Γράφει ο Ανδρέας Μπούκας.

Ξεπερνά το μισό αιώνα η λειτουργία και δράση του ΕΟΤ στη Σκανδιναβία. Η Σκανδιναβική τουριστική αγορά θεωρείται αναμφισβήτητα μια από τις σημαντικότερες για την Ελλάδα.
Εν τούτοις διαφαίνεται πως ο ΕΟΤ σταδιακά κι ”ανεπαίσθητα” βαίνει με βεβαιότητα προς την αυτοκατάργησή του στη Σκανδιναβία.

Ο ΕΟΤ στη Σκανδιναβία διατηρεί ως σήμερα την έδρα του στη Στοκχόλμη και έχει ως περιοχή αρμοδιότητας και τις Βαλτικές χώρες, όπως και φυσικά και τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και τη Δανία.

•Μέσα σε είκοσι χρόνια μετέφερε την έδρα του  στη Στοκχόλμη πέντε φορές με αποτέλεσμα να χάσει την άμεση επαφή που είχε με το ενδιαφερόμενο κοινό και χώρους που του επέτρεπαν την άμεση προβολή του ελληνικού τουρισμού στην ”καρδιά” της Στοκχόλμης. Τελικά από κάποιο παράδρομο της σουηδικής πρωτεύουσας μεταφέρθηκε σε όροφο πολυκατοικίας, ”κληρονομώντας” τα γραφεία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος που καταργήθηκαν.

•Στην πορεία των χρόνων ο ΕΟΤ έπαψε να εκδίδει κάθε αξιόλογο έντυπο υλικό στη σουηδική γλώσσα.

•Την τελευταία πενταετία αλλάζει, σχεδόν κάθε χρόνο, διευθυντή. Ως εκ τούτου πολλές ενέργειες ή και συνεργασίες που προγραμματίστηκαν δεν υλοποιήθηκαν ή χρειάστηκε να αναβληθούν ”επ’ αόριστον”.

•Σαν να μη έφταναν όλα αυτά, η κατασκευή περιπτέρων για τις τουριστικές εκθέσεις που συμμετείχε ως πρόσφατα ο ΕΟΤ, είχε ανατεθεί σε ελληνική κατασκευαστική εταιρεία με κόστος, που και για Σκανδιναβικά δεδομένα, χαρακτηρίζονταν ως υπερβολικό.

• Ένα ακόμη βήμα προς την τελική αυτοκατάργηση του ΕΟΤ φαίνεται να είναι και η πρόσφατη απουσία του από την σημαντική έκθεση Senior (15-17 Οκτωβρίου) στη Στοκχόλμη, που απευθυνόταν ποικιλοτρόπως στη σημαντική για τον τουρισμό, πληθυσμιακή ομάδα των συνταξιούχων.

•Επισημαίνουμε πως είναι αβέβαιο αν ο ΕΟΤ συμμετάσχει την Άνοιξη του 2014 στην μεγαλύτερη τουριστική έκθεση της Σκανδιναβίας που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην πόλη Göteborg. Κι αυτό ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΤ φαίνεται να θέτει υπο την αιγίδα του- με άγνωστα κριτήρια- έκθεση στη Στοκχόλμη που διοργανώνει εταιρεία ”παροχής υπηρεσιών” με έδρα την Κυπρο (offshore?) τον προσεχή Φεβρουάριο.

Έτσι μια μετά την άλλη οι αρμοδιότητες του ΕΟΤ εκλείπουν -με ευθύνη του ίδιου του οργανισμού- και καθιστούν την παρουσία του όπως και τη λειτουργία γραφείων του στη Σκανδιναβία περιττή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ