Ευρεία δημοσιότητα σε όλο το φάσμα του Γερμανικού έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου έλαβαν οι θέσεις που εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης σε δηλώσεις και συνεντεύξεις που παραχώρησε στα Γερμανικά ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Γερμανία.

Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών, την οποία κάλυψαν ευρύτατα.

Τα  Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Γερμανίας προέβαλαν με ιδιαίτερη έμφαση τις θέσεις όπου εστίασε ο Υπουργός και οι οποίες κινήθηκαν στο τρίπτυχο:

Όχι άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις
Να γίνει την Άνοιξη του 2014 η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως είχαν δεσμευθεί οι εταίροι μας στο Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου
Όχι στα σχέδια για περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας ευρωπαίων εργαζομένων εντός της ΕΕ, που προωθούνται από κάποιες χώρες, οι οποίες θέλουν να περιορίσουν τη μετανάστευση από χώρες του Ευρωπαϊκού νότου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης παραχώρησε συνεντεύξεις στη Βαυαρική τηλεόραση, σε δύο ραδιόφωνα (Ραδιοφωνία Νοτιοδυτικής Γερμανίας, Κρατικό ραδιόφωνο της Κολωνίας) , στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) καθώς και σε τρεις (3) Γερμανικές εφημερίδες, ανάμεσα στις οποίες η Die Zeit ,μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας.

Παράλληλα έγιναν δύο μεγάλα αφιερώματα στη Ντοϊτσε Βέλλε (Deutsche Welle, Ελληνικό Πρόγραμμα), που επιμελήθηκε ο ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος Παναγιώτης Κουπαράνης.Τέλος αναπαραγωγή των δηλώσεων του Υπουργού Εσωτερικών στα Γερμανικά ΜΜΕ έκανε το πρακτορείο Reuters της χώρας.

ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΑΪΜΑΡΗΣ

«Οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια υποστήκαμε θυσίες που κανένας ευρωπαϊκός λαός δεν υπέστη σε καιρό ειρήνης. Ζητούμε στήριξη ώστε να αποφευχθούν νέα υφεσιακά μέτρα αλλά και να τρέξουν το ταχύτερο δυνατό αναπτυξιακές δράσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Δεν αντέχουμε  άλλη έκρηξη της ανεργίας. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντέξει τη συνέχιση μιας τέτοιας έκτασης ανεργίας.»

Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που πέρασε στον Γερμανικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο μέσα από τις δηλώσεις και  τις συνεντεύξεις που παραχώρησε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης ενώ ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η αναφορά του στα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα:

«Θα σας αναφέρω τα νούμερα της ανεργίας στην Ελλάδα για να ανατριχιάσετε. 27% το ποσοστό της ανεργίας στον ενεργό πληθυσμό και 60% στους νέους. Αν τα βιώνατε εσείς στη Γερμανία θα ξυπνούσαν τα φαντάσματα της Βαϊμάρης. Κανένας λαός σε περίοδο ειρήνης δεν έχει κάνει τέτοιες αιματηρές θυσίες.»

Παράλληλα ειδικές αναφορές έγιναν στην ανάγκη τροποποίησης του Ευρωπαϊκού Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ» αλλά και στην ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων εργαζομένων εντός της ΕΕ με τον Υπουργό Εσωτερικών να υπογραμμίζει:

«Οι πρακτικές χωρών που προσπαθούν να βάλουν περιορισμούς στην Ελεύθερη διακίνηση Ευρωπαίων πολιτών είναι απαράδεκτες και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Η ελεύθερη διακίνηση Ευρωπαίων πολιτών αποτελεί θεμελιώδη αρχή της Ευρωπαϊκής ιδέας.»

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

1. Στην ηλεκτρονική έκδοση της Zeit-online δημοσιεύεται συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Μιχελάκης στον δημοσιογράφο Zacharias Zacharakis. Η συνέντευξη φέρει τον τίτλο «Οι μετανάστες πρέπει να κατανέμονται σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά αλλά και στην ανάγκη τροποποίησης του Ευρωπαϊκού Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ». Παράλληλα σημείωσε ότι  «η παράνομη μετανάστευση σίγουρα δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο της Ελλάδας, της Ιταλίας ή της Ισπανίας».  Ο κ.  Γ. Μιχελάκης μίλησε και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας πως θα πρέπει «οι ευρωπαίοι εταίροι μας να μας συνδράμουν διευκολύνοντας την ελάφρυνση του χρέους μας στο πλαίσιο του Eurogroup την άνοιξη του 2014».

2. Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Nürnberger Nachrichten υπήρξε σύντομο ρεπορτάζ του  Georg Escher, στο οποίο ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Υπουργού  Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη.

Το δημοσίευμα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, το οποίο προαναγγέλλει και σχετικό ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες, έχει τον τίτλο «Η Αθήνα επιμένει σε βοήθεια των Ευρωπαίων» και υπότιτλο «Ο Υπουργός Εσωτερικών παραπέμπει στις επιτυχίες» και αναφέρει:

O Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Μιχελάκης ζητά λύση του προβλήματος του χρέους της χώρας του την Άνοιξη του 2014.

«Οι εταίροι μας στο Eurogroup δεσμεύτηκαν με ξεκάθαρο τρόπο το Νοέμβριο να συζητήσουν για τη βιωσιμότητα του χρέους μας, όταν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα», δήλωσε  ο Μιχελάκης στην Ελληνο-Γερμανική Συνέλευση στη Νυρεμβέργη. Η Αθήνα θα τηρήσει το δικό της τμήμα της συμφωνίας και δεν δημιουργεί νέα χρέη το 2013. Πρέπει τώρα η αυστηρή πολιτική λιτότητας να λάβει τέλος. Η Ελλάδα έχει κάνει θυσίες, τις οποίες «δεν έχει κάνει κανένας άλλος ευρωπαϊκός λαός σε καιρό ειρήνης», τόνισε ο Μιχελάκης».

3. Στην εφημερίδα Nürnberger Zeitung, δημοσιεύεται ρεπορτάζ του Erik Stecher.
Το δημοσίευμα φέρει τον τίτλο «Η απαίτηση για αποχώρηση από το ευρώ είναι εγκληματική» και επικεντρώνεται στις δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Ο Έλληνας Υπουργός Εσωτερικών μιλάει για την πρόοδο στα οικονομικά της χώρας του αναφέρει το δημοσίευμα.
«Οι επιδόσεις μας στην σταθεροποίηση των δημοσιονομικών είναι μοναδικές στην Ευρώπη. Βεβαίως, υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις οι οποίες έπρεπε να έχουν γίνει προ καιρού. Αλλά δεν γνωρίζω καμιά χώρα που έπρεπε να καταβάλει τέτοιες προσπάθειες. Ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες θυσίες». Αυτήν την τελευταία πρόταση, ο υπουργός την επαναλαμβάνει και τονίζει: «Περισσότερη φορολόγηση και περικοπές μισθών και συντάξεων δεν μπορεί πλέον να αντέξει ο λαός μου. Αυτό το επιβεβαίωσε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ. Μεγαλύτερη λιτότητα θα βλάψει την Ελλάδα και θα ενισχύσει την ακροδεξιά».

Μαζί με τον έπαινο για τις επιδόσεις της χώρας του, ο κ. Μιχελάκης ασκεί κριτική και στην ΕΕ, συνεχίζει το δημοσίευμα και παραθέτει την επισήμανση ότι: « Μερικές αιτιάσεις των εταίρων μας είναι λανθασμένες. Για παράδειγμα, είχαμε μέχρι το καλοκαίρι ΦΠΑ στην εστίαση 23%, ενώ έπρεπε να ανταγωνιστούμε τουριστικές χώρες όπως η Ιταλία και η Τουρκία, με φορολόγηση περίπου στο μισό. Δεσχθήκαμε μεγάλες πιέσεις για να μην μειώσουμε αυτό το φόρο, η τρόικα δεν ήθελε αρχικά ούτε καν να εξετάσει το θέμα».

Ο κ. Μιχελάκης αναφέρεται και σε άλλες περιπτώσεις στις οποίες η τρόικα επέδειξε πεισματική ή αντιπαραγωγική διάθεση και είναι επικριτικός και με τις συνολικές δομές της ΕΕ. «Η ΕΕ έκανε σοβαρά λάθη. Είναι μόνο νομισματική Ένωση, χωρίς κοινή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική. Επίσης δεν υπάρχει κοινή εξωτερική πολιτική». Όταν ανακαλύφθηκε αέριο στο Αιγαίο, «μια συγκεκριμένη χώρα» – δεν αναφέρει τη λέξη Τουρκία, σχολιάζει ο δημοσιογράφος- « ήγειρε αξιώσεις στα έσοδά μας. Ενδιαφέρεται η ΕΕ γι΄αυτό το ζήτημα;»

4. Ρεπορτάζ του Michael Reiner με θέμα την διεξαγωγή της ελληνο-γερμανικής συνέλευσης στη Νυρεμβέργη προβλήθηκε στη Βαυαρική Τηλεόραση και συγκεκριμένα στην εκπομπή Frankenschau aktuell (22.10.2013, 17:30) καθώς επίσης και στο απογευματινό δελτίο ειδήσεων Rundschau της ίδιας ημέρας (18:45).

Το ρεπορτάζ προέβαλε πλάνα από την ομιλία του κ. Μιχελάκη στο συνέδριο, όπου ο έλληνας υπουργός επεσήμανε ότι η αυστηρή πολιτική λιτότητας πρέπει να λάβει τέλος, ο λαός έχει φτάσει στα όριά του και πως η οικονομία δεν αντέχει μία ακόμα χρονιά με περικοπές μισθών και συντάξεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ