Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης  ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Βερολίνο.

Τη σημασία των ελληνικών και μεσογειακών προϊόντων για την ποιοτική διατροφική επάρκεια στην Ε.Ε. ανέπτυξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης στη διάρκεια της τοποθέτησής του στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (GFFA) με θέμα «Ενδυναμώνοντας τη Γεωργία: Ενθαρρύνοντας την Ευελιξία – Εξασφαλίζοντας τα Τρόφιμα και τη Διατροφή», το οποίο διεξήχθη, το Σάββατο 18 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο.
Ο κ. Τσαυτάρης επισκέφθηκε τη γερμανική πρωτεύουσα από την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου έως και το Σάββατο 18 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Αγροτικών Προϊόντων, με ελληνικό περίπτερο και δυναμική παρουσία περισσότερων από 30 εκθετών. Στο πλαίσιο της «International Green Week» πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο Φόρουμ για τα Τρόφιμα (GFFA) το οποίο παρακολούθησαν 70 Υπουργοί Γεωργίας, εκπρόσωποι Διεθνών Οργανισμών, Επιμελητηρίων, Ερευνητικών Ιδρυμάτων και Ινστιτούτων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Επιστήμονες κ.ά., όπως και 2.000 θεατές.
Ο Έλληνας Υπουργός συμμετείχε στο πάνελ των 6 επιλεγμένων εισηγητών στο Παγκόσμιο Φόρουμ και αναφέρθηκε αναλυτικά στα θέματα που τέθηκαν από τους συμμετέχοντες. Το πάνελ των ομιλητών, πέραν του κ. Τσαυτάρη, περιελάμβανε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Γερμανικής Εταιρείας Παραγωγής Σπόρων KWS SAAT AG,  κ. Phillip Von Dem Bussche, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Πολυεθνικής Εταιρείας  Γεωργικών Εφοδίων Bayer CropScience,κ. Liam  Condon, τον Καθηγητή του Τμήματος Φυσικών Επιστημών του Κέντρου Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Imperial College London, κ. Gordon Conway, τον Υπουργό Γεωργίας και  Ζωϊκών Πόρων της Ζάμπια κ. Robert Sichinga και την ερευνήτρια στο Κέντρο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Ιρανικής ΜΚΟ CENESTA, κα Maryam Rahmanian.
Τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Φόρουμ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία προλόγισε ο νέος Ομοσπονδιακός Υπουργός Διατροφής, Γεωργίας και Προστασίας Καταναλωτή, Dr. Hans-Peter Friedrich, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και  η Πρόεδρος της Επιτροπής για την Παγκόσμια Ασφάλεια Τροφίμων  (CFS), κα Gerda Verburg.
Επίσης, σύντομες παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο «Πρέσβης Καλής Θέλησης των Ηνωμένων Εθνών για την Οικογενειακή Γεωργία» κ. Gerd Sonnleitner και ο ιδρυτής της ΜΚΟ για την Οικολογική Ανάπτυξη , κ. Hans Herren.
Τη συζήτηση του πάνελ,  διάρκειας δύο ωρών, συντόνισε η γνωστή δημοσιογράφος και παρουσιάστρια της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, κα Dunja Hayali, ενώ η συζήτηση μεταδόθηκε  διαδικτυακά, σε απευθείας μετάδοση, από το δίκτυο της ZDF.
Πλεονεκτήματα της ποικιλομορφίας και η αειφόρος ανάπτυξη της γεωργίας
Κύριος στόχος της διεθνούς αυτής συνάντησης ήταν να δείξει τους τρόπους με τους οποίους η γεωργία και οι αγροτικές περιοχές μπορούν να ενισχυθούν, ώστε να είναι πιο προσαρμόσιμες στις τρέχουσες προκλήσεις (κλιματικές αλλαγές, έλλειψη φυσικών πόρων, μεταβλητότητα τιμών αγροτικών προϊόντων). Μάλιστα, όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, ο συγκεκριμένος στόχος μπορεί να επιτευχθεί εφόσον στηριχθεί σε τρεις πυλώνες. Στη χρήση ποικιλομορφίας, και την αειφόρο ανάπτυξη της γεωργίας, την καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών και ενίσχυσης ντόπιων φύλων ζώων, στη βιωσιμότητα και τη διατήρηση γενετικών πόρων και στην αύξηση της παραγωγικότητας.
O κ. Τσαυτάρης τοποθετήθηκε για θέματα, πρωτοβουλίες και πολιτικές που αφορούν τη γεωπονική επιστήμη, την έρευνα, την καινοτομία και τις εφαρμογές της, όπου είχε την ευκαιρία να περιγράψει, στο πολυπληθές ακροατήριο, τις εξελίξεις της πρόσφατης γονιδιωματικής τεχνολογίας που προέκυψε μετά την πλήρη ανάγνωση (αλληλούχιση) του γονιδιωματικού DNA του ανθρώπου, πολλών ζωϊκών ειδών και μικροβίων και πολλών φυτών (όλων σχεδόν των καλλιεργούμενων ειδών). Οι εξελίξεις αυτές και ιδιαίτερα η χαρτογράφηση της θέσης των γονιδίων που ελέγχουν τους κρίσιμους χαρακτήρες των ποικιλιών επιτρέπει την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της συμβατικής βελτίωσης των φυτών και της καλυτέρευσης της αντοχής τους στην ξηρασία, τα έντομα, τις αρρώστιες κ.ά.
Έτος οικογενειακής γεωργίας το 2014
Ο κ. Τσαυτάρης μιλώντας με την ιδιότητα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μιας μικρής σε έκταση χώρα της Ε.Ε., είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στις πολιτικές, τα μέτρα και τις δράσεις που προωθεί το ΥπΑΑΤ για μια βιώσιμη και αειφόρο γεωργία, βασισμένη στην ποιότητα και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των εδαφοκλιματικών συνθηκών της χώρας μας και επεσήμανε τους θεσμούς που υποστηρίζονται από το Υπουργείο, όπως είναι η συμβολαιακή γεωργία, οι ομάδες, παραγωγών, οι συμπράξεις, οι συνέργειες κ.ά.
Στο Παγκόσμιο Φόρουμ, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ρόλο της οικογενειακής γεωργίας καθώς το 2014 έχει ανακηρυχθεί, σε διεθνές επίπεδο, ως έτος οικογενειακής γεωργίας. Ερωτηθείς ο κ. Τσαυτάρης για τη σημασία της οικογενειακής γεωργίας στην Ελλάδα και στις δράσεις που πραγματοποιεί το ΥπΑΑΤ για τη στήριξή της, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς έχει αποδειχθεί ότι είναι η πιο αειφόρος μορφή γεωργίας, όχι μόνο γιατί βοηθάει τη βιοποικιλότητα, αλλά συμβάλλει και σε τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας και στη διαχείριση προβλημάτων που προκύπτουν, κυρίως λόγω των κλιματικών αλλαγών. Σε ό,τι αφορά στις δράσεις που αναπτύσσει το Υπουργείο για την υποστήριξή της ο κ. Τσαυτάρης τόνισε ότι «στο ΥπΑΑΤ προωθούμε τους πολυλειτουργικούς συνεταιρισμούς και προωθούμε ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης των νέων στα σχολεία ώστε να εξοικειωθούν τόσο με την αγροτική ζωή, όσο και με τους αγρότες και τα αγροτικά προϊόντα».
Επιπλέον, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεσήμανε την ανάγκη στροφής από μια γεωργία χαμηλού κόστους σε μια γεωργία ποιότητας και αειφορίας και μίλησε για τα σήματα ποιότητας που λαμβάνουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Όπως είπε «η Ελλάδα απέκτησε το 100ο Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης και είναι πλέον η 5η χώρα στην Ε.Ε σε καταχωρισμένα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ. Σύντομα θα πάρουμε και άλλα σήματα. Αυτά της ορεινής και νησιώτικης γεωργίας, σήματα που πιστοποιούν την ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, τους δίνουν προστιθέμενη αξία και τα κάνουν ανταγωνιστικά με αποτέλεσμα να καθίστανται πρεσβευτές της Ελλάδας στις αγορές του εξωτερικού.  Στη συνέχεια ο Υπουργός τόνισε τη σημασία της συνέργειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με το Υπουργείο Τουρισμού στην εξωστρέφεια των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, ενώ πρόσθεσε ότι η σύμπραξη αυτή βοηθάει τη συμμετοχή των προϊόντων σε μικρές ποσότητες στο εξωτερικό μέσω Εκθέσεων, όπως η International Green Week, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η συμμετοχή σε αυτές τις εκθέσεις, όπως είναι η International Green Week στο Βερολίνο, αποτελούν σημαντικά εργαλεία  για την προώθηση των ποιοτικών αγροτικών μας προϊόντων, τη γνωριμία τους με το ευρύ κοινό και τους εμπόρους».
O νέος Ομοσπονδιακός Υπουργός Διατροφής, Γεωργίας και Προστασίας Καταναλωτή, Dr. Hans-Peter Friedrich τόνισε ότι η συνεργασία των χωρών είναι πολύ σημαντική, καθώς η γεωργία είναι ένας σημαντικός τομέας που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ αναγνώρισε τη σημασία της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. που πρέπει σε ελάχιστο χρόνο να κλείσει και τα τελευταία κεφάλαια για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Συνάντηση με το Γάλλο Υπουργό Γεωργίας στο  πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε.
Τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. συζήτησε ο κ. Τσαυτάρης με το Γάλλο Υπουργό Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών, κ. Stéphane Le Foll σε συνάντηση εργασίας που είχαν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Φόρουμ για τα Τρόφιμα.
Ο κ. Τσαυτάρης, με την ιδιότητα του σημερινού Προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., καθώς η Ελλάδα ανέλαβε για το επόμενο εξάμηνο την Προεδρία της Ε.Ε., είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τα Τρόφιμα τους βασικούς άξονες της νέας ΚΑΠ,  το δημοσιονομικό της πλαίσιο, τις πολιτικές αποφάσεις και τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί για τη νέα προγραμματική περίοδο. Ειδικότερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στην υποστήριξη από τη νέα ΚΑΠ των αειφόρων παραγωγικών συστημάτων μέσω του «πρασινίσματος» (αμειψισπορά με ψυχανθή, διατήρηση μόνιμων βοσκοτόπων, ζώνες οικολογικής εστίασης κ.ά), την κατανομή του 2% του προϋπολογισμού  της νέας ΚΑΠ για την ενίσχυση των νέων αγροτών κ.α.

Η 6η Σύνοδος Κορυφής Υπουργών Γεωργίας υιοθέτησε τις ελληνικές θέσεις για την ενίσχυση της γεωργίας με νέους αγρότες
Η επίσκεψη του Υπουργού στο Βερολίνο ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή του στην 6η Συνάντηση Κορυφής Υπουργών Γεωργίας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της ετήσιας καθιερωμένης έκθεσης «International Green Week».
Οι συμμετέχοντες Υπουργοί κατέληξαν σε κοινό σχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο θα προωθηθεί σε διεθνή  φόρα, με απώτερο στόχο να συμβάλει στην ασφάλεια των τροφίμων με βιώσιμο τρόπο. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η ελληνική πλευρά κατάφερε να περάσει και να υιοθετηθούν στο κείμενο προτάσεις της σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης του αγροτικού πληθυσμού με νέους αγρότες, καθώς ο ανθρώπινος πόρος είναι ο πιο περιορισμένος στη γεωργία, όπως και προτάσεις σχετικά με την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων και τη χρήση μεθόδων πιο φιλικών προς το περιβάλλον για μια γεωργία αειφορίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ