Οντάριο – Καναδάς, 12 Δεκεμβρίου 2010. Μέχρι σήμερα, οι απόδημοι Έλληνες είχαν σαν πρωταρχικό τους στόχο την διατήρηση της Ελληνικής ταυτότητας στην ξενιτιά. Πιστεύω ότι αυτός ο στόχος, αν και σωστός, δεν είναι πλέον αρκετός. Σε μια δύσκολη για τον Ελληνισμό εποχή, οι απόδημοι πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη. Εύκολο είναι για μας να κατηγορούμε τους υπόλοιπους για την κατρακύλα του Ελληνισμού. Η Ελληνικότητά μας όμως θα δοκιμαστεί όταν αποφασίσουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην ανόρθωση ολοκλήρου του Έθνους.

Κατά την προσωπική μου άποψη, τα προβλήματα του Ελληνισμού δεν περιορίζονται στα γεωγραφικά πλαίσια Ελλάδας και Κύπρου – υπάρχουν και εδώ στη ξενιτιά. Όσο πικρή κι αν είναι η αλήθεια, ο απόδημος Ελληνισμός υπολειτουργεί – ή αν θέλετε – δεν λειτουργεί σύμφωνα με τις προοπτικές του (αυτό δεν αποτελεί κατηγορία αλλά γεγονός – ας κάνει ο καθένας την αυτοκριτική του με το χέρι στην καρδιά).

Έφτασε η ώρα για ανασύνταξη και μακροχρόνιο, στρατηγικό προγραμματισμό. Είναι ανώφελο (ειδικά αυτήν την δύσκολη περίοδο) να περιμένουμε «ενίσχυση» από τις εκάστοτε κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου (αυτό δεν αποτελεί κατηγορία αλλά γεγονός). Εμείς οι ίδιοι οι απόδημοι πρέπει να στηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε την παροικία μας – να γίνουμε τόσο δυνατοί και αποτελεσματικοί έτσι ώστε όχι μόνο να διατηρήσουμε την Ελληνική μας ταυτότητα, αλλά να ανασηκώσουμε και το μερτικό που μας αναλογεί από την βαριά (λόγω Ιστορίας) ευθύνη που όλοι φέρουμε απέναντι στο Ελληνικό Έθνος.

Με εκτίμηση

Στέλιος Γεωργιάδης

sgeorgiades@gmail.com,
www.georgiades.net

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ