Σε συμφωνία συνεργασίας στο πεδίο του τουρισμού με τη γερμανική εταιρία επιθεώρησης και πιστοποίησης TÜV Süd κατέληξε η τουρκική κυβέρνηση. Την ίδια ώρα η Turkish Airlines αυξάνει τις απευθείας πτήσεις από τη Γερμανία.Στη γερμανική εταιρία επιθεώρησης και πιστοποίησης TÜV Süd αναθέτει, μεταξύ άλλων, η τουρκική κυβέρνηση τον έλεγχο της ασφάλειας ξενοδοχείων και εστιατορίων στην Τουρκία έναντι του κορωνοϊού. Υπάλληλοι της TÜV Süd Τουρκίας θα ελέγχουν εφεξής επιλεγμένες τουρκικές επιχειρήσεις, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό σημαντικά στη διασφάλιση της υγιεινής, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρίας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Η συμμετοχή εστιατόρων και ξενοδόχων στο επονομαζόμενο «πρόγραμμα ασφαλούς τουρισμού» της τουρκικής κυβέρνησης θα γίνεται σε εθελοντική βάση. Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα ελπίζει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Γερμανών προκειμένου να επιλέξουν την Τουρκία για τις φετινές τους διακοπές.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της γερμανικής εταιρίας, η TÜV Süd Τουρκίας είναι μια από τις δέκα και πλέον επιχειρήσεις που επελέγησαν από την τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Τουρισμού, στο πρόγραμμα συμμετέχουν και άλλες εγχώριες αλλά και διεθνείς επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και οι -επίσης γερμανικοί- οργανισμοί επιθεώρησης και πιστοποίησης TÜV Rheinland και TÜV Nord.

Τακτικοί και αιφνιδιαστικοί έλεγχοι

«Έχουν δηλωθεί ήδη ορισμένα ξενοδοχεία. Υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής» ανέφερε η εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η TÜV Süd μπορεί να αποφασίζει αυτόνομα ποια ξενοδοχεία και εστιατόρια αναλαμβάνει εν τέλει να ελέγξει.

Σημαντικό είναι οι υποψήφιες επιχειρήσεις να διαθέτουν ήδη ένα σύστημα διαχείρισης ποιότητας, ενώ τα ξενοδοχεία πρέπει να ανήκουν σε μεγάλες διεθνείς αλυσίδες. «Είναι πολύ σημαντικό οι επιχειρήσεις και οι πελάτες να συνεχίσουν να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας και το πλύσιμο των χεριών παρά τους ελέγχους. Διότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να μολυνθείς», επισημαίνει η εκπρόσωπος.

Σε ανακοίνωση της γερμανικής εταιρίας αναφέρεται ότι η TÜV Süd Τουρκίας θα πραγματοποιεί στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις τόσο τακτικούς όσο και αιφνιδιαστικούς ελέγχους. Οι ελεγκτές θα πιστοποιούν την ασφάλεια βάσει ερωτηματολογίου που έχει αναρτηθεί ήδη στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Τουρισμού. Το ερωτηματολόγιο έχει έκταση 10 σελίδων και αφορά, μεταξύ άλλων, την τήρηση της υγιεινής σε κουζίνες, τουαλέτες και δωμάτια ξενοδοχείων.

Νέες απευθείας πτήσεις της Turkish Airlines

Εν τω μεταξύ οι ημικρατικές τουρκικές αερογραμμές αυξάνουν σημαντικά τον αριθμό των δρομολογίων τους από ευρωπαϊκές χώρες. Από τις 18 Ιουνίου η Turkish Airlines θα προσφέρει πρόσθετες απευθείας πτήσεις από Γερμανία και άλλες 5 ευρωπαϊκές χώρες προς δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Τουρκίας για να «ανταποκριθεί στις ανάγκες των ταξιδιωτών», όπως ανακοινώθηκε.

Ο συνολικός αριθμός των απευθείας πτήσεων από την Ευρώπη προς τουρκικούς προορισμούς θα αυξηθεί έτσι στους 14. Μεταξύ των προορισμών βρίσκονται για πρώτη φορά πόλεις στην ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία είναι η δεύτερη σημαντικότερη αγορά για τον τουρκικό τουρισμό. Το 2019 επισκέφτηκαν τα τουρκικά παράλια περίπου 5 εκατομμύρια Γερμανοί. Τη μεγαλύτερη μερίδα επισκεπτών εξακολουθούν να αποτελούν οι Ρώσοι.

Κώστας Συμεωνίδης (dpa, Handelsblatt)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ