Για αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) με βάση τα νέα δεδομένα, έκανε λόγο  ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για θέματα Ομογένειας, Κυριάκος Γεροντόπουλος, στη σημερινή συνεδρίαση της αρμόδιας οργανωτικής επιτροπής για την επεξεργασία του προσχεδίου νόμου για το Συμβούλιο. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε  στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής, της Βουλής, για τον Ελληνισμό της Διασποράς, Σάββα Αναστασιάδη και τη συμμετοχή μελών της Επιτροπής, του προεδρείου του ΣΑΕ, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και των κομμάτων.

Ειδικότερα, οomilia Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, παραβρέθηκε σήμερα το πρωί στην συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του νομοσχεδίου για την οργάνωση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Υπό την προεδρία του κ.Σάββα Αναστασιάδη, προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού Διασποράς της Βουλής και με την συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων, μελών της απερχόμενης διοίκησης του ΣΑΕ, ακαδημαϊκών, καθηγητών και στελεχών του ΥΠΕΞ και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ο κ.Γεροντόπουλος ενημέρωσε αρχικά τους συμμετέχοντες για τις μέχρι τώρα ενέργειες του στο συγκεκριμένο θέμα.
Ο κ.Υφυπουργός κατά την ομιλία-παρέμβαση του τόνισε: «Το ΣΑΕ πρέπει να ξαναλειτουργήσει σε νέες βάσεις. Πέτυχε πολλά στο παρελθόν και μπορεί να καταφέρει πολύ περισσότερα στο μέλλον. Προσωπικά είμαι έτοιμος να δεχθώ προτάσεις και εισηγήσεις από κάθε πλευρά, ώστε το νομοσχέδιο που θα φέρουμε να ψηφιστεί στην Βουλή με ευρύτερη συναίνεση. Γιατί στα θέματα των Αποδήμων συμπατριωτών μας δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις και ούτε μπορούμε να τους βάλουμε στα παπούτσια κανενός κόμματος ή οποιασδήποτε κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Στο χρονικό διάστημα που βρίσκομαι στη θέση αυτή και κατά τις επισκέψεις μου σε διάφορες χώρες όπου υπάρχουν Έλληνες ομογενείς, διαπίστωσα ότι αυτοί με την πετυχημένη παρουσία τους σε όλους τους τομείς, αποτελούν το καλό πρόσωπο της Ελλάδας. Το ότι κατορθώσαμε να ανορθώσουμε την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό μετά από όσα συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους Έλληνες που ζουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι το ΣΑΕ πρέπει να υπάρχει. Χρειάζεται όμως να εκσυγχρονιστεί και να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο. Γιατί η ελληνική Πολιτεία δεν μπορεί πλέον να το χρηματοδοτεί. Πρέπει επίσης να επισημάνω ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του ελληνισμού στο εξωτερικό, που δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι το ΣΑΕ. Χρειάζεται λοιπόν να αποφασίσουμε τι ακριβώς θέλουμε από αυτό. Να μεταφέρει την φωνή, τις απόψεις, τα αιτήματα και την αγωνία των Αποδήμων μας στην πατρίδα; Να μεταφέρει και να κάνει ευρύτερα γνωστή την φωνή της Ελλάδας στις χώρες που ζουν συμπατριώτες μας, προωθώντας έτσι τα συμφέροντα της;
Πιστεύω λοιπόν ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα. Με πνεύμα σύμπνοιας και συνεργασίας, όλοι μαζί, Κυβέρνηση, κόμματα και εκπρόσωποι των Αποδήμων, να συμφωνήσουμε στις διαδικασίες και να ψηφιστεί αν είναι δυνατόν με την συναίνεση όλων των κομμάτων, το νομοσχέδιο για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού.
Όσο για τον τρόπο ψηφοφορίας, υπάρχουν αρκετές και διαφορετικές απόψεις. Έχω την γνώμη ότι πρέπει να επιλεγεί ένα μικτό σύστημα. Να ψηφίζουν δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα, αλλά και οι οργανώσεις. Έτσι θα μπορούν να εκπροσωπούνται στο ΣΑΕ και τα νέα όργανα που θα προκύψουν από τις εκλογές όταν αυτές διεξαχθούν, τα εκατομμύρια των Ελλήνων που ζουν σε κάθε γωνιά της Γης».
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο απερχόμενος πρόεδρος Στέφανος Ταμβάκης και η Γενική Γραμματέας Όλγα Σαραντοπούλου, οι δύο συντονιστές περιφερειών, ΗΠΑ και Ν. Αμερικής, Θεόδωρος Σπυρόπουλος και Νικήτας Νικολαΐδης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Πριμικήρης, του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Αυξεντίου και των ΑΝ.ΕΛ Τέρενς Κουίκ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ