Σημαντική ομιλία του πρώην διευθυντού Διεθνών Σχέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ελληνο-αμερικανικό Πανεπιστήμιο.

«Η παιδεία, η δημοκρατία, η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία αποτελούν τα μεγάλα όπλα της Ευρώπης στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τζακ Χάννινγκ, πρώην διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης και σήμερα αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σχολών Πολιτικής Επιστήμης.

Μιλώντας τον προηγούμενο μήνα στο Ελληνο-αμερικανικό Πανεπιστήμιο, ο κ. Τζακ Χάννινγκ τόνισε την τεράστια σημασία που έχει στην διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης η ενημέρωση του πολίτη, που είναι και το πιο ισχυρό μέσο για την καλύτερη κατανόηση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Επίσης, ο ομιλητής έδωσε έμφαση και στην ανάγκη να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ταυτότητα μέσω της ανάπτυξης της κοινωνίας των πολιτών.

 

            Ο κ. Τζακ Χάννινγκ υπογράμμισε ότι, παρά την κρίση και τις διεθνείς ανακατατάξεις, η Ευρώπη, λόγω της μακραίωνης πνευματικής της παράδοσης, διαθέτει ακόμα ισχυρά πλεονεκτήματα στον υπό εκκόλαψη νέο κόσμο, στον οποίο εφευρετικότητα και νέες τεχνολογίες θα έχουν όλο και περισσότερο τον πρώτο λόγο. «Ωστόσο, αυτή η μακραίωνη παράδοση σήμερα δεν είναι απόλυτα ενσωματωμένη στα εκατομμύρια νέων Ευρωπαίων που είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιθανότατα δε αυτό το ιστορικό έλλειμμα να είναι και η αφετηρία του αναπτυσσόμενου ευρωσκεπτικισμού. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι ζωτική η ενίσχυση αυτής της κινητικότητας των νέων στην Ευρώπη, με παράλληλη ενίσχυση της έννοιας του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών θεσμών. Και αυτοί οι τελευταίοι αντιμετωπίζουν την πρόκληση του Διαδικτύου και της ψηφιακής τεχνολογίας, δύο στοιχεία που προσθέτουν νέες διαστάσεις στην κυκλοφορία των πληροφοριών και στην διάχυση της γνώσης», τόνισε ο ομιλητής.

 

            Προλογίζοντας τον κ. Τζακ Χάννινγκ, ο πρόεδρος της Ελληνο-Αμερικανικής Ένωσης κ. Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος αναφέρθηκε στα σοβαρά θεσμικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιδιωτική παιδεία στην Ελλάδα και τόνισε ότι στις σημερινές συνθήκες αποτελεί ελπίδα για την Ελλάδα και την παραπέρα ευρωπαϊκή της πορεία.

 

            Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε και ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ.Παν.Καρβούνης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Επιτροπής για την ενίσχυση της κινητικότητας των νέων, την εκμάθηση ξένων γλωσσών, την εμπέδωση της δια βίου ανάπτυξης αλλά και την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών στις μεταβαλλόμενες τεχνολογικές και επικοινωνιακές συνθήκες.

 

            Τέλος, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων κ. Αθ.Παπανδρόπουλος, ο οποίος είπε ότι, μπορεί η ενασχόληση με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι να μην είναι ένα από τα πιο ρομαντικά θέματα, όμως για όσους γνωρίζουν τις συγκρούσεις και τις καταστροφές που προκάλεσαν στην γηραιά ήπειρο οι φανατισμοί, οι εθνικισμοί και οι βίαιες καταλήψεις της εξουσίας, τότε η συζήτηση για την Ευρώπη ίσως να είναι κάτι παραπάνω από σοβαρή.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ