Προς:
Αν. Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Φώφη Γεννηματά

Κοινοποίηση:
Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Αννα Διαμαντοπούλου
Βουλευτές Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
Γεν. Γραμ. κ. Β. Κουλαΐδή

ΘΕΜΑ: Έκκληση για την αναθεώρηση του σχεδίου νόμου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση

Βούππερταλ, 25.09.2011

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

η ανησυχία που επικρατεί στις τάξεις των ομογενών σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείου όσον αφορά το μέλλον της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης είναι μεγάλη.

Αυτό γιατί μαθαίνουμε ότι με το καινούργιο νομοσχέδιο θα πάψουν να εγγράφονται μαθητές στην πρώτη λυκείου και μάλιστα αναφέρεται ότι τα παιδιά της τρίτης γυμνασίου θα βοηθιούνται με ενισχυτικές διδασκαλίες ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν στη γερμανική εκπαίδευση.

Αυτό είναι υποκριτικό επειδή δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιαίτερα ευφυής για να καταλάβει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Ούτε ένας από τους μαθητές δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε ένα εκ διαμέτρου αντίθετο εκπαιδευτικό μοντέλο. Όλο αυτό φαίνεται να είναι ένας εύσχημος τρόπος για να διαλυθεί η ελληνόγλωσση εκπαίδευση διότι ποιός γονέας θα εγγράφει τα παιδιά του στα ελληνικά σχολεία όταν θα γνωρίζει ότι αυτό έχει ημερομηνία λήξης και στην πρώτη λυκείου θα πρέπει να μεταπηδήσουν στα γερμανικά σχολεία.

Αν αυτός είναι ο στόχος του Υπουργείου τότε το νομοσχέδιο είναι στο σωστό δρόμο. Θα ήταν όμως πιό παλλικαρίσιο να μας πείτε ευθύς εξαρχής ότι κλείνω αμέσως τα σχολεία επειδή δε θέλω η δε μπορώ να τα συντηρήσω, παρά αυτό που γίνεται τώρα το οποίο ισοδυναμεί με το χειρότερο μαρτύριο. Έχουμε συνδέσει τις ζωές των παιδιών μας και τις δικές μας με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Η καταργησή της θα ισοδυναμεί για εμάς με καταστροφή και οδηγεί στον αφφεληνισμό μας. Βιώνουμε την πιό κρίσιμη στιγμή της ούτως η άλλως δύσκολης ζωής μας στη Γερμανία διότι όταν είσαι μακριά από την πατρίδα σου μόνο ευτυχισμένος δεν αισθάνεσαι. Βρισκόμαστε στη κυριολεξία με την πλάτη στον τοίχο επειδή αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει θα πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον και την ψυχική υγεία των παιδιών μας και μεγάλη μερίδα των ομογενών θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην επιστροφή στην Ελλάδα με ότι αυτό συνεπάγεται και τη συνέχιση της φοίτησης των τέκνων του σε ελληνικά σχολεία ή την παραμονή και την μεταπήδηση στα γερμανικά σχολεία με αμφίβολες αν όχι μηδενικές προοπτικές για το μέλλον τους.

Θα ήταν πιό λογικό να μας λέγατε ότι σταματούν οι εγγραφές στην πρώτη δημοτικού από το να απαγορεύετε την εγγραφή στη πρώτη λυκείου και όσοι πρόλαβαν, πρόλαβαν. Ποιοί σύμβουλοι σας συμβουλεύουν ότι ένα παιδί που βγάζει τη βασική εκπαίδευση και το μισό της μέσης εκπαίδευσης θα είναι σε θέση να παρακολουθήσει απρόσκοπτα στη συνέχεια τη γερμανική μέση εκπαίδευση. Το μέλλον του είναι προδιαγεγραμμένο. Ένας ανειδίκευτος ή στη καλύτερη περίπτωση ένας ειδικευμένος εργάτης. Επιθυμεί άραγε η κυβέρνηση να τροφοδοτήσει τη γερμανική οικονομία με φτηνά εργατικά χέρια;

Αποδεικνύεται εξάλλου ότι δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για τους ομογενείς εκπαιδευτικούς οι οποίοι αποκλείονται πλέον και διά νόμου από την ελληνόγλωσση εκπαίδευση καθότι δεν θα μπορούν να προσλαμβάνονται αν και κοστίζουν στο Δημόσιο το 1/3ον από το ότι κοστίζουν οι αποσπασμένοι. Δυστυχώς οι κατά καιρούς δηλώσεις για στηριξή τους ξεχάστηκαν.

Δεν λαμβάνεται υπόψη το κύμα νεομεταναστών στη Γερμανία για τους οποίους η ύπαρξη της αμιγούς ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης είναι σανίδα σωτηρίας. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι την τρέχουσα σχολική χρονιά είχαμε μόνο στο δημοτικό σχολείο του Βούππερταλ 7 εγγραφές παιδιών από νέους μετανάστες.

Εμείς οι ομογενείς δεν ευθυνόμαστε γιαι τη σωρεία λαθών που γινόταν τα τελευταία χρόνια με τους υπεράριθμους εκπαιδευτικούς και τις αλόγιστες σπατάλες και είναι κρίμα να υποστούμε τίς συνέπειες.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι συναισθανόμενοι των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε οικονομικά αν μας ζητηθεί, όπως εξάλλου γινόταν στο παρελθόν, ώστε να αναλάβουμε ενδεχομένως το κόστος της ενοικίασης των κτιρίων η άλλων λειτουργικών εξόδων και σας διαβεβαιώνω ότι το κόστος αυτό θα είναι πολύ λιγότερο από το σημερινό.

Αν εξάλλου το δει κάποιος μακροοικονομικά η πατρίδα μας μόνο χαμένη δεν βγαίνει διότι λόγω των χιλιάδων ομογενών φοιτητών εισρέουν εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στη χώρα μας.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, σας παρακαλούμε να αναθεωρήσετε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου ενδυναμώνοντας την ελληνόγλωσση εκπαίδευση διότι θα ήταν κρίμα να συνδέσετε το ονομά σας, ένα όνομα βαρύ σαν ιστορία, με την κατάργηση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη Γερμανία και τον αφελληνισμό των παιδιών μας.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος: Γεώργιος Μάμμος
Ο Γραμματέας: Σπυρίδων Μπακάλης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ