Ο Nίκος Χενοφών

Ομιλία του Γερουσιαστή Νίκου Ξενοφώντος για την Γενοκτονία των Ελλήνων

Ο Nίκος Χενοφών

ΚΑΜΠΕΡΡΑ, 13 Οκτωβρίου 2011. Με μία δυναμική ομιλία την Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου, ο ανεξάρτητος Γερουσιαστής Nίκος Χενοφών (Νότια Αυστραλία) επιβεβαίωσε μπροστά στη Σύγκλητο την ιστορική πραγματικότητα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων, προετοιμάζοντας το έδαφος για να αναγνωριστούν επίσημα τα εγκλήματα αυτά κατά της ανθρωπότητας.

Στη δήλωσή του, ο Ξενοφών είπε τα εξής: «Από το 1915 ως το 1923, οι Αρμένιοι, οι Έλληνες και οι Ασσύριοι ήταν θύματα από μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Οι ακριβείς αριθμοί δεν είναι γνωστοί, αλλά υπολογίζεται ότι άνω των 3.5 εκατομμυρίων άνθρωποι πέθαναν ως αποτέλεσμα των σκόπιμων, συστηματικών ενεργειών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.»

«Οι Αρμενικές, Ελληνικές και Ασσυριακές κοινότητες στην Αυστραλία και σε όλο τον κόσμο αξίζουν να αναγνωρίσουν αυτές τις προηγούμενες αγριότητες ως αυτό που ήταν: γενοκτονία. Χωρίς αναγνώριση, δεν μπορεί να υπάρξει αποδοχή και χωρίς αποδοχή δεν μπορεί να υπάρξει θεραπεία.»

Ο Γερουσιαστής της περιοχής της Νότιας Αυστραλίας έδωσε τα συγχαρητήριά του στην Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αυστραλίας (ANC ) και το Αυστραλιανό Ελληνικό Συμβούλιο (AHC) για τις προσπάθειές τους να βελτιώσουν την πληροφόρηση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων. «Στους ερχόμενους μήνες θα συνεργαστώ με την Αρμενική Εθνική Επιτροπή και το Αυστραλιανό Ελληνικό Συμβούλιο για να διατυπώσω μια κίνηση προς το Σύγκλητο, και θα ενθαρρύνω όλους τους συναδέλφους μου να την υποστηρίξουν», είπε ο Ξενοφών στην ομιλία του.

Ο Γερουσιαστής προκάλεσε την Αυστραλιανή Σύγκλητο να μην αποφύγει την υιοθέτηση μιας αρχικής θέσης σε αυτά τα εγκλήματα ενάντια στην ανθρωπότητα από φόβο μήπως προσβληθεί η Τουρκία.

«Καταλαβαίνω τις ανησυχίες από εκείνους που λένε ότι η άρνηση της αναγνώρισης μιάς γενοκτονίας θα μπορούσε από μία άποψη να μας καταστήσει συνεργούς σε αυτήν την καταστροφή. Προηγουμένως, η Αυστραλία δεν έχει αναγνωρίσει τυπικά αυτήν την γενοκτονία λόγω της διπλωματικής σχέσης μας με την Τουρκία. Αναγνωρίζω ότι αυτές οι σχέσεις είναι σημαντικές, και ο δεσμός μας με την Τουρκία, που σφυρηλατείται στην κοινή ιστορία μας των γεγονότων στη Καλλίπολη, είναι πρόσθετος,» είπε ο Ξενοφών.

«Εάν δεν αναγνωρίσουμε αυτήν την ιστορία από φόβο μήπως προσβάλουμε άλλη χώρα, τότε που υπάρχει το όριο; Πότε είναι ένα γεγονός ή ένα ζήτημα τόσο σοβαρό ώστε να πάρουμε μία δύσκολη απόφαση; Ή να συνεχίσουμε να απομακρύνουμε τα όρια πιό πέρα, για να μην πρέπει ποτέ να ενεργήσουμε;»

Απαιτώντας μια σαφή ηθική θέση σε αυτό το ζήτημα, ο Ξενοφών ολοκλήρωσε: «Ήρθε η ώρα για την Αυστραλία να πάρει μια θέση. Ή αναγνωρίζουμε αυτές τις γενοκτονίες, ή αρνούμαστε. Εάν δεν υιοθετούμε μια στάση σε αυτό το ζήτημα, πρέπει να εξετάσουμε τι λέει η χώρα μας.»

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής της Αυστραλίας Varant Meguerditchian χαιρέτισε την κοινοβουλευτική δήλωση του Ξενοφών.

«Φέτος, ένας πρωτοφανής αριθμός ομοσπονδιακών βουλευτών έχει ενωθεί με έναν αυξανόμενο αριθμό πολιτών ζητώντας από την Αυστραλία να αναγνωρίσει την Αρμενική, την Ελληνική και την Ασσυριακή Γενοκτoνία», είπε ο Varant Meguerditchian.

«Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να υπάρξει ένας Αυστραλιανός Γερουσιαστής μεγάλης ακτινοβολίας όπως τον πρωτοπόρο Ξενοφών για να πάρει πρωτοβουλία και να ανοίξει τον δρόμο για την επίσημη αναγνώριση από την Αυστραλία, αυτών των εγκλημάτων ενάντια στην ανθρωπότητα. Στους ερχόμενους μήνες, ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με τον Γερουσιαστή Ξενοφών για να ενισχύσουμε την περαιτέρω υποστήριξη για μια αρχική Αυστραλιανή θέση σε αυτό το ζήτημα.»

Ο συντονιστής του Αυστραλιανού Ελληνικού Συμβούλιου της Αυστραλίας στη Νέα Νότια Ουαλία ο George Vellis, συμφώνησε με την αξιολόγηση του Meguerditchian για την πρόοδο προς την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Αυστραλίας.

«Όλο και περισσότεροι από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας πιέζουν την Αυστραλιανή κυβέρνηση να υιοθετήσουν μια θέση σε αυτό το ζήτημα που είναι αντανακλαστικό της ηθικής ακεραιότητας της Αυστραλίας.»

Επισκεφτείτε τη σελίδα http://anc.org.au/news/ACTION+ALERT!+Thank+Senator+Nick+Xenophon για να στείλετε το μήνυμα υποστήριξής σας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων, των Αρμενιων και των Ασσυρίων από το Κοινοβούλιο της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ