Το ΕΚ εγκαινιάζει την ενημερωτική του εκστρατεία ενόψει

των ευρωεκλογών του 2014.

 

Η αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές του 2014 αρχίζει επισήμως στις 10 Σεπτεμβρίου με την εκκίνηση από το Κοινοβούλιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών. Η εκστρατεία αυτή θα συνεχισθεί και μετά τις εκλογές και μέχρι την εκλογή, από το Κοινοβούλιο που θα έχει προκύψει, του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

 

“Μόνο μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να νομιμοποιηθεί και να επηρεασθεί η λήψη αποφάσεων στην ΕΕ”, σημειώνει η κ. Άννυ Ποδηματά (Σοσιαλιστές) η μία από τους δύο Αντιπροέδρους του ΕΚ με αρμοδιότητα για την επικοινωνιακή πολιτική. “Υπάρχει η αντίληψη ότι οι μηχανισμοί λήψης αποφάσεων στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της κρίσης στερήθηκαν της απαραίτητης νομιμοποίησης. Ο λαός, οι ψηφοφόροι στην ΕΕ είναι αποκλειστικά αρμόδιοι να αποφασίσουν την πολιτική πλειοψηφία στο ΕΚ, που με τη σειρά του θα δρομολογήσει τη νομοθεσία, θα αντιδράσει σε κάθε κακή πολιτική και θα οδηγήσει τον πολιτικό διάλογο τα επόμενα πέντε χρόνια μετά τις εκλογές.”

 

“Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η βουλή των λαών της Ένωσης· εμείς είμαστε η φωνή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων”, τονίζει ο Ότμαρ Κάρας (ΕΛΚ, Αυστρία), ο έτερος αντιπρόεδρος του ΕΚ με αρμοδιότητα για την επικοινωνιακή πολιτική. “Όμως αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η εκστρατεία αυτή θα μας οδηγήσει στην ψηφοφορία της 22ας-25ης Μαΐου 2014 και πέρα από αυτή, μέχρι την εκλογή από το ΕΚ του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την έγκριση του πολιτικού προγράμματος της νέας Επιτροπής.”

 

 Στο μεγαλύτερο μέρος της, η νομοθεσία αρχίζει πια σήμερα την πορεία της στο επίπεδο της ΕΕ κι αυτό καθιστά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τουλάχιστον εξίσου ισχυρό όσο τα εθνικά κοινοβούλια. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ψηφοφόροι χρειάζεται να γνωρίζουν ποιες αποφάσεις λαμβάνονται στις “Βρυξέλλες” (ή το Στρασβούργο) και πώς μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις αυτές.

 

 Η εκστρατεία θα έχει τέσσερις φάσεις. Η πρώτη φάση ξεκινά τώρα με τον παρουσίαση των βασικών της αρχών, που είναι αρθρωμένες γύρω από το σύνθημα: “Μπορείς να δράσεις, να αντιδράσεις, να επηρεάσεις”. Η φάση αυτή έχει σα στόχο να εξηγήσει τις νέες αρμοδιότητες του ΕΚ και το τι σημαίνουν οι αρμοδιότητες αυτές για οποιονδήποτε ζει στην ΕΕ.

 

 Η δεύτερη φάση, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 θα τονίσει πέντε βασικά θέματα – την οικονομία, την απασχόληση, την ποιότητα ζωής, το χρήμα και τη θέση της ΕΕ στον κόσμο – με σειρά εκδηλώσεων σε ευρωπαϊκές πόλεις.

 

 Η τρίτη φάση, η καθαυτή προεκλογική εκστρατεία αρχίζει το Φεβρουάριο. Θα εστιασθεί στις ημερομηνίες της ψηφοφορίας, 22 – 25 Μαΐου, οι οποίες θα προστεθούν και στο λογότυπο καθώς πλησιάζουν οι εκλογές.

 

 Η τελική φάση, μετά τις εκλογές, θα εστιασθεί στο νέο Κοινοβούλιο, την εκλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την ανάληψη των καθηκόντων της Επιτροπής.

 

 Το λογότυπο, με κεντρικό θέμα το “Μπορείς να δράσεις, να αντιδράσεις, να επηρεάσεις” τονίζει πώς, μέσα από την κάλπη, ο Ευρωπαίος ψηφοφόρος μπορεί να ασκήσει την εξουσία που έχει για να διαμορφώσει το μέλλον της Ευρώπης.

 

EP Live

http://www.europarl.europa.eu/eplive/el/otherevents/video?event=20130910-1130-SPECIAL

 

EbS+

http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?sitelang=en&page=3&institution=0&date=09/10/2013

 

Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σύντομα σε 28 χώρες.

http://audiovisual.europarl.europa.eu/Page.aspx?id=456

 

Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας
Γραφείο Ενημέρωσης στην Ελλάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ