Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ένας Έλληνας μετανάστης έπεσε με γενναιότητα στις φλόγες και έσωσε τρεις Τούρκους μετανάστες, στις 10 Μαρτίου, στην μεγάλη πυρκαγιά που σημειώθηκε στο Μπάκνανγκ, κοντά στην  Στουττγάρδη και που στοίχισε την ζωή σε 8 ανθρώπους.
Η είδηση δόθηκε στην δημοσιότητα από την τουρκική εφημερίδα  “Hürriyet”, η οποία κάνει εκτενή αναφορά στην πράξη ηρωισμού του Έλληνα Χρήστου Κύρογλου, ο οποίος κατάφερε να διασώσει μια Τουρκάλα γιαγιά και τα δύο εγγόνια της, ηλικίας 10 και 14 ετών.
Το δημοσίευμα, έφερε τον τίτλο, “Ο Έλληνας ήρωας”. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την σωτήρια παρέμβαση του ελληνικής καταγωγής άνδρα.
Η φονική πυρκαγιά ξέσπασε στις 4.30 το πρωί (τοπική ώρα) σε πολυκατοικία της συνοικίας Μπάκνανγκ και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ Τούρκοι, εκ των οποίων τα επτά ήταν μικρά παιδιά.
Ο Κύρογλου είναι υπεύθυνος του νυχτερινού κέντρου “Club Merlin” που βρίσκεται στην πίσω μεριά της πολυκατοικίας η οποία τυλίχτηκε στις φλόγες και ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε την πυρκαγιά.
Μόλις κατάλαβε τι είχε συμβεί, ειδοποίησε την πυροσβεστική και στη συνέχεια μπήκε στη φλεγόμενη πολυκατοικία ρισκάροντας τη ζωή του.
Αρχικά έσπασε την κεντρική πόρτα για να μπορέσει να βγει η μητέρα των παιδιών. Στη συνέχεια απεγκλώβισε το μωρό της, ηλικίας μόλις έξι μηνών, το οποίο όμως βρήκε τραγικό θάνατο από ασφυξία.
Ο Έλληνας μετανάστης κατάφερε να διασώσει τη γιαγιά και ακόμα δύο μικρά παιδιά, 10 και 14 ετών, της οικογένειας.
Στον τόπο της πυρκαγιάς έφτασαν με καθυστέρηση οι πυροσβεστικές δυνάμεις, που ανέσυραν τους νεκρούς. Για την ώρα, δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της πυρκαγιάς.
Ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, υπενθύμισε ότι “στο παρελθόν υπήρξαν ενέργειες εμπρησμού σπιτιών Τούρκων στη Γερμανία” και ζήτησε από τις γερμανικές Αρχές να κάνουν τα πάντα ώστε να διαλευκανθεί το συντομότερο δυνατόν η τραγωδία. Διερευνάται η περίπτωση ρατσιστικής επίθεσης, καθώς ανάλογες επιθέσεις έχουν σημειωθεί στην περιοχή.
Το 1992 και το 1993 αντίστοιχα – όπου νεοναζί είχαν κάψει ζωντανούς τους Τούρκους κατοίκους των σπιτιών που είχαν πυρποληθεί. Πάντως για την ώρα, η Γερμανική Αστυνομία ανέφερε πως δεν έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία που να “δείχνουν” εμπρησμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ