Βερολίνο: Για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ η Σταυρούλα Παπαδοπούλου.

Ένας στους τρεις  Έλληνες είναι ανασφάλιστος και η υγεία του πλέον δεν είναι κάτι δεδομένο αλλά τις περισσότερες φορές το ζητούμενο. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν η Ισπανία, η Γαλλία καθώς και η Γερμανία λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη.

Το ποσοστό των ανασφάλιστων έφτασε στα τέλη του 2013 το 28% και το μέλλον φαντάζει αβέβαιο.  Η κατάσταση είναι ακραία στην Ελλάδα. Η ραγδαία αύξηση των πολιτών που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κινητοποίησε τους Γιατρούς του Κόσμου, οι οποίοι ζητάνε ανοιχτά συστήματα υγείας με πρόσβαση σε όλους, επισημαίνοντας πως η υγεία δεν είναι εμπόρευμα και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται έτσι.

Βρισκόμενοι στο πλευρό των ανασφάλιστων Ελλήνων και μεταναστών, εξετάζουν περίπου 1500 άτομα το μήνα, και ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί μόνο στους ασθενείς της Θεσσαλονίκης. Οι ανάγκες ολοένα και αυξάνονται, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν ανοίξει και άλλα ιατρεία αλληλεγγύης στην πόλη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτοί με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο, διαβήτη ή οι ψυχασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν την απαραίτητη αγωγή. Κι ενώ παλαιότερα στα πολυιατρεία απευθύνονταν άνθρωποι που είχαν ανάγκη μόνο από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τώρα έχουν ανάγκη και από τρόφιμα.

Η κατάσταση αυτή ταλαιπωρεί και την υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Ισπανία υπολογίζεται ότι το 16% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε φάρμακα. Στη Γαλλία, περίπου 200.000 άτομα δεν έχουν δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη. Στην ευημερούσα Γερμανία, υπάρχει ευρεία πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ωστόσο η υγεία των μεταναστών, των εγκύων γυναικών και των παιδιών που δεν έχουν ασφάλιση, τίθεται σε κίνδυνο από την περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Οι Γιατροί του Κόσμου στη Γερμανία συνεργάζονται για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ευαίσθητη κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ με τα χρήματα που συγκέντρωσαν, δώρισαν ένα μηχάνημα υπερήχων στο ελληνικό τμήμα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας  στις 7 Απριλίου, οι Γιατροί του Κόσμου με μία πρωτοποριακή καμπάνια και με σύνθημα τους «Δεν είναι αριθμοί, είναι ΟΝΟΜΑΤΑ», παρουσίασαν τις ιστορίες πέντε ανθρώπων με όνομα και επίθετο, υγεία, οικογένεια, φίλους, γενετικό προφίλ, σχέσεις, προσδόκιμο επιβίωσης, συναισθήματα.

Πρόκειται για τον Θοδωρή Χ. 45 χρονών, με καρκίνο σε εξέλιξη, που πρέπει να κάνει αξονική τομογραφία, που χρειάζεται χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία και όμως δεν υπάρχει κανένα Σύστημα Υγείας για να τον περιθάλψει.

-Είναι η μικρή Νικολέτα Β. 4 χρονών, που πάσχει από κρίσεις επιληψίας, ζει με την άνεργη μητέρα της, πρέπει να κάνει εγκεφαλογράφημα και εργαστηριακές εξετάσεις για τα φάρμακα που παίρνει, χρειάζεται φάρμακα και εμβόλια και δεν υπάρχει κανένα Σύστημα Υγείας που να μπορεί να καταφύγει.

-Είναι η GraceE., αιτούσα άσυλο από τη Νιγηρία, που στον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης της, της αρνήθηκαν τον προγραμματισμένο αιματολογικό έλεγχο σε δημόσιο μαιευτήριο, δωρεάν, αναφαίρετο δικαίωμά της από την ισχύουσα νομοθεσία. Δυστυχώς ακόμη 3 νοσοκομεία της αρνήθηκαν δωρεάν εξέταση. Μετά από παρέμβαση των ΓτΚ η Grace εξυπηρετήθηκε από ιδιώτη χορηγό. Κανένα Σύστημα Υγείας δεν υπήρξε γι’ αυτήν και το μωρό της.

-Είναι ο μικρός Άγγελος Γ. 6 χρονών, που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Ζει με τους δυο ανέργους γονείς του. Πρέπει να μετράει το σάκχαρο του πολλές φόρες την ημέρα. Χρειάζεται ινσουλίνη και σωστή διατροφή. Ζει σε σπίτι χωρίς ρεύμα και θέρμανση. Χρειάζεται συχνή ιατρική φροντίδα για να μπορεί να ζει την παιδική του ηλικία. Δεν υπάρχει κανένα Σύστημα Υγείας για να τον καλύψει.

-Είναι ο Γιώργος Χ. 50 χρονών, με χρόνια πάθηση του εντέρου, άνεργος με οικογένεια. Πρέπει να κάνει εργαστηριακές εξετάσεις και βιοψία. Χρειάζεται φάρμακα και ιατρική παρακολούθηση για τις επιπλοκές της νόσου του. Δεν έχει πρόσβαση σε κανένα Σύστημα Υγείας.

Η υγεία αποτελεί θείο δώρο για τον άνθρωπο και απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να δημιουργήσει και να χαράξει την πορεία του στον κόσμο αυτό. Η στέρηση και η αδυναμία ιατρικής περίθαλψης του, όταν αυτό το δώρο βρίσκεται σε κίνδυνο θεωρείται ”έγκλημα” προς τον συνάνθρωπο. Οι Γιατροί του Κόσμου προσφέρουν απλόχερα σε εκατομμύρια αρρώστους ανά τον κόσμο την δυνατότητα να στέκονται στα πόδια τους υγιείς, τονίζοντας πως ο γιατρός ασκεί λειτούργημα και ότι δεν πρόκειται για άλλη μια δοσοληψία ”εμπορευμάτων”.

 

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕκαι mdmgreece.gr)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ