Αμφισβήτηση Δημοτικού Διαμερίσματος κατά το πρότυπο των Τουρκαλάδων στο Αιγαίο και την Κύπρο;!!

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία
Info@kn-megalexandros.gr.

H Τουρκία συγκρούεται με την Ελλάδα σε τρεις γεωγραφικές περιοχές διεκδικώντας παντού χώρο, δικαιώματα, κυριαρχία.

Και στις τρεις μπορεί να επιδείξει μερική έως πλήρη επιτυχία, γεγονός που οπωσδήποτε ενισχύει την επιθετικότητα της στο μέλλον.

Πρέπει να τονιστεί η ποικιλία όπλων που διαθέτει και χρησιμοποιεί η Τουρκία στην επιθετική εξωτερική της πολιτική. Είναι ένας συνδυασμός ωμής βίας (Κύπρος), νομικών αμφισβητήσεων (υφαλοκρηπίδα), πολιτικής υπονόμευσης (μειονότητα) που εναλλάσσονται αποσκοπώντας στη συνεχή ενίσχυση της στον ευρύτερο γεωγραφικό της χώρο.

Ρωτάμε, αν οι υπεύθυνοι φορείς και καθοδηγητές του Δήμου Δοξάτου αν έχουν αίσθηση της ευθύνης τους, και ότι αν έχουν αίσθηση δικαίου, το ότι συγκρούονται με το Δημοτικό διαμέρισμα Κυργίων με έναν παρόμοιο ανεπίτρεπτο συνδυασμό των τουρκαλάδων στο Αιγαίο και την Κύπρο;

Με έναν παρόμοιο συνδυασμό ωμής περιφρόνησης, αποσιώπησης και βίας νομικών αμφισβητήσεων στις ΠΗΓΕΣ Κυργίων ή Πηγές Μεγάλου Αλεξάνδρου Κυργίων, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κυργίων, με την άρνηση θεσμών και την άρνηση και περιφρόνηση αναφοράς του ονόματος Δημοτικό Διαμέρισμα Κυργίων και της απέραντης έκτασης του αγροκτήματος των Κυργίων, αποσκοπώντας στην εσφαλμένη διαφήμιση και στη συνεχή ενίσχυση του κατοχικού πνεύματος, και την υπονόμευση και διαμέσου της άνισης μεταχείρισης, στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο, όταν όλες οι Πηγές Μεγάλου Αλεξάνδρου Κυργίων βρίσκονται μέσα στο Αγρόκτημα Κυργίων και όλες οι αναφερόμενες τοπικές Αυτοδιοικήσεις, αντλούν πόσιμο νερό από την περιοχή Κυργίων και τις ΠΗΓΕΣ Κυργίων.

Πού συνέβη αυτό; στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κυργίων – Κοινότητα Κυργίων και πότε συνέβη αυτό την τελευταία δωδεκαετία επίσης και το έτος 2011.

Ιστορική ανασκόπιση

Όταν στην Πατρίδα μας επικρατούσε η απέραντη σιωπή του Νεκροταφείου, της επτάχρονης δικτατορίας, ο Δήμος Καβάλας με την Κοινότητα Κυργίων, έκλεισαν ένα εκατονταετές συμβόλαιο, χορήγησης του πολυτιμότερου αγαθού, του πόσιμου νερού προς την Καβάλα.

Αν κριτικάρουμε την τότε καταστροφή και ακόμα αθεράπευτη καταστροφή του τοπίου, θεωρούμε την πράξη χορήγησης του πολυτιμότερου αγαθού ως μεγάλο ευεργέτημα και χαιρετίζουμε την πράξη εκείνη και ελπίζουμε και οι άλλες πλευρές να ευγνωμονούν την ύπαρξη, τη φύση και τις Πηγές μας στο έδαφος των Κυργίων και βέβαια θα μπορούσε να εξελιχθεί με ανοιχτά μυαλά σε πόλο αλληλεγγύης και πλούτο παραγωγικών ιδεών.

Εκείνη την εποχή καταστράφηκε μια απερίγραπτη περιβαλλοντική ομορφιά, χωρίς να αποκατασταθεί η περιβαλλοντική ανεκτικότητα και η περαιτέρω βελτίωση του εγκαταλειμμένου τοπίου, ούτε προωθείται κοινά και αλληλέγγυα η συνεχή εξωραϊστική περιοχή, όπως συμβαίνει από πόλεις και χωριά που αντλούν νερό από λίμνες και φροντίζουν και περιποιούνται αδιάκοπα αυτές.

Όπως λέγεται στη συμφωνία Καβάλας και Κοινότητας Κυργίων, χρησιμοποίησαν, το βουλγαρικής προέλευσης όνομα Βοϊράνη, την τελευταία δωδεκαετία το διόρθωσαν όμως σε Πηγές Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Από τις Πηγές Μεγάλου Αλεξάνδρου Κυργίων, αντλούν το πολυτιμότερο αγαθό, δηλαδή το πόσιμο νερό ο Δήμος Δοξάτου, πρώην Δήμος Μεγάλου Αλεξάνδρου Κυργίων, Δήμος Καλαμπακίου και Δήμος Καβάλας. Και ενώ με το πολυτιμότερο αγαθό κερδοσκοπούν, πουλώντας το προϊόν, δεν προωθούν με την καταβολή ενός μόνιμου, μικρού χρονιαίου ποσού, παράλληλα την περαιτέρω περιβαλλοντική βελτίωση του Δημοτικού διαμερίσματος Κυργίων και την ανεκτικότητα πολλαπλών δραστηριοτήτων στις Πηγές Μεγάλου Αλεξάνδρου Κυργίων.

Ξεκινώντας από τη Δράμα για την Καβάλα συναντούμε καθ΄ οδό όλο και περισσότερες προκλητικές πινακίδες με τη λέξη προς ΠΗΓΕΣ, τι τραγικό, και τι ΑΙΣΧΟΣ, να μην μπορούμε να εκφραστούμε με τα πραγματικά γεγονότα του ονόματος του Δημοτικού Διαμερίσματος Κυργίων, και τι παραφροσύνη να μην μπορούμε να λέμε τα «σύκα», «σύκα» και τη «σκάφη», «σκάφη». Αφήνουμε να πλανώνται ξένοι αναζητώντας και διαφημίζοντας ΠΗΓΕΣ, ανύπαρκτες στο Δοξάτο και να απορούν για το μπέρδεμα με τις πινακίδες διαμέσου του Δοξάτου και του Άγιου, ώσπου να φθάσουν στο ακατονόμαστο Δημοτικό Διαμέρισμα Κυργίων και περαιτέρω να κουνούν απελπιστικά το κεφάλι με την παράξενη «καιροσκοπική» νοοτροπία μας, μετά την επεξήγηση των συμβάντων, που τεχνικά οι φορείς του Δήμου αποσιωπούν την αλήθεια, καίγοντας αυτήν την ίδια την αλήθεια !!

Οι μέχρι τώρα αντιμαχόμενες ονομασίες και η παραβίαση του άρθρου 12

  1. Κατά την συμφωνία Κοινότητας Κυργίων-Καβάλας, διάρκεια της δικτατορίας, έλαβε εκ της βουλγαρικής προέλευσης το όνομα ΠΗΓΕΣ «Βοϊράνης».
  2. Για το έργο ανάπλασης της περιοχής: Πηγών Βοϊράνης-Κυργίων, το Δεκέμβριο του 2000 με προϋπολογισμό 250.000.000 δρχμ, είχε το όνομα: ΠΗΓΕΣ Βοϊράνης-Κυργίων.
  3. Για το συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργο τουριστικής αξιοποίησης των ΠΗΓΩΝ: Κυργίων-Βοϊράνης-Κεφαλαρίου, συνολικού προϋπολογισμού 21016,36 Ευρώ, λεγότανε Πηγές Κυργίων-Βοϊράνης-Κεφαλαρίου.
  4. Ιδού τι γράφει τώρα στην πινακίδα των Νεκροταφείων Αγίου: Ταβέρνα Πηγές Μεγάλου Αλεξάνδρου, Δήμου Δοξάτου. – Μια αδιάντροπη πρόκληση, άρνησης του Δημοτικού Διαμερίσματος Κυργίων, που παρόμοιες αναφορές δεν θα βρείτε πουθενά αλλού !!!

– Στην πραγματικότητα: Ετούτη όμως η οδός από εκεί, οδηγεί στις Πηγές Κυργίων – ή Πηγές Μεγάλου Αλεξάνδρου Κυργίων και περαιτέρω για το Δημοτικό διαμέρισμα Κυργίων προς τα ΚΥΡΓΙΑ. Ετούτη η εσκεμμένη παράβαση των θεσμών δημιουργεί το μεγάλο Αίσχος της ιδιαιτερότητας του δικού μας δημοτικού φορέα και είμαστε όλοι μας εξοργισμένοι.

Ενώ πάνω από τα Νεκροταφεία Αγίου Αθανασίου και ο δρόμος αριστερά ως το Άνω Κεφαλάρι είναι αγροκτήματα Κυργιωτών και ως τις ΠΗΓΕΣ και περαιτέρω ως τα Κύργια, είναι το διαμέρισμα Κυργίων, ετούτη η πράξη σιωπάτε και είναι πράξη παρόμοια των τουρκαλάδων και των νομικών αμφισβητήσεων στο Αιγαίο και την Κύπρο και είναι προσβλητική, καταδικαστέα, και αρκετοί λένε ύποπτη πράξη, ως ύποπτη και σχιζοφρενής.

  1. Προχωρώντας στον ύποπτο «κατοχικό δρόμο» Κύργια Πηγές, συναντάμε την πινακίδα: Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Δήμου Δοξάτου και εδώ και πάλι σιωπάτε: Το Δημοτικό διαμέρισμα Κυργίων, και πληγώνει τους ευαίσθητους ανθρώπους της περιοχής, ενώ και πάλι πιο κάτω δυο χιλιόμετρα γράφει: Δημοτικό Διαμέρισμα Κεφαλαρίου.

Γνωρίζουμε ότι τα Κύργια υπήρξε το μεγαλύτερο Κεφαλοχώρι του Νομού Δράμας, και δώδεκα χρόνια υπήρξε έδρα του πιο «καταραμένου» διευρυμένου Δήμου Δοξάτου, μια απέραντη αμφιθεατρική, ημιορεινή και ορεινή περιοχή με ξερό κλίμα και απέραντες δυνατότητες για την αποκέντρωση και περιφερειακή ανάπτυξη, όμως η απουσία των αρχόντων, 12 χρόνια, η αδιαφορία, η κωλυσιεργία, η άρνηση, η υπονόμευση, η άνιση μεταχείριση, και ο ναρκισσισμός κατέστρεψαν τους αξιαγάπητους κατοίκους των Κυργίων, ένα από τα μεγαλύτερα κεφαλοχώρια του Νομού Δράμας.

Μια παρόμοια κατοχική πράξη, αδιαλλαξίας και μισαλλοδοξίας, όπως στις αναφερόμενες ΠΗΓΕΣ Κυργίων, στο Δημοτικό διαμέρισμα Κυργίων, δεν θα συναντήσετε ούτε σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά ούτε στο εξωτερικό!!! Αλλά θα βρείτε μόνο στους τουρκαλάδες με την αμφισβήτηση του Αιγαίου και της Κύπρου.

Επίλογος

Αγανακτώ και εξοργίζομαι και μαζί πολλοί κάτοικοι, για αυτήν την εντόπια, ύποπτη νοοτροπία των τουρκαλάδων, της υπονόμευσης, της αμφισβήτησης και της ύποπτης κατοχικής νοοτροπίας, και στο δικό μας «εξαφανισμένο» Δημοτικό Διαμέρισμα, χωρίς αναφορά θεσμών και ονόματος.

Θέλουμε να ελπίζουμε, ότι τώρα με την εκπόνηση κυκλοφοριακών μελετών, καθώς και τη μελέτη, εκτέλεση και επίβλεψη των εργασιών σήμανσης, σηματοδότησης να ληφθεί, εδώ και τώρα μέριμνα για την ισότιμη και ισόνομη μεταχείριση και για το δικό μας Δημοτικό Διαμέρισμα Κυργίων, ένεκα τούτου καλούμε το Δήμο Δοξάτου και την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης να επανορθώσουν το προκλητικό και ιστορικό τους λάθος της περιφρόνησης, αμφισβήτησης και της «κατοχικής» υπονόμευσης.

  1. Απαιτούνται δυο νέες Πινακίδες στα Νεκροταφεία Αγίου Αθανασίου με τις λέξεις: Προς το Δημοτικό Διαμέρισμα Κυργίων και τις Πηγές Μεγάλου Αλεξάνδρου Κυργίων, του Δήμου Δοξάτου.
  2. Απαιτούνται δυο νέες Πινακίδες στον Κεντρικό Δρόμο Αγίου-Αθανασίου-Κυργίων, στο σημείο Κίμιρζαρ: με τις λέξεις : Κατευθείαν προς Κύργια – Δημοτικό Διαμέρισμα Κυργίων, δεξιά προς Δημοτικό διαμέρισμα Κυργίων – Πηγές Μεγάλου Αλεξάνδρου Κυργίων, του Δήμου Δοξάτου.
  3. Μια νέα εκπόνηση μελέτης και ανάρτηση Πινακίδας – Κεφαλαρίου, όπισθεν της ξένης Ιχθυοκαλλιέργειας, Πινακίδα: Δημοτικό Διαμέρισμα Κυργίων, προς τις Πηγές Μεγάλου Αλεξάνδρου Κυργίων, Δήμου Δοξάτου.

Άλλωστε Κυργιώτες πρότειναν και προβληματίζονται στα πολλαπλά χωράφια τους να τοποθετήσουν Πινακίδες από το Κίρμιζαρ – ως τα Νεκροταφεία Αγίου Αθανασίου με τις Πινακίδες στα χωράφια τους: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΚΥΡΓΙΩΝ – Προς τις Πηγές Μεγάλου Αλεξάνδρου Κυργίων, Προς το Δημοτικό διαμέρισμα Κυργίων, Δήμου Δοξάτου

Αλλά οι 5-6 απαραίτητες Νέες Πινακίδες του Δήμου θα είναι φθηνότερες από δεκάδες Πινακίδες των συμπολιτών μας στα χωράφια τους…

Κατεπείγουσα αξίωση, απαιτείται, η εξαφάνιση του εξευτελιστικού σκουπιδότοπου πίσω από την Ιχθυοκαλλιέργεια ως τις Πηγές Μεγάλου Αλεξάνδρου Κυργίων, και είναι ντροπή να βροντοφωνάζουμε διαρκώς, οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες…

Είθε να φανείτε άξιοι των περιστάσεων της ευαισθησίας των ανθρώπων για τον τόπο μας και τη βελτίωση της αλληλέγγυας συμμετοχής, κατανόησης ,και ενδιάμεσων ανθρώπινων σχέσεων και ασφαλώς αλληλεπίδρασης, της οικονομικής και κοινωνικής, αλλά και πολιτιστικής θέσης των συμπολιτών μας, που είμασταν και είμαστε πάντα πρόθυμοι να συμβάλλουμε ενεργά με παραγωγικές σκέψεις και προτάσεις, αν γι΄ αυτό δημιουργηθεί ένα αληθινό, κατάλληλο υπερκομματικό όργανο προβληματισμού.

Είναι κρίμα για την Πατρίδα μας να παραβλέπουμε καταστάσεις, να παραβιάζουμε θεσμούς, να καταπατούμε ευαισθησίες, ισοτιμίες, διατάξεις και αισθήματα του ανθρωπισμού και ευθύνης, ενώ απαιτείται ενεργητικότερη δράση όλων μας και ήρθε ο καιρός να παραιτηθούμε μια για πάντα να εφαρμόζουμε τα καθέκαστα σύμφωνα με τη διάθεση και την νοοτροπία του Ναρκισσισμού και της αλεξιθυμίας – που εξοργίζει και εμένα και τους κατοίκους.

Ελπίζω σε μια αναλυτικότερη δική μου αντιπαράθεση.

Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης
info@kn-megalexandros.gr,
www.kn-megalexandros.gr (ιστοσελίδα για τον απανταχού Ελληνισμό)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ