Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ)  συμμερίζεται τη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η πατρίδα και τη δοκιμασία του ελληνικού λαού. Από την ίδρυση του συνταγματικά κατοχυρωμένου οργάνου των Ελλήνων Ομογενών στις πέντε ηπείρους, το Δεκέμβριο του 1995, πρώτο μέλημα ήταν και είναι η προσφορά προς τη γενέτειρα και η στήριξή της στις δεύτερες πατρίδες.  Στην παρούσα κατάσταση για μια ακόμη φορά ο Απόδημος Ελληνισμός καλείται να συμπαρασταθεί με όλες του τις δυνάμεις.

Συνειδητοποιώντας τις δυσκολίες που προκαλεί η κρίση,  τα Μέλη του Προεδρείου ΣΑΕ αναζητούν τρόπους αυτοχρηματοδότησης του οργάνου, που από την ίδρυσή του έχει ως έδρα την Θεσσαλονίκη, γεγονός που κατέστησε την πόλη στην συνείδηση όλων μας ως «Πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού».

Αυτή τη στιγμή, όμως, η έδρα κινδυνεύει να χαθεί, καθώς ο Δήμος Θεσσαλονίκης διεκδικεί πίσω το κτίριο, δωρεά του κ. Θωμά Μακρίδη, που έχει παραχωρηθεί από την προηγούμενη διοίκησή του για τη φιλοξενία της έδρας. Μάλιστα, προς επίρρωση της απόφασης αυτής, η οδός που περνάει μπροστά από το κτίριο ονομάστηκε «Οδός Απόδημου Ελληνισμού», σε ειδική τελετή παρουσία του τότε Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και του τότε Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Θεόδωρου Κασσίμη.

Και ενώ οι συζητήσεις που έχουν γίνει με τον νέο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη για μεταστέγαση του ΣΑΕ  δεν έχουν καταλήξει σε καμία συμφωνία, από την αρχή της εβδομάδας διάφορα επιτελεία του Δήμου έχουν εισέλθει εις τον χώρο και πραγματοποιούν απογραφές, εκτιμήσεις και μετρήσεις, με στόχο να μεταφερθούν άμεσα εκεί 35 υπάλληλοί του.

Εύλογα αναρωτιόμαστε πώς ο Δήμος Θεσσαλονίκης όταν στεγαζόταν στο παλιό κτίριο δεν είχε ανάγκη τα γραφεία του ΣΑΕ, ενώ τώρα που έχει μεταφερθεί στο νέο, μεγάλο, σύγχρονο και ευρύχωρο Μέγαρο, οι χώροι του δεν επαρκούν.

Πιστεύουμε πως μία τέτοια τακτική απαξίωσης δεν αρμόζει στο θεσμό που εκπροσωπεί την οργανωμένη ομογένεια ανά τον κόσμο, η οποία ιστορικά και διαχρονικά έχει προσφέρει στην πατρίδα.

Για το λόγο αυτό καλούμε την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδος και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Σταύρο Δήμα καθώς και όσους εκτιμούν και στηρίζουν το έργο του Ελληνισμού της Διασποράς να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για τη διάσωση της έδρας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Πρόεδρος και Προεδρείο ΣΑΕ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ