Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Αρνητικές εμφανίζονται οι προβλέψεις για την άφιξη Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα κατά την εφετινή θερινή τουριστική περίοδο, σύμφωνα με ειδική μελέτη γερμανικού Ινστιτούτου. Όπως γνωρίζουμε, επί πολλές δεκαετίες οι Γερμανοί ήταν οι καλύτεροι πελάτες του σημαντικότερου ελληνικού «προϊόντος», του τουρισμού.

Εφέτος, όμως, μόλις 0,8% των Γερμανών προγραμματίζει να κάνει διακοπές στην Ελλάδα. Αυτό προβλέπεται με τα έως τώρα δεδομένα σύμφωνα με την 29η τουριστική μελέτη, που εκπόνησε το «Ίδρυμα για Ζητήματα του Μέλλοντος» (Stiftung für Zukunftsfragen).

«Πριν από έναν χρόνο, το 5% των Γερμανών δήλωνε, ότι θέλει να κάνει διακοπές στην Ελλάδα, ενώ τώρα το ποσοστό αυτό παρουσιάζει δραματική μείωση». Αυτό ανέφερε στην Deutsche Welle ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου, καθηγητής κ. Ούλριχ Ράϊνχαρντ. Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι τελικώς την περασμένη χρονιά μόλις 1,7% των Γερμανών έκανε διακοπές στην χώρα μας (από 3,3% το 2009), η πρόβλεψη για το εφετινό καλοκαίρι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική είναι.

 

Οι Γερμανοί τουρίστες φοβούνται, ότι δεν είναι καλοδεχούμενοι στην χώρα μας

 

Ο κ. Ράϊνχαρντ, εξηγώντας τους βασικούς λόγους αυτής της εξέλιξης, προσέθεσε:

«Η Ελλάδα είναι σήμερα πολύ μακριά από τα αποτελέσματα του 2009 στον τουριστικό τομέα. Από τη μία πλευρά η εικόνα της Ελλάδας στην Γερμανία δεν είναι η καλύτερη, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχουν και άλλοι ελκυστικοί τουριστικοί προορισμοί στη Μεσόγειο, που έχουν πολύ συμφέρουσες προσφορές για τους Γερμανούς. Υπό την έννοια αυτή δεν εκπλήσσει το γεγονός, ότι το 2013 πολλοί Γερμανοί θα προτιμήσουν την Τουρκία, την Ισπανία ή την Ιταλία για τις θερινές τους διακοπές». Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας υπογράμμισε, ότι παρόλο που στην Γερμανία η ειδησεογραφία για την Ελλάδα δεν είναι πλέον τόσο αρνητική,  η εικόνα της χώρας μας δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί. «Η εικόνα της Ελλάδας είναι σε κάθε περίπτωση καλύτερη από ότι ήταν πριν από 6 μήνες, ωστόσο το κυριότερο πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται: Οι Γερμανοί δεν γνωρίζουν ακόμη εάν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα και για τον λόγο αυτόν στρέφονται σε άλλους ταξιδιωτικούς προορισμούς», διευκρινίζει ο Γερμανός καθηγητής.

Δεδομένου, ότι μεγάλο ποσοστό των Γερμανών δηλώνει, πως ακόμη δεν έχουν αποφασίσει πού θα κάνουν διακοπές φέτος, σύμφωνα με την έρευνα, θα είναι καθοριστική για τον ελληνικό τουρισμό η καμπάνια προώθησης, που θα γίνει τους επόμενους μήνες στη Γερμανία.

Ως πιο δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός για το 2012 αναδείχθηκε στην Γερμανία, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η Ισπανία, αφού ένας στους δέκα παραθεριστές Γερμανούς επισκέφθηκαν την χώρα αυτή, όπως επίσης τις Βαλεαρίδες και τις Κανάριες νήσους.

Μετά την Ισπανία ακολουθούν σε ποσοστά 8,7% στην δεύτερη θέση και 6,9% στην Τρίτη θέση η Ιταλία και η Τουρκία αντιστοίχως.

Ούτε ένας στους δέκα Γερμανούς δεν προτίθεται να έρθει στην Ελλάδα φέτος

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ