Η βιολονίστρια Άννε-Σοφί Μούτερ βρισκόταν σε διεθνή περιοδεία όταν λόγω κορωνοϊού ακυρώθηκαν οι συναυλίες της. Με αφορμή βράβευσή της στο Βερολίνο μιλά στη DW για τη κρίση που αντιμετωπίζει ο καλλιτεχνικός κόσμος.Είναι η διασημότερη γερμανίδα βιολονίστρια και σημείο αναφοράς στον κόσμο της κλασικής μουσικής σε διεθνές επίπεδο. Η Άννε-Σοφί Μούτερ τιμήθηκε πρόσφατα στο Βερολίνο από τις δισκογραφικές εταιρίες με το βραβείο Opus Klassik για την ηχογράφηση κινηματογραφικής μουσικής του δημοφιλούς αμερικανού συνθέτη Τζον Γουίλιαμς (Star Wars, Harry Poter, Η Λίστα του Σίντλερ, Τα Σαγόνια του καρχαρία).

Λόγω της πανδημίας αναγκάστηκε να διακόψει τη διεθνή περιοδεία της. Όπως λέει στη DW, και η ίδια μολύνθηκε με το ιό και πέρασε αναγκαστικά ένα διάστημα στο σπίτι της. Σήμερα απευθύνει έκκληση στη γερμανική κυβέρνηση να στηρίξει περισσότερο τους καλλιτέχνες, οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα και την ακύρωση πλήθους εκδηλώσεων.

Το Facebook δεν διασφαλίζει τα προ το ζην

«Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι γύρω από ένα μουσικό υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας. Αρχής γενομένης από τον ατζέντη, τον διοργανωτή μέχρι την κυρία στο βεστιάριο. Οι περισσότεροι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Κατά συνέπεια είμαστε άμεσα ή έμμεσα εργοδότες. Ας μη ξεχνάμε ότι ο τζίρος της μουσικής βιομηχανίας έφθασε πέρυσι τα 13,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν πρέπει συνεπώς να την υποτιμούμε. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στη Γερμανία, ο καλλιτεχνικός τομέας θα συρρικνωθεί ανεπανόρθωτα. Κάποτε η υπουργός Πολιτισμού είχε μιλήσει για τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγονται στους καλλιτέχνες στο διαδίκτυο λόγω της πανδημίας. Στο μεταξύ έχει αλλάξει γνώμη. Προφανώς διότι συνειδητοποίησε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας, αλλά δεν διασφαλίζουν σε καμία περίπτωση την επιβίωση των καλλιτεχνών».

Στο ερώτημα αν εκείνη ως διάσημη σταρ θα αποδεχόταν να εμφανιστεί με τη μισή αμοιβή, η Άννε-Σοφί Μούτερ απαντά: «Μα οι μουσικοί το κάνουμε συνεχώς. Σε καιρούς πανδημίας παίζουμε δύο συναυλίες τη βραδιά, που σημαίνει ότι πληρωνόμαστε τα μισά. Εκτός αυτού οι αμοιβές μας κατέρρευσαν γιατί απλούστατα οι διοργανωτές δεν βγάζουν τόσα χρήματα όσο παλαιότερα. Πίστευα πάντα ότι οι καλλιτέχνες θα πρέπει να δραστηριοποιούνται και εκτός επαγγέλματος στις κοινωνίες, στις οποίες ζουν. Αποδίδω ιδιαίτερη αξία στις συναυλίες για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Για το λόγο αυτό δημιούργησα ένα ίδρυμα για τη στήριξη ταλαντούχων νέων μουσικών, στην οποία διαθέτω όλα τα χρηματικά μου έπαθλα».

Η ευτυχία της μουσικής

Ένα βίντεο από το κουιντέτο εγχόρδων με την επωνυμία «Η πέστροφα» του αυστριακού συνθέτη Φρανς Σούμπερτ, στο οποίο συμμετέχει η Άννε-Σοφί Μούτερ, επιγράφεται «Η κλασική μουσική πηγή ευτυχίας». Ισχύει αυτό; Είναι τόσο απλό; ρωτά η DW τη γερμανίδα βιολονίστρια: «Δεν ξέρω ποιός έδωσε τον τίτλο, αλλά τον προσυπογράφω. Φυσικά και υπάρχουν και άλλες πηγές ευτυχίες, αλλά η μουσική είναι τεράστιο δώρο. Αυτό όμως που καθιστά τη μουσική ένα εξαιρετικό μέσο επικοινωνίας είναι η συμμετοχή περισσότερων του ενός μουσικού, αλλά και του κοινού».

Και τι άλλο δίνει ευτυχία στη Άννε-Σοφί Μούτερ εκτός της μουσικής; «Μα τα παιδιά μου φυσικά. Όταν τα παιδιά μου βρίσκονται στην αίθουσα, τότε έχω κοντά μου ό,τι μου είναι σημαντικό. Χαίρομαι όμως και όταν λάμπει ο ήλιος ή όταν βλέπω ένα όμορφο πολύχρωμο φύλλο. Οι μουσικοί έχουμε την τάση να βιώνουμε πολύ έντονα καταστάσεις. Είναι πανέμορφο σε στιγμές ευτυχίας, αλλά πολύ κουραστικό όταν πρόκειται για τραγικές στιγμές της ζωής».

Γκέρο Σλις

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ