Από τις 15 Ιουνίου θα εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία τα κράτη της ΕΕ, τη Μεγάλη Βρετανία και 4 χώρες του Schengen. Για τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου παραμένει σε ισχύει η ταξιδιωτική προειδοποίηση.Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να καταργήσει την ταξιδιωτική προειδοποίηση για τα υπόλοιπα 26 κράτη μέλη της ΕΕ, τη Μεγάλη Βρετανία και τα κράτη της ζώνης του Schengen Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία. Εφόσον το επιτρέψει η περαιτέρω πορεία της διάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού. η προειδοποίηση θα μετατραπεί στις 15 Ιουνίου σε ταξιδιωτική οδηγία για κάθε μια από αυτές τις χώρες ξεχωριστά.

Με άλλα λόγια, η Γερμανία δεν θα συνιστά πλέον sτους πολίτες της να μην παραθερίσουν σε αυτές τις 31 χώρες. Προσωρινές εξαιρέσεις αποτελούν η Ισπανία και η Νορβηγία, καθώς η απαγόρευση εισόδου σε αυτές τις χώρες θα ισχύει πέραν της 15 Ιουνίου.

Στενή παρακολούθηση

Οι ταξιδιωτικές οδηγίες που θα ισχύουν από τις 15 Ιουνίου θα επικαιροποιούνται συνεχώς με ακριβή στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί εντός μιας χώρας, κυρίως για θέματα που αφορούν τον κορωνοϊό: μέτρα υγιεινής, μέτρα προστασίας σε ξενοδοχεία και πολλά άλλα.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας το πρωί στο Βερολίνο, οι οδηγίες ενδεχομένως να περιλαμβάνουν και προειδοποιήσεις, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας. Όσο ισχύει η καραντίνα των 14 ημερών για όσους εισέρχονται στη χώρα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Γερμανούς να μην ταξιδεύουν εκεί.

Ο κ. Μάας κατέστησε επίσης σαφές ότι η Γερμανία θα μετατρέψει την οδηγία σε προειδοποίηση σε περίπτωση που ο αριθμός νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε κάποια από τις χώρες ξεπεράσει τα 50 άτομα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών.

Εκτός παραμένει η Τουρκία

Η ταξιδιωτική προειδοποίηση που εξέδωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στις 17 Μαρτίου εξακολουθεί όμως να ισχύει για όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, επομένως και για την Τουρκία, η οποία είναι από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς των Γερμανών. Σε περίπτωση που η Κομισιόν άρει τους περιορισμούς εισόδου από τρίτες χώρες αυτή την εβδομάδα, τότε ενδεχομένως η γερμανική κυβέρνηση να ασχοληθεί με το θέμα την άλλη Τετάρτη. Τέλος, ο κ. Μάας επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί ξανά επιχείρηση του υπουργείου Εξωτερικών για την επιστροφή γερμανών τουριστών που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στη Γερμανία.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ