(e) ellinikignomi

Παρά την βαθειά ύφεση, ο παραγωγικός ιστός της χώρας δεν έχει καταστραφεί. Κινδυνεύει, όμως, από τις εταιρείες-ζόμπι.

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου.

Τα καλά νέα από την τελευταία έρευνα της PriceWaterhouseCoopers (PwC) είναι ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία στην Ελλάδα έχει μέλλον αρκεί να απαλλαγεί ο παραγωγικός της ιστός από εταιρείες-ζόμπι, που μπορούν να καταστρέψουν τον περίγυρό τους. Εταιρείες-ζόμπι που δεν έχουν μέλλον, πλην όμως απορροφούν παραγωγικούς πόρους χωρίς οι ίδιες να μπορούν να προσφέρουν κάτι καινούργιο στην χώρα και την παραγωγική της συγκρότηση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η PwC μετά από έρευνά της προτείνει να προχωρήσουν οι τράπεζες σε εκκαθαρίσεις εταιρειών που βαρύνονται με δάνεια 15 δισεκατ. ευρώ και να ρίξουν σε νέες επιχειρήσεις ρευστότητα 10 δισεκατ. ευρώ. «Αφήστε 2.000 εταιρείες να ανθίσουν», είναι το μήνυμα που στέλνει η PwC, μία από τις σημαντικότερες ελεγκτικές εταιρείες στον κόσμο.

Η εταιρεία διενήργησε μελέτη με δείγμα 2.950 επιχειρήσεων, οι οποίες απασχολούν περίπου 500.000 εργαζόμενους και αντιπροσωπεύουν το 85% του ετήσιου τζίρου της αγοράς και το 25% του ΑΕΠ της χώρας. Η μελέτη διαπιστώνει ότι, παρά την βαθειά ύφεση, ο παραγωγικός ιστός της χώρας δεν έχει καταστραφεί. Για να πάρει μπροστά η οικονομία, όμως, απαιτούνται νέες επενδύσεις από τις εταιρείες με καλά θεμελιώδη στοιχεία, αναδιάρθρωση δανείων για τις επιχειρήσεις που μπορούν να σωθούν και εκκαθάριση των επιχειρήσεων που δεν έχουν αξία (zombies).

Οι τράπεζες θα μπορούσαν να ρίξουν ως 10 δισεκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων και την αναδιάρθρωση δανείων και να προχωρήσουν, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, σε ταχεία εκκαθάριση εταιρειών στις οποίες έχουν χορηγήσει δάνεια ύψους 15 δισεκατ. ευρώ. Αν συμβεί αυτό, θα μπορούν να προσβλέπουν σε κινητοποίηση επενδύσεων από τρίτους ύψους 7 δισεκατ. ευρώ και σε ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων ύψους 2 δισεκατ. ευρώ από τις επιχειρήσεις που θα οδηγηθούν σε ταχεία εκκαθάριση. Το όφελος για την οικονομία θα ήταν επίσης σημαντικό, καθώς θα αυξανόταν ετησίως το ΑΕΠ κατά 0,7%-1% ως το 2000.

Με βάση την μελέτη από το δείγμα των 2.950 επιχειρήσεων, οι περίπου 800 χαρακτηρίζονται ως «stars» ή «almost stars». Με 5 δισεκατ. ευρώ νέες χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες και προσέλκυση άλλων 3 δισεκατ. ευρώ από τρίτους επενδυτές θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις, ενισχύοντας τα μεγέθη τους.

Περίπου 1.269 εταιρείες με 19,5 δισεκατ. ευρώ δανειακά βάρη θα χρειασθούν αναδιάρθρωση δανείων. Οι τράπεζες θα πρέπει να ρίξουν ως 10 δισεκατ. ευρώ για την αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότησή τους και να βρουν στρατηγικούς επενδυτές που να βάλουν ως 4 δισεκατ. ευρώ καλύπτοντας αυξήσεις κεφαλαίου. Αυτή η υποκατηγορία αποτελεί και την μεγαλύτερη δεξαμενή των αναδιαρθρώσεων δανείων. Από το τί μέρος των παραπάνω επιχειρήσεων θα αναδιαρθρωθεί αποτελεσματικά ως το τέλος του 2015 θα κριθεί εν πολλοίς και η αναζωογόνηση ή όχι της εγχώριας οικονομίας σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο της PwC κ.Κ.Μητρόπουλο.

Τέλος, υπάρχουν και οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, με αρνητικές ταμειακές ροές, οι οποίες έχουν τραπεζικό δανεισμό 15 δισεκατ. ευρώ. Για αυτές η μελέτη προτείνει την εκκαθάρισή τους, ώστε να ανακτηθούν κάποια περιουσιακά στοιχεία, η αξία των οποίων υπολογίζεται στα 2 δισεκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι, μετά την πρόσφατη άσκηση προσομοίωσης και τις αυξήσεις κεφαλαίου, οι τράπεζες διαθέτουν την δυνατότητα να κάνουν προβλέψεις για επιχειρηματικά δάνεια ύψους 17 δισεκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από μελέτη της PwC που διενεργήθηκε σε δείγμα 3.150 επιχειρήσεων με πλήρη οικονομικά στοιχεία για την περίοδο 2008-2012 και έσοδα πάνω από 10 εκατ. ευρώ σε οποιοδήποτε έτος. Από το δείγμα εξαιρέθηκαν επιχειρήσεις τον δανεισμό των οποίων εγγυάται το ελληνικό Δημόσιο, καθώς και ΝΠΔΔ/ΝΠΙΔ.

Είναι συνεπώς σαφές από αυτά που προηγούνται ότι η ελληνική παραγωγική μηχανή πρέπει να μπει σε νέα φάση επενδύσεων και δημιουργίας, μακρυά από διαπλοκές και κρατικοδίαιτες εξαρτήσεις.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ