Μιλά σήμερα στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ο επιχειρηματίας ιδιοκτήτης της, εξειδικευμένης στην παροχή υπηρεσιών στους τομείς της αεροναυπηγικής και της αεροδιαστημικής, εταιρίας ALTHOM GmbH με έδρα το Αμβούργο.

«Από τη προσωπική μου εμπειρία, θα έλεγα ότι η συνταγή της επιτυχίας είναι το καλό όνομα στην αγορά, το οποίο κερδίζεται σταδιακά και μόνο μέσω ποιοτικών αποτελεσμάτων, είτε αυτά είναι ατομικά, είτε ομαδικά». Αυτά τονίζει σήμερα στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ο επιχειρηματίας Αλκιβιάδης Θωμάς, ιδιοκτήτης της, εξειδικευμένης στην παροχή υπηρεσιών στους τομείς της αεροναυπηγικής και της αεροδιαστημικής, εταιρίας ALTHOM GmbH με έδρα το Αμβούργο και μέλος της ηγεσίας του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) στο μεγάλο λιμάνι της Γερμανίας.

Ο Αλκιβιάδης Θωμάς αποφάσισε την εγκατάσταση της ALTHOM ΕΠΕ στο Επιστημονικό Πάρκο της Πάτρας επειδή έτσι εξασφαλίζει πρώτον την συνεργασία με πανεπιστήμιο που διαθέτει τμήμα αεροναυπηγικής και δεύτερον την πρόσβαση σε εξειδικευμένο και καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Γραφειοκρατία

«Από τη πρόσφατα προσωπική μου εμπειρία θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα το πρόβλημα της γραφειοκρατίας που αντιμετωπίσαμε κατά τη διάρκεια της έναρξης της νέας εταιρίας μας στη Πάτρα», αναφέρει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ο Έλληνας επιχειρηματίας για να προσθέσει:

« Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθώ στον επαγγελματισμό και στο πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν όλοι οι εργαζόμενοι στις αρμόδιες αρχές, το έργο των οποίων, όμως, επισκιάζεται από μια σειρά επικαλυπτόμενων νόμων και ένα δαιδαλώδες σύστημα γραφειοκρατίας που δημιουργεί καθημερινά προβλήματα στους ίδιους τους εργαζόμενους, καθώς και στους υποψήφιους επενδυτές. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, με σκοπό την επίσπευfotoση των διαδικασιών έναρξης μια νέας επιχείρησης έχουν δρομολογηθεί πρόσφατα αλλαγές στους νόμους, χωρίς να υπάρξει η σχετική ενημέρωση στους αρμόδιους (συμβολαιογράφους, δικηγόρους, λογιστές). Το παραπάνω έχει σαν αποτέλεσμα ένα θεωρητικά ταχύτερο σύστημα διαδικασιών να έχει καταλήξει σε ένα ιδιότυπο κυνήγι χαμένου «θησαυρού», που στη περίπτωσή μας είναι το σωστό έγγραφο. Η όλη διαδικασία είναι αποθαρρυντική για νέους επενδυτές και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την αντίστοιχη διαδικασία σε άλλες χώρες, όπως στη Γερμανία. Ευτυχώς για εμάς και χάρη στις καθημερινές προσπάθειες της γενικής διευθύντριας της εταιρίας μας στην Ελλάδα, η διαδικασία είχε αίσιο τέλος. Συνοψίζοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι κατά τη προσωπική μου γνώμη πρέπει να αλλάξουν αρκετά στο συγκεκριμένο τομέα, ώστε να γίνει η Ελλάδα επιθυμητός προορισμός ξένων επενδύσεων».

 

Η επιχείρηση

 

Ο Αλκιβιάδης Θωμάς είναι ιδιοκτήτης της εξειδικευμένης στην παροχή υπηρεσιών στους τομείς της αεροναυπηγικής και της αεροδιαστημικής εταιρίας ALTHOM με έδρα το Αμβούργο… Ο ίδιος παρακάτω αναφέρεται αναλυτικά στην επιχείρηση αλλά και στην επένδυση:

 

«Η ALTHOM GmbH ιδρύθηκε αρχικά με σκοπό να προτείνει σε Γερμανικές, κυρίως, εταιρίες την οργάνωση της ανάθεσης υπηρεσιών και εργασιών τους σε εξωτερικούς συνεργάτες (outsourcing), στην οποία περιλαμβάνονται τόσο η παραγωγή (production) και η παροχή υπηρεσιών (service). Η πρότασή μας αφορά ολοκληρωμένες λύσεις, από την αρχική οργάνωση και το επιχειρηματικό σχέδιο (business plan), μέχρι την εκπαίδευση, τη στελέχωση σε προσωπικό, καθώς και τη διαχείριση της παραγωγής (production management) και τη διαχείριση ποιότητας (Quality Management). Η πρότασή μας αφορά εταιρίες που εργάζονται, όχι μόνο στους τομείς της αεροναυπηγικής και ναυπηγικής, αντικείμενο στο οποίο άτομα της εταιρίας μας εργάζονται ήδη στα κεντρικά μας στο Αμβούργο, αλλά και στη Gera της Ανατολικής Γερμανίας, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο παραγωγικό τομέα.

Αναφορικά με την τελευταία μας επένδυση στην Ελλάδα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες μας αφορούν την ανάλυση τάσεων μηχανολογικών δομών (stress analysis), τις μηχανικές δοκιμές (testing) και στο σύντομο μέλλον την υπολογιστική ρευστοδυναμική (C.F.D.). Σε αυτά τα πλαίσια, έχουμε ξεκινήσει από το 2012 μια επαγγελματική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο αποτελεί και το βασικότερο λόγο της εγκατάστασης της εταρίας μας στη πόλη των Πατρών. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, το παραπάνω αποτελεί πλεονέκτημα για την εταιρίας μας, με δεδομένο ότι σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, με υψηλής ποιότητας παρεχόμενες σπουδές στο επαγγελματικό μας αντικείμενο. Στη παρούσα φάση, έχουμε ήδη προχωρήσει στη πρόσληψη οκτώ μηχανολόγων και αεροναυπηγών μηχανικών, οι οποίοι μετά από εξειδικευμένη εκπαίδευση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, εργάζονται στο χώρο της εταιρίας μας και πρόκειται στο επόμενο χρονικό διάστημα να μετεκπαιδευτούν και στο εξωτερικό».

 

Επιτυχία

-Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας για αυτό που εσείς πετύχατε;  Πώς ξεκινήσατε και κατά πόσο ήταν αρωγός το γερμανικό κράτος σε αυτή την προσπάθεια;

«Από τη προσωπική μου εμπειρία, θα έλεγα ότι η συνταγή της επιτυχίας είναι το καλό όνομα στην αγορά, το οποίο κερδίζεται σταδιακά και μόνο μέσω ποιοτικών αποτελεσμάτων, είτε αυτά είναι ατομικά, είτε ομαδικά. Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, θα ξεκινούσα από το 1988, τη χρονιά που μετά τις σπουδές μου σαν μηχανολόγος μηχανικός στο Αμβούργο, εργάστηκα στην πρώτη μου εταιρία στο τομέα της αεροναυπηγικής. Από τότε και μέσω μιας διαδρομής 25 περίπου χρόνων, με διαφορετικούς επαγγελματικούς σταθμούς, κατέληξα στην τελευταία μου θέση να έχω υπό την ευθύνη μου περίπου 400 άτομα σε ένα τμήμα το οποίο αναπτύχθηκε κυριολεκτικά από το μηδέν. Με δεδομένο, όμως, ότι πάντα με γοήτευε η ιδέα μιας δικής μου επιχείρησης, ξεκινήσαμε την ALTHOM GmbH τον Οκτώβριο του 2010 και γίναμε παραγωγικοί με το πρώτο μεγάλο έργο (project) στις αρχές του 2011. Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρία αναπτύχθηκε εξ’ ολοκλήρου από εμάς, χωρίς την παραμικρή συνδρομή από το Γερμανικό κράτος».

Καινοτομία

Ειδική αναφορά ο κ. Θωμάς κάνει για την έννοια της καινοτομίας, λέγοντας:

«Η καινοτομία θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ καλή λύση για την Ελλάδα, με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός από νέους και νέες με υψηλό Πανεπιστημιακό επίπεδο που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους νέους των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Η άποψή μου είναι ότι αν υπάρξουν μερικές εταιρίες σαν τη δική μας, με έμφαση στη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και στη καινοτομία, και κάνοντας μικρά, αλλά σταθερά βήματα, θα μπορέσουν να αλλάξουν αρκετά πράγματα και να βγούμε σιγά σιγά από την κρίση. Αναφορικά με το τομέα της δημόσιας διοίκησης, αλλά και γενικότερα του Ελληνικού κράτους, το στοίχημα είναι να αποδείξουμε στους εαυτούς μας και στους ξένους ότι επικρατεί η δικαιοσύνη. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή εντοπίζεται στη κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς και στο κράτος, και αποτελεί δυσφημιστικό παράγοντα για τη χώρα μας και ευρέως γνωστό και εδώ στη Γερμανία. Μέσω των καλών αποτελεσμάτων και της υψηλής ποιότητας της δουλειάς μας μπορεί να αλλάξει αυτό και να αποδείξουμε ότι υπάρχει και η καλή πλευρά της Ελλάδας».

Καλές εντυπώσεις

Τέλος ο ίδιος σημειώνει ότι οι εντυπώσεις που αποκόμισε από τα πολλά ταξίδια στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια είναι κάτι παραπάνω από καλές, για να προσθέσει:

 

«Από τις γνωριμίες και τις συνεντεύξεις που έκανα, το επιστημονικό προσωπικό είναι άρτια καταρτισμένο, με ισχυρό κίνητρο για δουλειά, ευελιξία και αξιοσημείωτη γνώση ξένων γλωσσών. Ουσιαστικά πρόκειται για προσωπικό πολύ υψηλού επιπέδου που δεν βρίσκεται σε αφθονία στις υπόλοιπες χώρες. Σημαντικό μειονέκτημα αποτελεί η έλλειψη ευκαιριών για το προσωπικό αυτό και η ισχυρή θέλησή του για μετανάστευση προς αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό που διακυβεύεται σε προσπάθειες σαν της εταιρίας μας στην Ελλάδα, είναι κάτι παραπάνω από μια επιχειρηματική κίνηση, με δεδομένο ότι συνδέεται με τα όνειρα νέων ανθρώπων και θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό να πετύχει, ώστε να μην απογοητεύσει εκείνους που έχουν πιστέψει σε αυτή τη προσπάθεια».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ