Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μια δίκη μαμούθ αναμένεται να ξεκινήσει στη Γερμανία την ερχόμενη Άνοιξη σχετικά με τις ρατσιστικές δολοφονίες, που διέπραξε μια νεοναζιστική οργάνωση και κόστισε τη ζωή σε 10 ανθρώπους. Οι δολοφονίες σε “μοτίβο” εκτέλεσης Ελλήνων και Τούρκων ανδρών, καθώς και μίας γυναίκας αστυνομικού, έχουν αποδοθεί σε μια ακροδεξιά ομάδα τριών ατόμων, που αυτοαποκαλούνται “Εθνικοσοσιαλιστικό Υπόγειο” (NSU).
Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, οι δύο άνδρες της ομάδας πέθαναν το 2011, όταν μη μπορώντας να διαφύγουν από την γερμανική αστυνομία, που τους καταδίωκε για μια ληστεία τράπεζας, αφαίρεσαν, κατά πάσα πιθανότητα, οι ίδιοι τη ζωή τους. Η γυναίκα, που θεωρείται ως το τρίτο μέλος της εγκληματικής ακροδεξιάς ομάδας, συνελήφθη και βρίσκεται υπό κράτηση.
Οι ρατσιστικές δολοφονίες προκάλεσαν βαθιές ανησυχίες στη Γερμανία, ένα έθνος που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τη σκιά του τρομερού ναζιστικού παρελθόντος του, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο. Υπενθυμίζεται, ότι οι δολοφονίες όσων ήταν ιδιοκτήτες καταστημάτων είχαν απασχολήσει έντονα, στο διάστημα από το 2000 έως το 2006, την γερμανική αστυνομία, έχοντας δημιουργήσει φόβο στις μειονότητες. Τα θύματα είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι, ενώ βρίσκονταν στα καταστήματά τους.
Οι τρεις Γερμανοί, οι οποίοι σήμερα δεν βρίσκονται στη ζωή, είναι οι κύριοι ύποπτοι των δολοφονικών αυτών πράξεων.  Μάλιστα αυτοί ήσαν σεσημασμένοι και είχαν εξαφανιστεί το 1998, όταν η γερμανική αστυνομία ήταν έτοιμη να τους συλλάβει για την τοποθέτηση δύο βομβών, οι οποίες δεν εξερράγησαν. Φαίνεται επίσης, πως το όπλο που χρησιμοποιήθηκε για τις δολοφονίες των καταστηματαρχών βρέθηκε στο διαμέρισμα ενός εκ των δύο ανδρών, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί σε τροχόσπιτο.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει τις αποτρόπαιες δολοφονίες ως “ντροπή για την Γερμανία”.
“Είχαν φερθεί πολύ άσχημα στα θύματά τους για πολλά χρόνια. Τους αντιμετώπιζαν ως υπόπτους”, δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων η Αγγέλικα Λεξ, δικηγόρος που εκπροσωπεί τη χήρα του Έλληνα Θεόδωρου Βουλγαρίδη, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους δολοφονηθέντες. Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι “μας φαίνεται πολύ απίθανο, ότι η NSU ήταν μια μεμονωμένη ομάδα τριών ατόμων, με αρκετούς υποστηρικτές και ότι μόνον αυτοί είναι υπαίτιοι για τις δολοφονίες”. Αναφέρουμε, ότι μετά την σύλληψη της γυναίκας-υπόπτου οι αρμόδιοι Γερμανοί εισαγγελείς είχαν δηλώσει πως «υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν, ότι οι φόνοι μπορεί να είναι δουλειά μιας ακροδεξιάς ομάδας».

Σημειώνεται επίσης, ότι η γυναίκα που συνελήφθη και είναι προφυλακισμένη, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να καταδικαστεί για τις δολοφονίες, ενώ οι δύο άνδρες, οι οποίοι καταδιώκονταν για τη ληστεία μίας τράπεζας, βρέθηκαν τελικά νεκροί σε ένα καμένο τροχόσπιτο και, όπως προαναφέραμε, είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα με τις Αρχές να αυτοκτόνησαν για να μην συλληφθούν.

Επί 7 ολόκληρα χρόνια –από το 2000 έως το 2007- οι έρευνες της γερμανικής Αστυνομίας ήταν ανεπιτυχείς στο να αποτρέψουν τις αιματοχυσίες και έχουν εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα, όσον αφορά τα θέματα ασφαλείας στη χώρα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ