Η  Πανθεσσαλική Στέγη τίμησε τους Θεσσαλούς αγρότες.

 

Σε μια μεγαλειώδη οργανωτικά τιμητική ημερίδα-εκδήλωση για το Αγροτικό Ζήτημα και το Αγροτικό Κίνημα στην Θεσσαλία, η Πανθεσσαλική Στέγη τίμησε το Αγροτικό Κίνημα και τους Θεσσαλούς μαχητές αγρότες καθώς και τους κ.κ. Κώστα Βίρβο, Θωμά Μπακαλάκο, Λάκη  Χαλκιά για την συμβολή τους στον πολιτισμό της Θεσσαλίας και την ανάδειξή του. MPAKALAKOS-XALKIAS

Η τιμητική ημερίδα-εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από την Πανθεσσαλική Στέγη κι έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», στην Αθήνα, είχε δύο σκέλη.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας, το οποίο είχε ιστορικό χαρακτήρα, έγινε αναφορά στην χρονική περίοδο από την οθωμανική κατοχή έως το 1922. Το πρόγραμμα των ομιλιών και οι θεματικές ενότητες είχαν ως εξής:

Γαιοκτησία στον Θεσσαλικό κάμπο και αγροτική οικονομία στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας“, Φωτεινή Φιλίππου, Δρ. Επιστημών της Αγωγής. Αγροτικό ζήτημα και αγροτικό κίνημα στην Θεσσαλία (1881-1922)“, Αρώνη-Τσίχλη Καίτη, Καθηγήτρια Ιστορίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου – Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου. “Κιλελέρ, τα αίτια και οι επιπτώσεις στο Θεσσαλικό ζήτημα“, Πουλιάνας Χρήστος, ιστορικός-φιλόλογος.  Μαρίνος Αντύπας-Δημήτριος Μπούσδρας: η συμβολή τους στην απελευθέρωση των αγροτών“, Κούτρας Στέφανος, Πρόεδρος Πανθεσσαλικής Στέγης, Δρ. Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τον συντονισμό του πρώτου μέρους είχε ο Γενικός Γραμματέας της Πανθεσσαλικής Στέγης κ. Ηλίας Ντούβλης.

Στο δεύτερο μέρος, βραβεύτηκαν για την ανάδειξη του Θεσσαλικού Αγροτικού Κινήματος μέσα από το καλλιτεχνικό τους έργο οι: Κώστας Βίρβος, Θωμάς Μπακαλάκος, Λάκης Χαλκιάς.

Ο Θωμάς Μπακαλάκος τραγούδησε στο πιάνο από «ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ» το «ΓΕΡΟ ΑΓΡΟΤΗΣ», «ΟΧΙ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ», «Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ» και ο Λάκης Χαλκιάς, με τη συνοδεία του αδελφού του Χρήστου Χαλκιά στο πιάνο, τα μουσικά κομμάτια «Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ» και «Ο ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ», από το στιχουργικό έργο του Κώστα Βίρβου «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ», το οποίο μελοποίησε ο μεγάλος μας συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος. Από το ίδιο έργο η μαθηματικός-ηθοποιός κ. Αλέκα Τσιτσιπά αφηγήθηκε το παραμύθι «Ο Λόγος».

Στο μουσικό μέρος συμμετείχε και ο Βασίλης Κολοβός ενώ ο λογοτέχνης Θάνος Αθανασόπουλος απήγγειλε το ποίημά του «ΖΕΥΓΑΣ» και η ποιήτρια Αλεξάνδρα Βαΐτση -Βάκρου το ποίημα, του ιδίου, «ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ».

Το πρόγραμμα παρουσίασε η κ. Θεοδώρα Τσιτσιπά, Μέλος Δ.Σ, έφορος Μελετών και Προγραμματισμού, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Γραφείου Τύπου της Πανθεσσαλικής Στέγης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι: Στέφανος Κούτρας, πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Στέγης, Σιδηρόπουλος Χρήστος, αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας-εντεταλμένος σύμβουλος αγροτικών θεμάτων, Βασιλάκου Λιλίκα, θεματική Αντιπεριφερειάρχης-Περιφέρεια Αττικής.

Ο πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Στέγης κ. Στέφανος Κούτρας στον χαιρετισμό του επισήμανε ότι: «Η σημερινή ημερίδα εντάσσεται σε μια σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες έχουν ως στόχο να υμνήσουν αφενός τον μαχητή αγρότη της Θεσσαλικής γης και αφετέρου να αναδείξουν το αγροτικό ζήτημα της Θεσσαλίας, στη σημερινή συγκυρία. Η επόμενη μεγάλη εκδήλωση, που προγραμματίζουμε, ελπίζουμε ότι θα συμβάλλει στην ανάπτυξη προβληματισμού για το μέλλον των νέων αγροτών. Ο κύκλος αυτών των εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί με μεγάλη έκθεση αγροτικών προϊόντων σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.»

Ενώ, αναφερόμενος στους δύο αγωνιστές, τις ζωές και το έργο των οποίων ανέδειξε, μέσα από την εισήγησή του, τόνισε: «Η εισήγηση μου έχει ως σκοπό να τιμήσει δύο κορυφαίες προσωπικότητες που με τη δράση τους συνέβαλαν στην επίλυση του αγροτικού ζητήματος στη Θεσσαλία. Η θυσία του Μαρίνου Αντύπα δεν πήγε χαμένη. Το 1909, ένας άλλος Θεσσαλός, ο Δημήτριος Μπούσδρας, από το Προάστιο Καρδίτσας, πήρε τη σκυτάλη για να συσπειρώσει τους Θεσσαλούς αγρότες στον αγώνα που ξεκίνησε ο Μαρίνος Αντύπας και ο αγώνας αυτός συνέβαλε στην απελευθέρωση των σκλαβωμένων αγροτών από το ζυγό των τσιφλικούχων, την αποκατάσταση των ακτημόνων καλλιεργητών, την ίδρυση της Αγροτικής Τράπεζας το 1929, επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου». Και κλείνοντας επισήμανε ότι «Η αναφορά και ο προσήκων έπαινος προς τους δύο μεγάλους αγωνιστές και κοινωνικούς μεταρρυθμιστές είναι όχι απλά μια υποχρέωση αλλά επιβεβλημένο ηθικό χρέος».

 

Παρευρέθησαν οι κ.κ.: Σπύρος Ταλιαδούρος, βουλευτής Ν.Δ. Καρδίτσας, πρ. Υπουργός, Γεωργία Κόκκαλη-Κουβέλη, περιφερειακή σύμβουλος εντεταλμένη σε θέματα τουρισμού-τέως αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού-Αθλητισμού, Δημοσθένης Μπαρούτας, περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής, Βασίλης Γκίκας, Γεν. Γραμματέας Αγροτικού Κόμματος Ελλάδος (ΑΚΕ), Ματθαίος Παπακυρίτσης, Γραμματέας Πολιτικού Συμβουλίου κινήματος πολιτών «Δημιουργία Ξανά» -Υπεύθυνος Αγροτικού Τομέα, Βάσω Αλεξανδρίδου, πρ. βουλευτής Λάρισας, Μαρία Θεοχάρη, πρ. βουλευτής Καρδίτσας, Βασίλειος Μπρακατσούλας, πρ. βουλευτής Καρδίτσας, Ρένα Ντόντου-Γούλα, Γεν. Γραμματέας Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Αποδήμων Θεσσαλών «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», Δώρα Παπαδάκη, πρ. υποψήφια βουλευτής Α΄ Αθήνας, Ανδρέας Αθανασίου, πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Αθήναις Πολυθέας Ασπροποτάμου  Τρικάλων – υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ηλιούπολης, Απόστολος Ζαφειρόπουλος, πρόεδρος Συλλόγου Αγχιαλιτών Αθήνας, Ιωάννης Καλλές, πρόεδρος Ε.ΘΕ.Μ., Αχιλλέας Ντούλιας, πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Λουτριωτών Θεσσαλίας, Αλέξανδρος Παπαχαραλάμπους, πρόεδρος Συνδέσμου «Η ΤΡΙΚΚΗ» και ο αντιπρόεδρος του ιδίου συνδέσμου Δημήτρης Καταφυγιώτης, Βιολέτα Σαξώνη, πρόεδρος του Συλλόγου Κεδριωτών Αττικής, Αγγελική Σκοτίδα, πρόεδρος ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων, Απόστολος Στάμου, πρόεδρος Φαρκαδωνίων Τρικάλων Αττικής, Ευθύμιος Τσούκας, εκπρόσωπος του Συλλόγου Σοφαδιτών Αθήνας, Λάζαρος Καραούλης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Αττικής «Ο ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ» και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Μαραθώνα, Ματίνα Πανταζή, πρόεδρος Συλλόγου «Δευκαλίων ο Θεσσαλός» Ανατολικής Αττικής, Παναγιώτης Φίλντισης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, Αντώνης Ζέρβας, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Λίμνης Πλαστήρα, Κώστας Φουρλής, υποψήφιος Δήμαρχος Χαϊδαρίου, Γεώργιος Παπαδημητρόπουλος, στρατηγός ε.α., Γιάννης Ρίτσιος, αγροτοσυνδικαλιστής, Μενέλαος Παπαδημητρίου συγγραφέας-λαογράφος, Ηλίας Προβόπουλος, δημοσιογράφος, Κώστας Π. Τσιάκαλος, ιδιοκτήτης του ιστότοπου www.katafylli.gr, και πλήθος μελών θεσσαλικών συλλόγων, Θεσσαλών και φίλων της Θεσσαλίας.

 

Η Πανθεσσαλική Στέγη ευχαριστεί, για την εθελοντική τους συνεισφορά και συμβολή στην επιτυχία της διοργάνωσης, τους: Ηλία Προβόπουλο, Κώστα Π. Τσιάκαλο, Ανέστη Νάκο, Αντώνη Ζέρβα.

Για το Δ.Σ. της Πανθεσσαλικής Στέγης

Θεοδώρα Τσιτσιπά

Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ