Στις 8 Απριλίου 2013 στο  εκθεσιακό  κέντρο  της  Γκαλερί ΙΧ  στην οδό Ráday 27 στην Βουδαπέστη πραγματοποιήθηκε  έκθεση  του  ομογενή  ζωγράφου Γεωργίου Τζώρτζογλου.

Μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, οι γονείς του εγκατέλειψαν την Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν αρχικά στην Πολωνία και αργότερα στο Μίσκολιτς της Ουγγαρίας. Εκεί, στις 23 Φεβρουαρίου 1952, αντίκρισε το πρώτο φως της ημέρας. Σε ηλικία πέντε ετών η οικογένεια του  μετέφερε το νοικοκυριό της στη Βουδαπέστη, λόγω ενός προβλήματος υγείας του αδελφού του. Αρχικά παρακολούθησε τα μαθήματα στο ελληνικό σχολείο και στη συνέχεια στο ουγγρικό. 

Έτσι μπήκαν οι πρώτες βάσεις, ώστε αργότερα να σπουδάσει μηχανολόγος. Αργότερα τελείωσε  και δάσκαλος στην παιδαγωγική σχολή. Μεγάλη του αγάπη, υπήρξε η μουσική και ιδιαίτερα η ελληνική. Στο μαγικό της κόσμο τον  είχαν μυήσει οι γονείς του με δημοτικά τραγούδια από τους τόπους καταγωγής τους στην Ήπειρο και τον Έβρο.

 

Όταν πρωτοήρθαν στη Βουδαπέστη έμειναν στο εργοστάσιο καπνού, όπου το Ουγγρικό κράτος είχε διαμορφώσει κατάλληλα, ώστε να μείνουν οι Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες. Εκεί, κάθε Σάββατο γινόταν γλέντι με πολύ χορό και τραγούδι. Παρακολουθούσε  και συμμετείχε με μεγάλη χαρά, καθώς το ενδιαφέρον του για τη μουσική αυξανόταν. Ως μαθητής στο σχολείο, αμέσως  έγινε  μέλος του χορευτικού συγκροτήματος. Παράλληλα, γνώρισε το μουσικό παράδεισο των Beatles και των RollingStones. Είχε κάνει την επιλογή του. Το ροκ κυλάει πλέον, στο αίμα του. Σύντομα, γίνεται μέλος αρκετών συγκροτημάτων και το 1972 δημιουργεί  μαζί με Ούγγρους φίλους του, το δικό του γκρουπ. Σήμερα έχει  το συγκρότημα Μπάλκαν Φανάτικ. Οι επιρροές του είναι κυρίως από τον CarlosSantana και το Νίκο Ξυλούρη.

 

Ταυτόχρονα με τη μουσική ανακάλυψε  τη δεύτερη μεγάλη του αγάπη: τη ζωγραφική. Ζωγράφιζε ώρες ατελείωτες και ποτέ δεν του ήταν αρκετές. Τα χρόνια που πρωτογνώρισε τη ροκ μουσική, είχε απαρνηθεί, για λίγο τη ζωγραφική, μόνο και μόνο για να διαπιστώσει  ότι δεν μπορεί  να ζήσει  χωρίς αυτήν. Στην αρχή ζωγράφιζε με πρότυπα τον Ρέμπραντ και τον Ελβετό Paul  Klee, δηλαδή τους κλασικούς. Γρήγορα όμως, εγκατέλειψε την κλασική ζωγραφική και ασχολήθηκα με την αφηρημένη τέχνη. Αυτό που κάνει είναι να δίνει τη γεωμετρική διάσταση ενός συγκεκριμένου μοτίβου. Πρόσφατα ασχολήθηκε και με τους περιστερώνες του Αιγαίου. Είχε δει μια κάρτα από ένα περιστερώνα και αποφάσισε να είναι το αντικείμενο σειράς έργων του. Αποτύπωνε γραμμικά τον περιστερώνα στους πίνακές του. Είχε παθιαστεί με τους περιστερώνες και με υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση έμεινε εννιά μήνες στο Αιγαίο, κατέγραψε και ζωγράφισε όλους τους περιστερώνες, δημιουργώντας μια πρωτότυπη λαογραφική μελέτη με σαράντα περίπου ώρες αποτυπωμένες σε φιλμ.

 

 Γυρίζοντας στηSONY DSC Βουδαπέστη, έπεσαν στα χέρια του παρτιτούρες του σπουδαίου Πολωνού συνθέτη κλασικής μουσικής Penderecki. Η ιδέα ήρθε αμέσως στο μυαλό του. Ένα πάντρεμα της μουσικής με τη ζωγραφική. Συνδύασε τις παρτιτούρες ως ζωγραφιά με τους περιστερώνες. Οι παρτιτούρες δεν είναι πλέον νότες για εκτέλεση αλλά ένα υπέροχο καλλιτεχνικό γράφημα. Οι περιστερώνες με τις νότες μοιάζουν με ένα εκπληκτικό κέντημα! Επισκέφτηκε σπουδαίους συνθέτες και τους παρουσίασε την ιδέα του. Ενθουσιάστηκαν και του παραχώρησαν παρτιτούρες τους, ώστε να τις «παντρέψει» με τους περιστερώνες. Ήδη έχει  ολοκληρώσει έργα με παρτιτούρες των: Θάνο Μικρούτσικο, Μίκη Θεοδωράκη, το Γερμανό K. Stockhausen, το Γάλλο PierreBoulez , τους Ούγγρους KourtágGyörgy και EötvösPéter, τον FransSkurten και τον Αντωνίου το μαθητή του Μπερνστάιν.

 

Με τη ζωγραφική είχε την τύχη να επισκεφτεί  πολλά μέρη του κόσμου, εκθέτοντας τα έργα του: Γαλλία, Κορέα, Ιαπωνία, Αγγλία και φυσικά Βουδαπέστη και Αθήνα.

 

Μία από τις κορυφαίες στιγμές τις καριέρας του ήταν η επιλογή του από τον  Ελληνικό-Κυπριακό-Ουγγρικό Σύλλογο Φιλίας για να σχεδιάσει το μνημείο  του Ελληνισμού, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Petőfi στην Βουδαπέστη .

 

Επόμενος στόχος του είναι η παρουσίαση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, των έργων του που βασίζονται στις παρτιτούρες του Μίκη Θεοδωράκη από το Άξιον Εστί

 

 Ακόμα και σήμερα μέσα του βαθιά δυο αγάπες πολεμάνε και δεν μπορεί να διαλέξει. Ζωγραφική ή Μουσική;

 

Πολλές νύχτες, όταν κάθεται  με τις δύο κόρες του, στο σπίτι του στον Άγιο Ανδρέα Βουδαπέστης και δημιουργεί , αναπολεί τα γλέντια  τα παιδικά στο εργοστάσιο καπνού…

 

Ο Γιώργος Τζώρτζογλου είναι η συνέχεια των Ελλήνων  ζωγράφων  της Βουδαπέστης του 17ου– 19ου αιώνα , του Δημήτρη  Λακκατάρη, της Nákó Berta, του Sterió Károly,  του  LykaKároly και άλλων. Μέσα στα έργα του μεταφέρει   τον ελληνικό πολιτισμό και την κουλτούρα των προγόνων του.

 

 

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν από το Έλληνα Πρέσβη κ. Δημήτρη Γιαννακάκη μαζί με τον πρώην Υπουργό Πολιτισμού κ.Rockenbauer  Zoltán.

 

Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους η πρόεδρος της Ελληνικής  Εκκλησιαστικής Κοινότητας  Βουδαπέστης και του Ελληνικού Κυπριακού Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας  κ. Μάρθα Πολιτίδου , ο πρόεδρος του Διαπολιτιστικού Μακεδονικού Συλλόγου  κ. Δημήτρης Λαδάς , πολύ Ούγγροι και ομογενείς καλλιτέχνες όπως και πολλοί ομογενείς.

 

 

Βουδαπέστη

Βασίλειος Σταματόπουλος

Γραμματέας 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ