Τεράστια επιτυχία σημείωσε και φέτος το 34ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων που είχε τα χαρακτηριστικά του αφιερώματος του για δύο μεγάλες αξίες που χαρακτηρίζουν τους Σαρακατσάνους ανά τους αιώνες.

Από τη ρίζα τους οι Σαρακατσαναίοι έχοντας πάντα ως γνώμονα αυτές τις δύο αξίες Ανθρωπιά και Αλληλεγγύη, κατάφεραν να επιβιώσουν ανά τους αιώνες μέσα από δύσκολους καιρούς. Σ’ αυτή τη συγκυρία όπου το Ελληνικό έθνος ταλανίζεται εν μέσω μιας κρίσης που εκτός από τα οικονομικά χαρακτηριστικά έχει και ηθικά καθώς όλοι μα όλοι έχουν βρεθεί σ΄ ένα παγκόσμιο κυκεώνα εξελίξεων που δυστυχώς κανένας δε μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Ο Σαρακατσάνος έχοντας την Ανθρωπιά μέσα του και την Αλληλεγγύη ως γνώρισμά του προσπαθεί να επιβιώσει μέσα από αυτό που συμβαίνει. Έτσι αυτά τα χαρακτηριστικά τον έφεραν και φέτος να ανταμώσει με τους υπόλοιπους πάλι σ΄ ένα χώρο όπου ανέκαθεν το θεωρεί το φυσικό του χώρο και όπου οι πρόγονοι του κατάφεραν να επιβιώσουν. sarakatsanaioi1

Τα μέλη τη Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, η οποία έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη, φρόντισαν αυτές οι δύο αξίες να γίνουν φωτεινό ορόσημο ώστε να αναδειχθούν σε ολόκληρο τον Ελληνισμό.

Άλλωστε, τι είναι το Αντάμωμα; είναι ο θησαυρός της Παράδοσης που εποπτεύει τη ζωή μας, μας θυμίζει ποιοι είμαστε και μας εμποδίζει να ξεχάσουμε αλλά και να χάσουμε τα δύο χαρακτηριστικά που εκφράζουν τον Σαρακατσάνο ΑΝΘΡΩΠΙΑ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.

Τα μέλη της Διοίκησης της Ομοσπονδίας είχαν πάρει μέρος πολλές φορές στα ετήσια ανταμώματα και ακριβώς γι αυτό το λόγο αισθάνθηκαν ότι ειδικά φέτος πρέπει να μπει όσο το δυνατόν ψηλότερα ο πήχης. Τεράστια προσπάθεια συντονισμού και υλοποίησης ενός τριήμερου προγράμματος σε πολύ δύσκολες εποχές. Τεράστια, ευτυχώς, υπήρξε και η επιτυχία!

Το 34ο Αντάμωμα πήρε το χαρακτήρα ενός συμβολισμού και μηνύματος στο Πανελλήνιο, δείχνοντάς την ενότητα και την κοινή προσπάθεια για δύναμη, πίστη, και αισιοδοξία. Οι Σαρακατσαναίοι, με τις τελετές και τις γιορτές τους, αναβαπτίζονται διαρκώς, μαθαίνοντας να μην λυγίζουν και να μετρούν τα δύσκολα συγκρίνοντάς τα με αυτά που πέρασαν οι πρόγονοί τους, από την προ Χριστού περίοδο, καθότι πρωτοέλληνες, στα χρόνια της Μεγάλης Νύχτας(Τουρκοκρατία) και μέχρι τους καιρούς μας. Αυτό το πνεύμα κατεύθυνε τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς αλλά και τους έδινε φτερά να πετούν προς τον ευγενέστατο σκοπό τους με το πύρωμα τη καρδιάς τους. Για να είναι όσο το δυνατόν πιο αυθεντικό και να εμπνεύσει το φετινό πρόγραμμα, η διοίκηση έδωσε δικαιοδοσία στους νέους και σε εθελοντές ανθρώπους οι οποίοι αποδείχτηκαν αντάξιοι της εμπιστοσύνης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, αλλά και ακούραστοι, αφού ήταν αυτοί, ως καλλιτέχνες, ως τραγουδιστές και χορευτές, που πρωταγωνίστησαν στο άνοιγμα του Ανταμώματος και στο Σαρακατσάνικο γλέντι στα Περτουλιώτικα λιβάδια, σε υψόμετρο 1150 μέτρων.

Οι επισκέπτες από την πρώτη μέρα του ανταμώματος έδωσαν το βροντερό παρόν. Οι Πανέλληνες δεν ξέχασαν την κρίση, θυμήθηκαν όμως ότι είναι ανθρώπινο να σε καταβάλουν οι περιστάσεις, αλλά δεν είναι γνώρισμα της πανάρχαιας Ελληνικής ράτσας των Σαρακατσαναίων να παραδινόμαστε στη μοίρα μας. Το Αντάμωμα, με κύριο γνώρισμα την Ελληνική λεβεντιά των Σαρακατσαναίων, σάλπισε το εθνικό προσκλητήριο για μια καινούρια αρχή.

Το τριήμερο ταξίδι στα μονοπάτια της παράδοσης άρχισε την Παρασκευή με τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Δερβίσης Ανδρέας, ο οποίος χαιρέτησε της προσπάθειες των νέων ανθρώπων και αναφέρθηκε συνοπτικά στη φιλοσοφία που εμπνέει και κινεί τα μέλη της Διοίκησης. Τον ενθουσιασμό της νεολαίας εξέφρασε εμπνευσμένα και στο δικό της χαιρετισμό η επικεφαλής της επιτροπής Νεολαίας, κ. Ειρήνη Καρατάσιου. Οι νέοι Σαρακατσάνοι καλλιτέχνες πήραν το λόγο και με τον δικό τους τρόπο ( τη μουσική ) κατάφεραν να αναδείξουν την πλούσια Σαρακατσάνικη μουσική, στα πλαίσια του 3ου Φεστιβάλ Σαρακατσάνικης Νεολαίας.

Η συνάντηση των επισκεπτών στο εξαιρετικά προνομιούχο φυσικό τοπίο της περιοχής διαμόρφωσε την εικόνα μιας μεγάλης οικογένειας, που απέδιδε αυθεντικά αυτό που αποτελεί ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του οικουμενικού Ελληνισμού, οι κοινότητες του οποίου όπως λέει και το γνωστό τραγούδι-κάνουν άλλο Γαλαξία.

Το πρωί του Σαββάτου με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες 5χ5 όπου το εναρκτήριο λάκτισμα έγινε από το Διεθνή Σαρακατσάνο ποδοσφαιριστή Ζήση Βρύζα. Οι νέοι Σαρακατσάνοι των συλλόγων μας έπαιξαν με πάθος και εντιμότητα.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου ο 1ος Αγώνας Δρόμου Ανθρωπιάς και Αλληλεγγύης 10χλμ στη μνήμη του αείμνηστου τραγουδιστή Κώστα Νάκα, που ανελλιπώς επί 32 χρόνια προσέφερε της υπηρεσίες του στα ανταμώματα

Στον 1ο Αγώνα Δρόμου συμμετείχαν μεγάλος αριθμός δρομέων όπου αρκετοί ήταν μέλη συλλόγων Σαρακατσαναίων και κατάφεραν να τερματίσουν σε καλή θέση και να τιμήσουν με αυτόν τον τρόπο τον άνθρωπο και τραγουδιστή Κώστα Νάκα.

Ο πρώτος αθλητής ( Γελαδάρης Αλέξανδρός από το Σύλλογο Δρομέων Αρχαίας Ελλάδας) ) τερμάτισε με χρόνο 37:05:01 ενώ η πρώτη γυναίκα αθλήτρια ( Πλέντζα Γεωργία από τον Γυμναστικό Σύλλογο Τρικάλων) τερμάτισε με χρόνο 42:38:14.

Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο μεγάλο γλέντι με συμμετοχή 4.000 περίπου επισκεπτών και το οποίο έφερε τη σφραγίδα της Σαρακατσάνικης ταυτότητας που έχει γνώρισμά της την ανθρωπιά, την οικειότητα χωρίς τίποτα προσποιητό, της γνήσιας ελληνικής λεβεντιάς, της περηφάνιας, αλλά και της ευδαιμονίας που γεννά ο συνδυασμός της μουσικής, των τραγουδιών και της όλης ατμόσφαιρας, με το ανθρώπινο στοιχείο να προσαρμόζεται και να γίνεται μέρος της σπουδαίας και γνήσιας αυτής ελληνικής βραδιάς. Στη φετινό γλέντι την έναρξή την έκανε το χορευτικό του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Σερρών όπου παρουσίασαν χορούς Σαρακατσάνικους με τον ιδιαίτερο τρόπο που χορεύονται στην περιοχή τους.

Η κύρια εκδήλωση του προγράμματος του Ανταμώματος, με τη συμμετοχής πολλών επίσημων προσκεκλημένων, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, 29 Ιουνίου, και άρχισε με τον καθιερωμένο Αγιασμό .

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ Γεώργιος Μουτσιάνας ευχαρίστησε όλους για την προσέλευσή τους στην κορυφαία εκδήλωση της Ομοσπονδίας και αναφέρθηκε, ακριβώς, στο σκεπτικό που προσανατόλισε τις σκέψεις και τις ενέργειες της Διοίκησης, ώστε το Αντάμωμα να διευρύνει τον ορίζοντά του, βάζοντας μπροστά τις απεριόριστες δυνατότητες του Ελληνισμού και τονίζοντας με έμφαση την τάση που υπάρχει να ξεριζωθεί από μέσα μας η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Βουλγαρίας κ. Μπαλέστραβος Κώστας, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κ. Καλαφάτης Σταύρος πρώην υπουργός και ο γραμματέας του συλλόγου Σαρακατσαναίων Σκοπίων κ. Χρήστου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, έγινε η απονομή των βραβείων (χρηματική επιταγή) Ρουπακιά-ΜπασδάνηΓουλιέλμος στις τρεις Σαρακατσάνες μαθήτριες που αρίστευσαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του προηγούμενου έτους, την κ. Κράβαρη την κ. Γκόλφου και την κ. Καραλή.

Βραβεύτηκε επίσης ο κύριος Μόσχος Αθανάσιος, ο επί μία εικοσαετία υπεύθυνος ανταμώματος και   πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων νομού Καρδίτσας για την εθελοντική προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια στην διοργάνωση των Ανταμωμάτων.

Η μεγάλη έκπληξη ήταν το δρώμενο των Καλογιάννων που πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο Σαρακατσαναίων ΡΕΤΖΙΤΣΑΣ Βουλγαρίας όπου αναβίωσε το έθιμο.

Ένα δεύτερο έθιμο που πραγματοποιήθηκε ήταν το Σαρακατσάνικο Καραβάνι όπου ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης και περιχώρων έδειξε το τρόπο μετακινήσεως των Σαρακατσαναίων.

Το Αντάμωμα προσέλκυσε περισσότερους από 7.000 Σαρακατσαναίους και φίλους αυτών, από όλη την Ελλάδα και έβαλε τις βάσεις για μια ακόμη καλύτερη οργάνωση την οποία οφείλουν οι νεότεροι και την οποία υποσχέθηκαν στους ηλικιωμένους Σαρακατσαναίους κατά τον χορό Σαρακατσάνων γερόντων με τον οποίο ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ