«Καμιά ελπίδα» στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, δεν «βλέπει» ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς, όπως λέει, «το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό».
Σε συνέντευξή του στην «Osnabruecker Zeitung», ο Γερμανός υπουργός χαρακτηρίζει τις δηλώσεις, για τη διεκδίκηση από την Ελλάδα γερμανικών αποζημιώσεων, «ανεύθυνες».
Δηλώνει μάλιστα χαρακτηριστικά: «σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων, δεν βλέπω καμιά ελπίδα, καθώς το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό».

Απάντηση Υπουργού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις Υπουργού Οικονομικών Γερμανίας Β. Σόιμπλε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με αναφορά Υπουργού Οικονομικών Γερμανίας Β. Σόιμπλε σε ζήτημα αποζημιώσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Άλλωστε, οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνική Πολιτεία.

Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων.

Η Ελλάδα δεν «αποπροσανατολίζεται» από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού.»

Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια με τον Υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, περάστε. Πέστε μου, βλέπω ότι υπάρχει…

Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κινητικότητα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακριβώς. Πολύ καλή η απαντητική επιστολή που στείλατε στον κ.Νταβούτογλου. Τη διάβασα με προσοχή.

Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Βάζω τα πράγματα στη θέση τους ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κενά.

Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και να σας πω, μιας και μου το θέσατε, ότι η αρχή της έντιμης διπλωματίας μετράει, αποδίδει. Πρέπει να ξέρει ο καθένας τι εννοεί ο άλλος και η ειλικρίνεια, όσο και αν δεν συμβιβάζεται με την έννοια της διπλωματίας, έτσι εξελίχθηκε, τελικά φέρνει αποτελέσματα.
Από την άλλη μεριά πρέπει να σας πω ότι σιγά-σιγά ανατάσσεται η θέση της χώρας μας στο γεωπολιτικό μας περιβάλλον, το οποίο βρίσκεται σε φάση ρευστότητας και μεγάλων αλλαγών.
Για όλα αυτά έχουμε στοχευμένη πολιτική και συγκριτικά με αυτό που σας είχα πει την τελευταία φορά, έχουμε κάνει βήματα μπροστά, είναι θετικά και προχωράμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, παρακολούθησα τα ταξίδια σας, σημαντικά ταξίδια.
Και επίσης, τι γίνεται με τις αποζημιώσεις; Αυτό με ενδιαφέρει και προσωπικά, γιατί ήμουν εκείνος ο οποίος υπέβαλα τότε (το 1995) τη ΝΟΤΑ στη γερμανική κυβέρνηση.

Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε, υπεβλήθη ένα πόρισμα το οποίο, αφού αξιολογήθηκε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου μας, προωθήθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Διότι εφόσον είναι να προχωρήσουμε, θα πρέπει να έχουμε ισχυρή νομική βάση, διότι μία τέτοια κίνηση θα είναι περισσότερο νομική και λιγότερο πολιτική. Διότι η πολιτική βάση είναι δεδομένη, η κυβέρνηση προώθησε – ως όφειλε – αυτό το θέμα και βέβαια, περιμένουμε και τη γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους , η οποία νομίζω ότι δεν θα αργήσει, για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολλά και ενδιαφέροντα.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ
 
Ο Β. Σόιμπλε εκτός από «ηγεμόνας» των κρατών της Ευρώπης, είναι και ανιστόρητος.

Η δήλωσή του αποτελεί μνημείο αυταρχισμού και άγνοιας της ιστορίας του Β΄παγκόσμιου πόλεμου. Είναι αγνώμων γιατί δεν αναγνωρίζει τη σημαντική συνεισφορά του ελληνικού λαού, που με την αντίστασή του βοήθησε να εδραιωθεί η δημοκρατία στην Ευρώπη.

Ή μήπως αυτή την αντίσταση θέλει να εκδικηθεί;

Ας προσέξει η Γερμανία γιατί στο τέλος και στους 2 πολέμους ηττήθηκε.

Tagesspiegel

Η εφημερίδα Tagesspiegel σε άρθρο της γράφει: «Καμία άλλη χώρα κατοχής όπως η Γερμανία δεν κατέστρεψε τόσο, όσο την Ελλάδα».

Στην εφημερίδα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «130.000 άμαχοι, γυναίκες και παιδιά, εκτελέστηκαν ως αντίποινα για τις επιθέσεις των ανταρτών. 70.000 Εβραίοι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, 300.000 έπαθαν κρυοπαγήματα και πέθανα από την πείνα, επειδή οι Γερμανοί κατάσχεσαν τρόφιμα και καύσιμα. Το 50% των υποδομών της χώρας και το 75% της βιομηχανίας καταστράφηκαν».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ