ο ηθοποιός, ταβερνιάρης, τραγουδιστής, ποιητής και αρχιτέκτονας Κώστας Παπαναστασίου, γνωστός από το σήριαλ «Lindenstrasse» ως Παναγιώτης Σαρικάκης ερμηνεύει τραγούδια της μετανάστευσης του Μάνου Χατζιδάκη και του Μίκη Θεοδωράκη

5 μμ Προβολή σε βίντεο του θεατρικού έργου της συγγραφέως Ελένης Τσακμάκη- Δεληδημητρίου με τίτλο «Ο σταθμός του Μονάχου» – που ήταν και ο πρώτος «σταθμός» των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία

Και επιπλέον:

  • Έκθεση φωτογραφίας με στιγμιότυπα από τη ζωή των πρώτων «γκασταρμπάιτερ» του Βαλτνήλ
  • Έκθεση και πώληση βιβλίων – ελληνική λογοτεχνία στα ελληνικά και γερμανικά των εκδοτικών οίκων Romiosini-Verlag Κολωνίας και Größenwahn-Verlag Φρανκφούρτης
  • Περίπτερο με αντιπροσωπευτική επιλογή ελληνικών εκλεκτών προιόντων
  • Καφετέρια με αναψυκτικά, καφέ και γλυκά που θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης
  • Μέρη της εκδήλωσης θα μεταδωθούν σε απευθείας μετάδωση δια μέσου του κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού της Γερμανίας στα πλαίσια του προγράμματος του Ελληνο/Γερμανικού ραδιομαγκαζίνου ΡΑΔΙΟΠΟΛΙΣ (www.radiopolis.de) στη συχνότητα 103,3 στις 3μμ έως 4μμ.

Η εκδήλωση είναι δημόσια, η είσοδος ελεύθερη και θα συντονίζεται από την δημοσιογράφο και Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας και συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Βαλτνήλ, Ζωή Νιομανάκη.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ