Γράφει ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας.

Δυο διαφορετικοί τόποι με ίδια ιστορία με ίδια απάνθρωπη αντιμετώπιση. Η Μεσόγειος κάθε χρόνο υποδέχεται χιλιάδες ανθρώπους που ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι επιβαίνοντας σε ακατάλληλα πλοιάρια, προσπαθώντας να
φτάσουν στην Ευρώπη. Κάποιοι διαφεύγουν πολέμους και συγκρούσεις και άλλοι προσπαθούν να σωθούν από τη φτώχεια.

Πολλοί δεν καταφέρνουν ποτέ να φτάσουν στην Ευρώπη. Πεθαίνουν στη διαδρομή από αφυδάτωση, πνίγονται στη
θάλασσα ή γίνονται αντιληπτοί από τα λιμενικά σκάφη και επιστρέφονται όχι πάντα από τον ασφαλέστερο τρόπο. Παράδειγμα η θαλάσσια τραγωδία στο φαρμακονήσι με την αποτυχημένη επαναπροώθηση στην Τουρκία, με τον θάνατο από πνιγμό 12 ανθρώπων εκ των οποίων τα περισσότερα παιδιά. Θα περιμέναμε από την πολιτεία – κυβέρνηση ένα συγγνώμη, μια αναγνώριση της αποτυχίας που είχε κατάληξη τον θάνατο 12 ανθρώπων

Εκτιμάται  ότι  τα τελευταία 10 χρόνια χάθηκαν στην Μεσόγειο 20.000 άνθρωποι. Εδώ οι ευρωπαϊκές χώρες επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στο να εμποδίζουν ανθρώπους από το να προσεγγίσουν την  Ευρώπη,  προσφεύ­ γοντας σε πολιτικές και πρακτικές οι οποίες θέτουν μετανά­ στες και αιτούντες άσυλο σε κίνδυνο.

Εδώ όμως τι συμβαίνει με αυτούς που αποτελούν τον στόχο των μεταναστευτικών ελέγχων;
Στην πραγματικότητα οι μετανάστες, οι άνθρωποι χωρίς χαρτιά, οι αιτούντες άσυλο, έχουν εκτεθεί σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γνωρίζουμε για περιπτώσεις ανθρώπων που συνελήφθησαν στη θάλασσα και παραδόθηκαν άμεσα στις χώρες απ’ όπου αναχώρησαν, με συνέπεια κατά την επιστροφή τους να φυλακισθούν και να κακομεταχειριστούν.
Υπάρχουν όμως και πολλά που δεν γνωρίζουμε. Η έλλειψη διαφάνειας που περιβάλλει τις πρακτικές διαχείρισης συνόρων και τις συμφωνίες μεταξύ χωρών, σημαίνει πως πολλές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

-Θέλουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο να προστατεύονται αποτελεσματικά τόσο στην Ευρώπη, όσο και κατά μήκος των συνόρων της.

-Θέλουμε να έρθουν στο φως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο, και να τους βοηθήσουμε να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Θέλουμε να λογοδο­τήσουν οι υπεύθυνοι για την παραβίαση των δικαιω­μάτων τους.

Θα πρέπει:

-Οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια στα σύνορα. Τα δικαιώματά τους πρέπει να γίνονται σεβαστά κατά τη διάρκεια συνοριακών ελέγχων και επιχειρήσεων επιστροφής, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος αίτησης ασύλου.

-Το δικαίωμα των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στην ελευθερία γίνεται σεβαστό. Η κράτηση μεταναστών πρέπει να αποτελεί μόνο ένα έσχατο μέτρο και τα παιδιά δεν πρέπει να κρατούνται πλέον στην Ευρώπη για σκοπούς ελέγχου της μετανάστευσης.

-Οι άνθρωποι σε κίνηση δεν υφίστανται κακοποίηση λόγω του μεταναστευτικού καθεστώτος τους. Αυτοί που κακοποιούνται ή να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης πρέπει να έχουν αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη.
Η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί μια μεγάλη ροή μεταναστών και προσφύγων που εισέρχονται στην Ελλάδα, οι περισσότεροι από τους οποίους επιθυμούν να συνεχίσουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ευθύνη αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την Ελλάδα, καθώς και είναι χώρα που έχει πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των μεταναστών και των προσφύγων. Πρέπει να βρουν νέους τρόπους για συμμερίζονται την ευθύνη αυτή πιο ισότιμα σε όλη την ΕΕ. Πράγματι, οι πολιτικές και πρακτικές κατά μήκος των ελληνικών συνόρων δεν είναι ντροπή μόνο για την Ελλάδα. Ντροπιάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.

Επίσης να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι ώστε οι άνθρωποι χωρίς χαρτιά, μετανάστες, πρόσφυγες, να καταλήγουν στον προορισμό τους ασφαλείς.

Σε μια σύνοδο στο Στρασβούργο που πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά της τραγωδίας στη Λαμπεντούσα το Ε.Κ. τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του ναυαγίου τις 3 Οκτωβρίου.
δημοσιογράφων.

Στις  27 Ιανουαρίου 2014  οι ευρωβουλευτές Μαριλένα Κόππα και Νίκος Χρυσόγελος διοργάνωσαν στα γραφείου του Ε.Κ. στην Αθήνα ημερίδα με θέμα «Η γκετοποίηση της πολιτικής ασύλου από την  Lampedusa  στη Λέσβο» με συμμετοχή 2 Ιταλών δημοσιογράφων των Laura Bastianetto και  Tommaso  Della Longa που παρουσίασαν το βιβλίο τους  με τίτλο «χρονικό από τη χώρα του πουθενά», οι οποίοι μεταφέρουν τις εμπειρίες    των μεταναστών    των τοπικών αρχών,  των εθελοντών και φυσικά των ίδιων και συναδέλφων δημοσιογράφων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ