Επιδιώκουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Προτείνουν το ποσό των 8,5 ευρώ ως κατώτερο ωρομίσθιο.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Να θεσπιστεί νομοθετικά και στην Γερμανία ο κατώτερος μισθός για τους εργαζομένους, επιδιώκουν τα γερμανικά πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης και ετοιμάζονται να καταθέσουν στο Bundesrat, την γερμανική Άνω Βουλή, στην οποία πλειοψηφούν, σχετικό νομοσχέδιο, αυξάνοντας την πίεση προς την Καγκελάριο κ. Άγγελα Μέρκελ για τα ζήτημα αυτό, εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα του Μονάχου Süddeutsche Zeitung, η οποία, όμως, δεν κατονόμασε τις πηγές της.
Η Γερμανία παραμένει μια από τις λιγοστές χώρες της Ευρώπης, όπου δεν υπάρχει θεσπισμένη νομική πρόνοια για τον κατώτερο μισθό, βάσει μιας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κατέστησαν το ζήτημα αυτό ένα κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής τους εκστρατείας, ενόψει των ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών του προσεχούς Σεπτεμβρίου, στις οποίες η κ. Άγγελα Μέρκελ πρόκειται να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στην Καγκελαρία.

Προτείνουν ως ελάχιστο ωρομίσθιο τα 8,5 ευρώ

 

Όπως αναγράφεται στο δημοσίευμα αυτό, τα τρία μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), οι Πράσινοι («Die Grünen») και το κόμμα της Αριστεράς («Die Linke»), συμφώνησαν να προτείνουν, να υιοθετήσει η Γερμανία έναν ελάχιστο μισθό 8,5 ευρώ την ώρα.
Τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας θέλουν «να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από πρακτικές ντάμπιννκ μισθών και να εξασφαλίσουν, ότι αυτοί θα έχουν ένα εισόδημα, από το οποίο θα μπορούν να ζήσουν”, δήλωσε η κ. Malu Dreyer (Μαλού Ντρέγιερ), ανώτερο στέλεχος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) και πρωθυπουργός στο Ομόσπονδο κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτου.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το νομοσχέδιο αυτό, που θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι θα εγκριθεί από την Άνω Βουλή, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν την πλειοψηφία. Είναι, όμως, πολύ πιθανό να απορριφθεί από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag), δηλαδή την Kάτω Bουλή, όπου ο συντηρητικός συνασπισμός υπό την κ. Μέρκελ είναι κυρίαρχος και έχει την πλειοψηφία.
Έπειτα από δεκαετίες, που εκδήλωναν την αντίθεσή τους σε ένα τέτοιο μέτρο, οι συντηρητικοί της Άγγελας Μέρκελ πέρυσι συμφώνησαν να ταχθούν υπέρ ενός κατοχυρωμένου νομικά κατώτερου μισθού για τομείς, όπου δεν ίσχυε κάτι τέτοιο, σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν ψήφους, που έκλιναν στην κεντροαριστερά.
Υπάρχει κατώτερος μισθός σε διάφορους κλάδους, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων ή τα καθαριστήρια, αλλά όχι γενικής ισχύος κατώτερος μισθός υποχρεωτικής εφαρμογής σε όλη τη χώρα. Η πρόταση των συντηρητικών πάντως δεν φθάνει να συμφωνήσει με την πρόταση της αντιπολίτευσης να οριστεί κατώτερος μισθός ανά κλάδο.

Υπό προϋποθέσεις συμφωνούν και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες της FDP

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) αντιτάσσεται στον υποχρεωτικό κατώτερο μισθό, καθώς διατείνεται, ότι αποτελεί υπερβολική πολιτική παρέμβαση στην διαδικασία διαπραγμάτευσης για την διαμόρφωση των μισθών. Ωστόσο, στελέχη του κόμματος άφησαν να διαφανεί, πως θα μπορούσαν να συζητήσουν το θέμα.

Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) κ. Patrick Döring  (Πάτρικ Ντέρινγκ) δήλωσε στην συντηρητική εφημερίδα του Ντύσσελντορφ «Rheinische Post», ότι το κόμμα του θα μπορούσε να αποδεχθεί κλαδικό ή κρατιδιακό κατώτερο μισθό, μόνο σε περιπτώσεις, που δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, ή οι αμοιβές είναι πολύ χαμηλές.
Οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία δείχνουν, ότι τα τρία τέταρτα των πολιτών τάσσονται υπέρ της θέσπισης εθνικού κατώτερου μισθού. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας δημοσκοπήσεων «Infratest dimap» έδειξε, ότι το 66% των συντηρητικών ψηφοφόρων θα υποστήριζαν τώρα μια τέτοια πολιτική, από μόλις 40% που ήταν πριν από πέντε χρόνια.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ