Για την Ελληνική Προεδρία. Επιμέλεια αφιερώματος Βαγγέλης Πάλλας, δημοσιογράφος.

Η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια κρίσιμη συγκύρια. Κρίσιμη για την Ελλάδα και κρίσιμη και για την Ευρώπη. Η έκταση και η ένταση της κρίσης και η συνακόλουθη ύφεση και ανεργία κλόνισαν την εμπιστοσύνη σημαντικού  μέρους  των Ευρωπαίων πολιτών στην ικανότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος να εφαρμόσει αξιόπιστη και αποτελεσματική πολιτική για την επιστροφή στην ευημερία, την οικονομική ανάκαμψη και σε υψηλά επίπεδα απασχόλησης. Για να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη πρέπει η Ευρώπη συλλογικά αλλά και τα Κ-Μ το κάθε ένα ξεχωριστά να δώσουν πειστικές απαντήσεις στο αίτημα για υπέρβαση της κρίσης αλλά ταυτόχρονα να αποφύγουν και τα λάθη του παρελθόντος.
Σήμερα, η Ελλάδα έχει καταβάλει ένα τεράστιο κόστος και έχει επιτύχει μια αξιοζήλευτη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της. Το πρόγραμμα προσαρμογής που ακολουθείται καταγράφει σημαντικές επιτυχίες όσον αφορά στην αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών που επιβάρυναν τις δυνατότητες αυτοδύναμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας έως και το 2009. Σήμερα το εκτιμώμενο πλεόνασμα στο εξωτερικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας υπολογίζεται σε άνω του 1,1% του ΑΕΠ το 2013 σε σχέση με έλλειμμα -10,3% του  ΑΕΠ το 2009. Το ανωτέρω πλεόνασμα συνδυάζεται με το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέγραψε και σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα στη Γενική κυβέρνηση, ύψους άνω των € 1,4  δις (0,8% του ΑΕΠ ) το περασμένο έτος , από σημαντικό έλλειμμα ύψους -10,4% του ΑΕΠ το 2009.
Αυτά είναι σημαντικά επιτεύγματα και πρέπει να είμαστε δικαιολογημένα υπερήφανοι για αυτά.  Στη σημερινή ιστορική συγκυρία είναι επιβεβλημένο να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να βγούμε οριστικά από τη κρίση και να μην είναι ματαίες οι θυσίες του λαού μας. Οι θυσίες όμως δεν θα έχουν αποτέλεσμα εάν δεν συνοδεύονται και από στοχευόμενες πολιτικές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο που θα λειτουργήσουν υποβοηθητικά ως προς την αναπτυξιακή προσπάθεια.

Για αυτό το λόγο άλλωστε η Ελλάδα έχει ορίσει ως πολίτικες προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας 2014 θεματικές που άπτονται αυτών ακριβώς των ζητημάτων.
1.               Ανάπτυξη-Απασχόληση-Συνοχή
2.               Εμβάθυνση Ένωσης/ Ολοκλήρωση Ευρωζώνης
3.               Μετανάστευση, Σύνορα και Κινητικότητα
4.               Θάλασσα

Χρέος όλων μας, χρέος όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης, είναι να αποδείξουμε ότι η λύση στα πολλά και σύνθετα προβλήματα υπάρχει και υπάρχει μόνο εντός  Ευρώπης. Η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη και τα διακυβεύματα για τη Δημοκρατία, τη σταθερότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δημιουργία μιας πραγματικής προοπτικής είναι πολλά.

*Ο Δημήτρης Κούρκουλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954.  Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Διοικητικό και Οικονομικό Δίκαιο στα Πανεπιστημια Βόννης και Κολωνίας στη Γερμανία.

Από το 1981 είναι  στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Ασχολήθηκε με τις εξωτερικές σχέσεις και τις διαπραγματεύσεις διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη διετία 1987-1989 αποσπάσθηκε στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και ασχολήθηκε με τις σχέσεις ΕΟΚ-Κύπρου και ΕΟΚ-Τουρκίας. Την περίοδο 1989-1992 ήταν μέλος του ιδιαίτερου Γραφείου της ελληνίδας Επιτρόπου Βάσως Παπανδρέου, υπεύθυνος για τις εξωτερικές σχέσεις και τις σχέσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από το 1992 μέχρι το 1997 ήταν προϊστάμενος του τμήματος πολιτικών σχέσεων με τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το 1997 τοποθετήθηκε  Πρέσβης – Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Λίβανο, ο πρώτος Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά το τέλος του πολέμου. Το 2001 ορίσθηκε Πρέσβης – Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βουλγαρία. Κατά τη θητεία του στη Σόφια ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματέυσεις για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ένωση. Το ίδιο διάστημα ήταν υπεύθυνος για την υλοποίηση των προγραμμάτων χρηματοδότησης της Βουλγαρίας  από ευρωπαϊκά προγράμματα ύψους άνω των 300 εκ. Ευρώ ετησίως. Το 2006 ανέλαβε Πρέσβης – Προϊστάμενος της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, την τρίτη σε μέγεθος Αντιπροσωπεία της ΕΕ παγκοσμίως. Με την ιδιότητα αυτή ήταν μελος του Peace Implementation Council του οργάνου που προβλέπεται για την εφαρμογή της  Συνθήκης  Ειρήνης  του Ντέϊτον (Dayton) στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Το 2010 επέστρεψε στις Βρυξέλλες και ανέλαβε Διευθυντής αρμόδιος για την στρατηγική και πολιτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, την Τουρκία και την Ισλανδία.

Ο Δημήτρης Κούρκουλας μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ