Θεσσαλονίκη : Γράφει ο Γιάννης  Δελόγλου.

Ένα θερμό γελαστό ζωντανό θαυμάσιο και υπέροχο σύνολο πανέμορφης νεολαίας που γεμίζει την κοινωνία με αγάπη και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο ήταν το μπουκέτο ομορφιάς που συνεχίζει να πιστεύει να διδάσκεται και να στηρίζει την Ορθοδοξία , την γλώσσα, την παράδοση και την ιστορία του τόπου που γεννήθηκαν οι πρόγονοί τους αλλά και πολλά από αυτά τα χαρούμενα νιάτα που αισιοδοξούν για ένα καλύτερο αύριο.

Στην αίθουσα του «Τhe Barrister»της οδού Φράγκων της Θεσσαλονίκης οι σπουδαστές του εκπαιδευτικού κέντρου «Pycckoe Cλοβο» γιόρτασαν το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-12 με την συνεργασία της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Ρωσικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας πρόεδρος της οποίας είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Βαλκανικών σπουδών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Αικατερίνη Πάππου-Ζουραβλιόβα..Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του o Yποπρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη κ.Μπ.Α. Μεστσιάνοβ ,ο καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο δυτικής Μακεδονίας κ. Στάθης Πελαγίδης και  εκπρόσωποι φορέων της πόλεως .Σε αυτό το υπέροχο σύνολο των σπουδαστών διαπιστώνει κανείς ότι τους ενώνει μια κοινή εμπειρία : η αγάπη για τη Ρωσική γλώσσα .Σε κάποιους από αυτούς μια πρώιμη ,περιστασιακή ή τακτική επαφή μαζί της ,έδωσε ίσως το ερέθισμα και την ευχάριστη προδιάθεση να την γνωρίσουν περαιτέρω και να την κάνουν ενσυνείδητα μέρος της ζωής τους μέρα με τη μέρα. Σε άλλους πάλι ,ίσως η περιέργεια γι’ αυτήν τη μυστηριώδη   «ξένη»   γλώσσα , που επιμελώς κατορθώνει έως τις μέρες μας να διατηρεί αλώβητη τη σεμνή μεγαλοπρέπειά της, κατά τρόπο σαγηνευτικό –αληθινή πρόκληση για όποιον αποφασίσει με την ψυχή του να ανακαλύψει τα πολλά και καλά κρυμμένα μυστικά της .

Στον χαιρετισμό της η κ. Κατερίνα Πάππου –Ζουραβλιόβα ευχαρίστησε τον Υποπρόξενο κ. Μεστσιανοβ ,τους πανεπιστημιακούς καθηγητές κ.κ. Πελαγίδη και Γαβρά , τον Αντώνη Τρακάδα που διδάσκει στο ΠΑ.ΜΑΚ. και βέβαια τους χορηγούς της εκδήλωσης.Τους συνεργάτες της ,την συντονιστική ομάδα αλλά και την επιμελήτρια της οργάνωσης  κ. Τατιάνα Ζουραβλιόβα. Αναφέρθηκε στον σκοπό και τις επιτυχίες του εκπαιδευτικού κέντρου στους στόχους και τα μελλοντικά σχέδια.

Ο Υποπρόξενος κ.Μπ.Α. Μεστσιάνοβ αφού μετέφερε τον χαιρετισμό του Γενικού Προξένου κ.Α.Α. Ποπώβ τόνισε ότι είναι βαθιά πεπεισμένοι ότι όλοι οι σπουδαστές είναι αφιερωμένοι στη Ρωσική γλώσσα και πολιτισμό , πιστεύουμε ότι μελλοντικά θα αυξηθεί τόσο το ενδιαφέρον όσο και ο αριθμός των υποψηφίων σπουδαστών για την μάθηση της Ρωσικής γλώσσας που θα είναι σημαντική κατάκτηση για το μέλλον τους όχι μόνο γι’ αυτούς που θα θελήσουν να σπουδάσουν αλλά και γι’ αυτούς που θα αναζητήσουν δουλειά. Και πέρα από αυτά όμως και ως χόμπυ να μάθει κανείς μια άλλη γλώσσα θα είναι γι’ αυτούς ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους . Σπασίβα –ευχαριστώ πολύ .Τι λένε όμως οι σπουδαστές ,αισιόδοξοι και γελαστοί ,δια στόματος της Κλειώς Μάρκου στα Ελληνικά και του Αλέξανδρου Νικολαϊδη στα Ρωσικά μπροστά στο πολυπληθές κοινό;

Προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία ,τα οποία είναι στενά συνδεδεμένα με την εκμάθηση της Ρωσικής γλώσσας και του πολιτισμού.Αυτά ,είναι πάνω από όλα ,η Ρωσική γλώσσα και φυσικά ,η Ρωσική λογοτεχνία ,η ποίηση ,η Ρωσική μουσική ,η ζωγραφική ,οι Ρωσικοί χοροί  και τέλος ,η Ρωσική κουζίνα!

Κι έτσι ολοκληρώθηκε το πρώτο ακαδημαϊκό έτος και εμείς ,οι σπουδαστές και οι καθηγητές των μαθημάτων pycckoe cλoβo,σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση καθηγητών Ρωσικής γλώσσας, είμαστε χαρούμενοι που θα σας παρουσιάσουμε τα αποτελέσματά τους. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ,ένα τέτοιο πρόγραμμα ,ενώνει προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των τεσσάρων μεγαλύτερων Πανεπιστημίων της Ελλάδας.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ,χάρη στον επαγγελματισμό των καθηγητών Ρωσικής γλώσσας ,προετοιμάστηκε λεπτομερώς και εφαρμόστηκε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ,το οποίο απευθύνεται σε διαφορετικά ακροατήρια.  Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ,στα μαθήματά μας συμμετείχαν πάνω από 150 σπουδαστές και διοργανώθηκαν επιτυχώς : ένα επιστημονικό –μεθοδολογικό σεμινάριο ,με καλεσμένους καθηγητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας ,δύο πρακτικά , ανοιχτά για όλους μαθήματα ,με τη συμμετοχή καθηγητών από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, οργανώθηκαν βραδιές Ρωσικού κινηματογράφου και ένας διαγωνισμός έκθεσης με θέμα : «η αγαπημένη μου Ρωσική λέξη».

Φέτος ,η Ένωση καθηγητών Ρωσικής γλώσσας ,έχει προετοιμάσει 80 υποψηφίους για τις εξετάσεις πιστοποίησης της Ρωσικής ως ξένης γλώσσας. Αυτός είναι ένας μεγάλος αριθμός ,ο οποίος ταυτόχρονα αποτελεί και μεγάλη ευθύνη.

Επίσης ,με μεγάλη μας χαρά,θα θέλαμε να σας ανακοινώσουμε ,ότι 10 μαθητές μας,θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκμάθησης της Ρωσικής γλώσσας ,στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Α.Πετρούπολης ,τον Ιούνιο.

Αγαπητοί μας σπουδαστές !Αυτό το ακαδημαϊκό έτος ,δεν ήταν εύκολο και το επόμενο προβλέπεται  της  ίδιας δυναμικής για όλους μας.

Όμως ,είμαστε σίγουροι ,ότι εάν αγαπάς αυτό που κάνεις , τότε αναμφίβολα θα πετύχεις ! Αυτό πιστεύαμε στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους και αυτό συνεχίζουμε μέχρι και σήμερα.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ