Κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι τα περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν για πολύ ακόμη. Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία και ειδήμονες προβλέπουν ύφεση.Ακόμη δεν άρχισε να εφαρμόζεται στα περισσότερα κρατίδια το Lockdown που αποφασίστηκε χθες για το διάστημα ως τις 10 Ιανουαρίου και ήδη κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν να μην αναμένεται σύντομα χαλάρωση των μέτρων. Δεδομένου ότι τους χειμερινούς μήνες αυξάνονται οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, ο υπουργός της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν θεωρεί πολύ απίθανο να μειωθούν σύντομα οι περιορισμοί. Ο δε πρωθυπουργός του κρατιδίου του Ζάαρ, Τομπίας Χανς διευκρινίζει ότι το Lockdown θα αρθεί από τη στιγμή που τα νέα κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών πέσουν κάτω των 50.
Προς το παρόν ανέρχονται στα 176,4.

Στις 5 Ιανουαρίου, πάντως, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων θα εξετάσουν σε νέα συνεδρίαση την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή και θα αποφασίσουν αν και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να παραταθούν.

Οικονομικές επιπτώσεις

Αναφορικά με τη πορεία της Οικονομίας, η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι το Lockdown ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις. Στη μηνιαία έκθεση του υπουργείου Οικονομίας αναφέρεται ότι οι επιπλέον περιορισμοί των κοινωνικών επαφών θα επιβαρύνουν προπαντός τους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, της ψυχαγωγίας και της αναψυχής. Παρόλα αυτά ό υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ εκφράζει την ελπίδα ότι η Γερμανία δεν θα υποστεί οικονομική ύφεση όπως στο πρώτο κύμα κορωνοϊού. Τα περισσότερα οικονομικά ινστιτούτα όμως προβλέπουν μια οπισθοχώρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος για το φετινό τέταρτο τρίμηνο, όπως επίσης και για το πρώτο τρίμηνο 2021.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ