Η Ιταλια επιστρέφει προσεκτικά στους γνώριμους ρυθμούς της. Άρχισαν σήμερα να επαναλειτουργούν καταστήματα λιανικής πώλησης, οι εκκλησίες άνοιξαν και πάλι για τους πιστούς ενώ και οι πλαζ είναι στη διάθεση των λουόμενων.Η Ιταλία σήμερα «ανεβάζει και πάλι ρολά». Μετά από μια δύσκολη συμφωνία των περιφερειών με την κυβέρνηση, ξανάρχισε η λιανική πώληση, άνοιξαν οι πύλες των εκκλησιών και μπορεί να πάει και πάλι κανείς στην θάλασσα.

Πρώτες λειτουργίες στην βασιλική του Αγίου Πέτρου και στο Ντουόμο του Μιλάνου. Οι πιστοί τηρούν απόσταση ασφαλείας ο ένας από τον άλλο, δεν σχηματίζουν ουρά για να λάβουν την θεία κοινωνία και η καθολική όστια δίνεται στο χέρι από τον ιερέα, ο οποίος φοράει γάντια και απολυμαίνει συνεχώς τα χέρια τους.

Στις οργανωμένες πλαζ οι Ιταλοί θα πρέπει να κάνουν κράτηση και για κάθε ομπρέλα θαλάσσης υπάρχουν δέκα τετραγωνικά μέτρα κενής παραλία. Τα ονόματα των πελατών θα μένουν αποθηκευμένα σε ειδικές λίστες για δυο εβδομάδες. Για κάθε ομπρέλα θαλάσσης υπάρχουν δέκα τετραγωνικά μέτρα κενής παραλίας. Κάτι που σύμφωνα με τους παρατηρητές, θέτει και ένα πρόβλημα σεβασμού του απόρρητου της προσωπικής ζωής.

Τζ. Κόντε: Η Ιταλία κάνει το πρώτο βήμα

Παράλληλα, σύμφωνα με τις εμπορικές ενώσεις της χώρας, πάνω από το 50% των καταστημάτων δεν έχει ξανανοίξει ή κινδυνεύει να κλείσει οριστικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες, διότι η οικονομική βοήθεια της κυβέρνησης κρίνεται ανεπαρκής. Στα αιτήματα των εμπόρων, συμπεριλαμβάνεται και ολική φοροαπαλλαγή μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Στην Ρώμη πάντως από νωρίς το πρωί μπορεί κανείς να παρατηρήσει το χαρακτηριστικό διπλοπαρκάρισμα σε πολλούς κεντρικούς δρόμους, με μεγάλη αύξηση της κίνησης. Η χωρητικότητα των δημόσιων μέσων μεταφοράς για λόγους ασφαλείας είναι μειωμένη κατά 50% και πολλοί προσπαθούν να εξυπηρετηθούν με ποδήλατο και ηλεκτρικό πατίνι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, τέλος, τόνισε ότι «σήμερα η Ιταλία κάνει το πρώτο, καινούργιο της βήμα αλλά σε λίγο θα μπορέσει να ξαναρχίσει να τρέχει». Κύριος στόχος του από εδώ και πέρα είναι να ασκηθεί νέα πίεση ώστε να μπορέσει να εγκριθεί επίσημα το Ταμείο Ανάκαμψης από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και να δοθούν άμεσα περισσότερα χρήματα -όπως είπε ο Κόντε- υπό την μορφή επιχορηγήσεων.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ