Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, βίος και φιλανθρωπικά έργα

Θεσσαλονίκη

Γράφει ο Γιάννης  Δελόγλου

Μια εκδήλωση με αναγνώριση ενός μεγάλου έργου που άφησε η Βασίλισσα της Ελλάδας Όλγα ,με παρουσίαση οπτικοακουστικού  υλικού και παράλληλη έκθεση φωτογραφιών διοργάνωσαν από κοινού το προξενείο της Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη με την Ένωση Ρώσων μεταναστών «Σοφία Ντεμίντοβα» στην  αίθουσα εκδηλώσεων του Βαφοπούλειου   δημοτικού ιδρύματος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο γενικός πρόξενος κ. Ποπώφ, ο πρόξενος κ.Νεμπογκάτωφ ,εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως ,ο γενικός  πρόξενος της Βουλγαρίας κ.Χαριζάνωφ, ο υποστράτηγος ε.α.  κ. Γιάννης Κόντης ,ο διευθυντής ιδρύματος  μουσείου Μακεδονικού Αγώνα ,συνταγματάρχης ε.α. κ. Βασίλειος Νικόλτσιος και εκπρόσωποι  πολλών προσφυγικών συλλόγων. Η πρόεδρος του Βαφοπούλειου ιδρύματος κ. Θεοδώρα Λειψιστινού μετά από μια ενημερωτική  αναφορά για τους σκοπούς του ιδρύματος κάλεσε στο βήμα τον Ρώσο γενικό πρόξενο κ. Ποπώφ. Ο Ρώσος διπλωμάτης μέσα από το βάθος της ιστορίας φιλτράρισε όλα τα ιστορικά  ντοκουμέντα που αφορούν την ζωή της Βασίλισσας Όλγας της Ελλάδος ,Μεγάλης Δούκισσας ΄Ολγας Κωνσταντίνοβνα της Ρωσίας ,κατευθείαν απόγονο της Βυζαντινής Αυτοκράτειρας  Ευφροσύνης  Δούκαινας   Καματερίνας συζύγου του Αλεξίου Γ ΄ των Αγγέλων. Η  Βασίλισσα Όλγα παντρεύτηκε τον βασιλιά της Ελλάδας Γεώργιο Α΄ που καταγόταν από τον βασιλικό οίκο των Σλέσβιχ-Χολστάϊν-Ζοντερμπουργκ- Γκλύξμπουργκ  του κλάδου του Ολδεμβούργου,στις  27  Οκτωβρίου 1867 .Από τον γάμο της με τον Γεώργιο Α΄ που ήταν ο μακροβιότερος βασιλιάς απέκτησε οκτώ παιδιά. Τους πρίγκιπες Κωνσταντίνο μετέπειτα βασιλιά(1913-1923) που γεννήθηκε το 1868-1923,Γεώργιο  1869-1957,Αλέξανδρο 1870-1891,Νικόλαο 1872-1938,Μαρία  1876-1940,Όλγα  1880 πέθανε έξι μηνών,Ανδρέα  1882-1944,και  Χριστόφορο 1888-1940.

Η  βασίλισσα  Όλγα αγαπήθηκε  ιδιαίτερα από τον Ελληνικό λαό τόσο για την πλούσια Φιλανθρωπική της προσφορά όσο και την προσωπική της φιλανθρωπία ,επαφή και επικοινωνία  με τον απλό κόσμο κυρίως τους στρατιώτες στα διάφορα νοσοκομεία. Λόγω της καταγωγής της , Ρώσοι μεγιστάνες της εποχής βοήθησαν πολλούς τομείς ανάπτυξης στην Ελλάδα ενώ η ίδια πρωτοστάτησε στην δημιουργία του Ελληνικού ερυθρού Σταυρού ,του νοσοκομείου Ευαγγελισμός στην Αθήνα ,του Ρωσικού νοσοκομείου στον Πειραιά, αλλά και πολλών εκκλησιών τόσο στην Αθήνα  όσο και στην ευρύτερη περιοχή.Η βασίλισσα  Όλγα που βοήθησε και ως απλή νοσηλεύτρια μετά την δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου   Α΄ στις 18 Μαρτίου 1913 στην  θεσσαλονίκη  και την  ανάληψη της βασιλείας από τον πρωτότοκο γιό της Κωνσταντίνο έφυγε στη Ρωσία από την οποία επανήλθε και ανέλαβε την  αντιβασιλεία στην Ελλάδα από τις 14 Νοεμβρίου 1920 έως  19 Δεκεμβρίου 1920 ημέρα που επέστρεψε ο γιός της Κωνσταντίνος Α΄ από την εξορία .

Πέθανε στο Μπαρν της Γαλλίας στις 18 Ιουνίου 1926 σε ηλικία 74 ετών. Γιαυτή  την τόσο ταπεινή και φιλάνθρωπη βασίλισσα που θα έπρεπε να τιμήσουν φορείς της Ελλάδας, ευτύχησαν Έλληνες να μάθουν από Ρώσους στιγμές  της τόσο πλούσιας και έντονης δραστηριότητάς της.Η πρόεδρος της Ένωσης Ρώσων Μεταναστών κ. Ειρήνη Ζαλνίνα –Βασιλικιώτη κάνοντας  αναφορά στον σύλλογο τους τόνισε μεταξύ άλλων.

«Όταν το 2009  δημιουργήθηκε η Ένωση Ρώσων Μεταναστών «Σοφία Ντεμίντοβα», εμείς αποφασίσαμε να διατηρήσουμε στην μνήμη μας όλα όσα κάνανε πριν από εμάς οι Ρώσοι μετανάστες που μένανε τότε στην Ελλάδα . Το όνομα  που φέρει η Ένωσή μας είναι τόσο αγαπητό στην Ρωσική διασπορά στην Ελλάδα ,όσο τα ονόματα Βαρβάκης ,Γεννάδης ,Αρσάκης για τους Έλληνες .Η Σοφία Ντεμίντοβα ήταν μια από τις ποιο κοντινές στην Αυτοκρατορική οικογένεια και ήλθε στην Ελλάδα το 1912 ως σύζυγος του τότε Ρώσου πρέσβη και αγάπησε πολύ τους Έλληνες . Όλα τα χρόνια των Βαλκανικών πολέμων έγραφε στην Αγία Πετρούπολη  γράμματα διηγώντας στους φίλους και τους συγγενείς για την δύσκολη κατάσταση των Ελλήνων και Σέρβων.Τότε ήταν που εκείνη ανέλαβε  την οργάνωση του Ε.Ε.Σ. στην Ελλάδα.Τα  νοσοκομεία του Ερυθρού Σταυρού βοήθησαν περίπου ένα εκατομμύριο  Έλληνες. Όταν  στην Ρωσία το 1917 ξέσπασε η επανάσταση ,η οικογένεια Ντεμίντοβα  δεν έφυγε στο Παρίσι ,όπως πολλοί άλλοι ,αλλά παρέμεινε στην αγαπημένη της Ελλάδα και πουλώντας τα υπάρχοντά της βοήθησε Έλληνες και Ρώσους που βρήσκανε καταφύγειο εδώ.Οι Ρώσοι πάντοτε ερχόνταν στην Ελλάδα ως απελευθερωτές και υπερασπιστές του αδερφού ομόδοξου Ελληνικού λαού ,έχτιζαν πόλεις ,εκκλησίες ,συνέβαλαν στην αποκατάσταση της κρατικής οντότητας της Ελλάδας και της Ελληνικής εθνικής αυτοσυνειδησίας .Σε πολλά μέρη αυτής της χώρας είναι θαμένοι Ρώσοι ναύτες και στρατιώτες που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της . Στο δεύτερο μισό του 19ου –αρχές του 20ου αιώνα ,για σαράντα πέντε χρόνια  Βασίλισσα των Ελλήνων ήταν η εγγονή του Ρώσου αυτοκράτορα Νικολάου του Α΄ και ανιψιά ενός μεγάλου αυτοκράτορα του Αλέξανδρου του Β΄  ,η μεγάλη πριγκήπισσσα  Όλγα  Κωνσταντίνοβνα  Ρομάνοβα.

Ως προς τις διαστάσεις του έργου της για την αναγέννηση της Ελλάδας,τη συγκρίνουν συχνά με την Αικατερίνη τη Μεγάλη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ