Μαθητές και καθηγητές που πήραν μέρος στο πρόγραμμα συνάντησης της Γερμανικής Σχολής Αθηνών με Λύκεια από το Δίστομο και τα Καλάβρυτα βραβεύτηκαν στις 25 Νοεμβρίου 2013 στο Βερολίνο με το «βραβείο νέων Waltraud-Netzer». Με το βραβείο αυτό ο Σύλλογος «Κατά της λήθης – Υπέρ της Δημοκρατίας» τίμησε τους νέους ανθρώπους, που ακόμη και σε εποχές δύσκολων σχέσεων υποστηρίζουν την κατανόηση Γερμανών και Ελλήνων και εξετάζουν από κοινού την περίοδο της Κατοχής στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. (Δείτε εδώ το βίντεο της απονομής: http://youtu.be/-NXpUACZiCg)

Ο Thomas Krüger, πρόεδρος της κεντρικής υπηρεσίας πολιτικής παιδείας της Γερμανίας, στον πανηγυρικό του λόγο ανέφερε: «Οι γερμανοελληνικές σχέσεις είναι στις ημέρες μας ιδιαίτερα επιβαρυμένες. […] Η έκφραση συμπάθειας και σεβασμού σε αυτό το πρόγραμμα συνάντησης μεταξύ των δύο λαών προωθεί την αλληλοκατανόηση και την απαλοιφή κάθε μορφής εχθρότητας.» Και συνεχίζει: «Η συνάντηση και η ανταλλαγή απόψεων είναι ακρογωνιαίοι λίθοι αμφότερων των κοινωνιών των πολιτών. […] Προγράμματα από τη βάση, όπως αυτό, μας δείχνουν τον δρόμο.»

Η Αφροδίτη Μπασδέκη, μαθήτρια της ΓΣΑ, κατά την τελετή βράβευσης τόνισε ότι το βραβείο αυτό ενδυναμώνει τους μαθητές που πήραν μέρος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα στην εργασία τους και αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνάντησης λαμβάνεται σοβαρά υπόψη: «Νιώθουμε ότι είμαστε ένα μικρό πρότυπο για μια ενωμένη Ευρώπη.»

Κάθε χρόνο μαθητές της Α΄ τάξης του Λυκείου Διστόμου και του Λυκείου Καλαβρύτων και της 10ης τάξης της Γερμανικής Σχολής Αθηνών συμμετέχουν στην ανταλλαγή αυτή. Οι μαθητές συναντιούνται στην Αθήνα, στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα, εκεί όπου διαπράχτηκαν σφαγές Ελλήνων αμάχων από τους Γερμανούς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι νέοι της ΓΣΑ από κοινού με μαθητές των Λυκείων των δυο αυτών περιοχών εξετάζουν την περίοδο της γερμανικής κατοχής αλλά και σύγχρονα, κοινωνικά και πολιτικά, προβλήματα της Ελλάδος. Οργανώνουν συναντήσεις με αυτόπτες μάρτυρες της εποχής και με ειδικούς, συμμετέχουν σε εργαστήρια και ομάδες εργασίας, κάνουν δημοσκοπήσεις αλλά και εκδρομές. Ασχολούνται επίσης με τις προκαταλήψεις που υπάρχουν κατά των Ελλήνων και κατά των Γερμανών.

Ο Σύλλογος «Κατά της λήθης – Υπέρ της Δημοκρατίας» επιδοτεί το βραβείο νέων Waltraud-Netzer με 1.500 ευρώ και βραβεύει από το 2010 προγράμματα νέων που έχουν ως αντικείμενο την ενεργή ενασχόληση με το παρελθόν και / ή προάγουν την ανάπτυξη της ζωντανής δημοκρατίας.

Ο κοινωφελής Σύλλογος «Κατά της λήθης – Υπέρ της Δημοκρατίας» ιδρύθηκε το 1993 από προσωπικότητες της δημόσιας ζωής από όλα τα δημοκρατικά κόμματα, για να ενισχύσει τη δημοκρατία στη Γερμανία και να συνεισφέρει στην αντιπαράθεση με τα εθνικοσοσιαλιστικά εγκλήματα και με τα αδικήματα του καθεστώτος του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος (SED).

Φωτογράφος: Tobis Kleinod

 

Πηγή: Γερμανική Σχολή ΑθηνώνWaltraud-Netzer-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ