Με έντονα συναισθήματα Νόστου, Συγκίνησης και Αγάπης ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις την 1ης Πανκαστοριανής Συνάντησης Απόδημων Καστοριανών από όλο τον κόσμο, που διοργάνωσε ο Δήμος μας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του εορτασμού των 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της πόλης μας από 17 έως 19 Αυγούστου 2012.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η δημιουργία ουσιαστικής και συνεχούς επικοινωνίας μεταξύ της Μητρόπολης Καστοριάς και των Αποδήμων Καστοριανών και η ενίσχυση των δεσμών με τους συμπατριώτες μας, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεργασίας των απανταχού Καστοριανών καθώς και η γνωριμία της νέας γενιάς των Ομογενών μας με την ιστορία και τον πολιτισμό της ιδιαίτερης πατρίδάς τους.

Ο Δήμαρχος κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης φιλοδοξεί η «ΠΑΝΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» να γίνει Θεσμός, που θα αποτελεί ένα σημαντικό Αντάμωμα όλων των Αποδήμων και κυρίως της νέας γενιάς στην ιδιαίτερη Πατρίδά τους, ώστε να διατηρήσουν και να μεταλαμπαδεύσουν την τοπική λαογραφική παράδοση και τον πολιτισμό και να συμβάλλουν στη διατήρηση της Εθνικής συνείδησης και της πολιτιστικής ταυτότητας μας.

Η συμμετοχή των εκπροσώπων των Καστοριανών Συλλόγων,

 – Νέας Υόρκης Αμερικής «ΟΜΟΝΟΙΑ» και «Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών»,

Τορόντο Καναδά «ΟΜΟΝΟΙΑ» και «Συλλόγου Καστοριάς   και Περιχώρων»,

Μόντρεαλ Καναδά «ΟΜΟΝΟΙΑ»,

΄Ενωσης Μακεδόνων Βελγίου,

των Καστοριανών & Γουνοποιών «ΤΟ ΚΕΛΕΤΡΟΝ» Θεσσαλονίκης

των Κυριών & Δεσποινίδων Καστοριάς  «ΤΟ ΚΕΛΕΤΡΟΝ» Θεσσαλονίκης αλλά και των συμπατριωτών μας από Γερμανία και Αυστραλία υπήρξε άκρως συγκινητική.

Σε κάθε στιγμή των εκδηλώσεων κατέθεταν την ψυχή τους και την αγάπη τους για την Πατρίδα, όπως αναφέρθηκαν όλοι στην Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, στην έναρξη των εκδηλώσεων, με την παρουσία του Μητροπολίτη Καστοριάς, της Βουλευτή, του τ. Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, εκπροσώπου της Αντιπεριφέρειας, Προέδρου και Μελών Δημοτικού Συμβουλίου και εκπροσώπων Φορέων και Συλλόγων.

Στην Ημερίδα κύριοι ομιλητές ήταν ο Δήμαρχος Καστοριάς  κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης, με θέμα «Καστοριά-ΣΗΜΕΡΑ-ΑΥΡΙΟ-Προοπτικές Ανάπτυξης», ο οποίος ανέπτυξε το προφίλ του σύγχρονου Καλλικρατικού Δήμου, την άοκνη προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανάπτυξη του Δήμου Καστοριάς μέσα από τον στρατηγικό σχεδιασμό για το αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό μέλλον του Δήμου, την αξιοποίηση μεγάλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων και της ακίνητης περιουσίας του Δήμου. Την προώθηση της πρόσφατης ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ ύψους 45.000.000 Ευρώ και για τους στόχους και το όραμα της Δημοτικής Αρχής ώστε η Καστοριά να αποτελέσει ένα σύγχρονο Πολιτισμικό, Κοινωνικό και Οικονομικό Κέντρο.

 

Ο Φιλόλογος κ. Φώτης Αντωνίου, πρώην Δ|ντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, ανέπτυξε πλήρως το θέμα «Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ανάμεσα στους Αιώνες. 1ΟΟ χρόνια από την απελευθέρωση της Καστοριάς» τεκμηριώνοντας και καταθέτοντας ιστορικά στοιχεία με τον καλύτερο δυνατό και ενδιαφέροντα τρόπο που συγκίνησε τους Ομογενείς μας. Τέλος η κ.Ρεβέκα Γκέρατς στέλεχος της Δ|νσης Προγραμματισμού του Δήμου Καστοριάς ανέπτυξε το ενδιαφέρον θέμα για τους νέους «Δυνατότητες Δικτύωσης των απανταχού Καστοριανών-Νέα γενιά και ανάπτυξη συνεργασίας Ομογένειας και γενέτειρας».

Οι Ομογενείς μας επισκέφθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ξεναγήθηκαν περιηγήθηκαν στα Μνημεία της πόλης μας, στο Λαογραφικό και στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, στο Σπήλαιο Δράκου, στην Παναγία Μαυριώτισσα και στο Αρχονταρίκι, στο Ενυδρείο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» Δήμου Καστοριάς, στο Λιμναίο Οικισμό Δισπηλιού.

Επίσης πραγματοποιήθηκε περιήγηση στη Λίμνη της Καστοριάς με το τουριστικό σκάφος «ΟΛΥΜΠΙΑ» την οποία πλαισίωσε η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΘ.ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ». Οι Συμπατριώτες μας παρακολούθησαν με ενθουσιασμό τα ωραία τραγούδια ανασύροντας μνήμες της νιότης τους μέσα από την υπέροχη ερμηνεία της Χορωδίας.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ τέλεσε Θεία Λειτουργία την Κυριακή και Μνημόσυνο υπέρ Αναπαύσεως των ψυχών όλων των Αποδήμων Συμπατριωτών μας και τρισάγιο στον Τάφο του Μητροπολίτη Γερμανού Καραβαγγέλη, με την παρουσία του κ.Δημάρχου, της κ. Βουλευτή, Δημοτικών Συμβούλων. 

Στη συνέχεια ο Σεβασμιότατος τους υποδέχθηκε στο Επισκοπείο, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα θέματα που απασχολούν τους ΄Ελληνες της ξενιτιάς, για τα Εθνικά Δίκαια της Πατρίδάς μας, για τις Αξίες που τους ενώνουν με την Πατρίδα, για τα επιτεύγματα και τις διακρίσεις τους στις Χώρες που ζουν, για την στήριξη της Ορθοδοξίας και της Εκκλησίας μας, που είναι ο φάρος και το στήριγμα όλων των Ελλήνων στις δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το βράδυ στην Πλατεία Ομόνοιας, με τα αξιόλογα Χορευτικά Συγκροτήματα των Πολιτιστικών Συλλόγων του ΜΣ ΑΡΜΟΝΙΑ, του Συλλόγου Γυναικών Μαυροχωρίου, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δισπηλιού, τα οποία ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου μας και ξεσήκωσαν όλους τους παρευρισκόμενους σε πολύωρο γλέντι. 

«Η καρδιά μας δεν μας αφήνει να σας αποχαιρετήσουμε. Κάνετε υπερήφανη την Καστοριά μας σ΄όλο τον κόσμο», ήταν τα τελευταία λόγια του Δημάρχου στην αποχαιρετιστήρια βραδιά κλείνοντας πραγματικά μία έντονα συναισθηματικά και Εθνικά Συνάντηση.

 

 

 

 

      

 

 

                 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ