OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤο Σάββατο 23 Μαρτίου 2013  και ώρα 11.00  π.μ. στο μνημείο του  Ελληνισμού, στην πλατεία Petöfi  μπροστά από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του 1802 , η οποία ευρίσκεται ακόμη υπό κατοχή από  το Ρωσικό Πατριαρχείο, ο Ελληνισμός της  Βουδαπέστης τίμησε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Με την παρουσία στρατιωτικού αγήματος του Ουγγρικού Στρατού που απέδωσε τις καθιερωμένες   τιμές,  έγινε η κατάθεση στεφάνων από τον πρέσβη της Ελλάδος κ. Δημήτριο Γιαννακάκη ,τον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Βάσο Τσιάμπερλεν,  τον  Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αυστρίας Έξαρχο Ουγγαρίας  και Μεσευρώπης κ Αρσένιο ,τον Δήμαρχου του Δήμου Μπελογιάννη κ. Κωνσταντίνο Παπαλέξη, τον πρόεδρο της ΕλληνOLYMPUS DIGITAL CAMERAικής Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Βουδαπέστης κ. Γεώργιος  Τζιτζή, τον εκπρόσωπο  της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων του 13ου Διαμερίσματος Βουδαπέστης, την πρόεδρο του Ελληνικού-Κυπριακού-Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας κ. Μάρθα Πολιτίδου ,  τον  πρόεδρο του Ιδρύματος για τον Ελληνικό Πολιτισμό κ. Βασίλη Αγγελίδη,  τον εκπρόσωπο  του Διαπολιτιστικού Μακεδονικού Συλλόγου  κ. Σπύρο Αγκάρντι και τον Γραμματέα της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής Κοινότητας Βουδαπέστης κ. Βασίλη Σταματόπουλο. Επίσης παρευρέθησαν και κατέθεσαν στεφάνια  οι απόγονοι 4ης και 5ης  γενεάς των ιστορικών οικογενειών  Χαρίση, Λύκα και Μάννου.

Την εκδήλωσε τίμησαν με την παρουσία τους  και εκπρόσωποι άλλων ομογενειακών φορέων  και πολλά μέλη της ελληνικής παροικίας .

Τέλος ακολούθησε  πανηγυρική δοξολογία   για  την Εθνική μας Επέτειο της   25ης Μαρτίου 1821   στο Παρεκκλήσιο της Εξαρχίας  επί της οδού  VACI 55 . Μετά το τέλος της δοξολογίας ο Μητροπολίτης στον Χαιρετισμό του κάλεσε όλους τους Έλληνες της Βουδαπέστη ς   να είναι  ενωμένοι γιατί έτσι θα μπορέσουν   να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο  Έλληνας πρέσβης μεταφέροντας  επίσης και το μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Επίσης χαιρετισμό απεύθυνε  και  ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια ημέρα το βράδυ  η  Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Βουδαπέστης διοργάνωσε γιορτή προς τιμή της εθνικής επετείου  με συμμετοχή όλων των ομογενών.

Βουδαπέστη 24.03.2013

Ο Γραμματέας

Βασίλης Σταματόπουλος

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ