Ομιλία με θέμα: «Αποτελεσματικοί τρόποι για την αντιμετώπιση του Ρατσισμού, αντλώντας διδάγματα από το παρελθόν».

O Γιώργος Μπίζος, ο  επί σειρά ετών , γνωστός δικηγόρος και επιστήθιος φίλος του εκλιπόντος Προέδρου της Νοτίου Αφρικής,  Nelson Mandela, ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Palais De Nations στην Γενεύη στις 10 Μαρτίου και διοργανώθηκε από την  Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας, σε συνεργασία με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Νοτίου Αφρικής.
Θέμα της εκδήλωσης  ‘’Αποτελεσματικοί τρόποι για την αντιμετώπιση του Ρατσισμού, αντλώντας διδάγματα από το παρελθόν’’.
Την  εκδήλωση εγκαινίασε με χαιρετισμό ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Πρέσβης κ. Αλέξης Αλεξανδρής και συμμετείχαν ως ομιλητές διακεκριμένες προσωπικότητες όπως η Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα  κα N.Pillay, o Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Νοτίου Αφρικής, Πρέσβης κ A.S. Minty κ.α. Οι ανωτέρω κατέθεσαν τις εμπειρίες τους από τον πολυετή τους αγώνα κατά του apartheid και εστίασαν στους σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης των φυλετικών διακρίσεων και των ρατσιστικών συμπεριφορών.
Ο κ Μπίζος αφηγήθηκε στο κοινό την ενδιαφέρουσα προσωπική του διαδρομή, όταν ως μετανάστης ξεκινώντας από την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατέφυγε στη Νότιο Αφρική, όπου σταδιοδρόμησε στη δικηγορία. Υπήρξε ένας εκ των βασικών συνηγόρων των κατηγορούμενων μελών του ‘Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου’ καθώς και αρκετών ηγετικών προσωπικοτήτων κατά του apartheid και εξελίχθηκε σε εμβληματική φυσιογνωμία στον αγώνα υπέρ του εκδημοκρατισμού της Νοτίου Αφρικής αλλά και σε σημαντικό πυλώνα προώθησης της ελληνικής γλώσσας και προβολής του ελληνικού πολιτισμού, μέσω της έντονης δραστηριοποίησης του στα εκπαιδευτικά δρώμενα της Νοτίου Αφρικής, ήδη από τη δεκαετία του ’70 (πχ ίδρυση νοτιοαφρικανικού σχολείου ‘ΣΑΧΕΤΙ’ κ.α. ).
Επισημαίνεται ότι η εν λόγω εκδήλωση στέφθηκε από αξιοσημείωτη επιτυχία καθώς στην κατάμεστη αίθουσα του Palais des Nations, χωρητικότητας 350 ατόμων, το κοινό παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον, μέχρι τέλους, τις ομιλίες του συνόλου των ομιλητών.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ