Η Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Γερμανία.

Στουτγκάρδη– Γράφει ο Γιάννης Δελόγλου.

Συγκινητικός ο αγώνας των Ελλήνων γονέων και κηδεμόνων στην Γερμανία για να κρατήσουν τα Ελληνικά σχολεία όπου φοιτούν τα παιδιά τους. Ένας αγώνας που παίρνει διαστάσεις πατριωτισμού απέναντι σε εκπαιδευτικούς παράγοντες και κατά τύχη αρμοδίους ; που έβαλαν σκοπό να ισοπεδώσουν τα πάντα .

Και ενώ η αγωνία γιγαντώνεται κάποιοι επίσης ευκαιριακοί και άσχετοι με το όλο θέμα (δεν έχουν παιδιά στα σχολεία και ούτε είχαν ποτέ ,δεν ασχολήθηκαν με τον συνδικαλισμό μέσα από συλλόγους γονέων και κηδεμόνων ,δεν συμμετείχαν ως συμπαραστάτες στις κινητοποιήσεις των γονέων),προσπαθούν να εμφανιστούν ως «καλοί Σαμαρείτες»παίζοντας διπλό παιχνίδι ,χορεύοντας σε δυο γάμους και ανακατεύουν την τράπουλα σε βάρος των ανθρώπων εκείνων που θέλουν και επιμένουν Ελληνικά. Βέβαια η ανυπολόγιστη ζημιά που γίνεται δεν συγκινεί και  δεν ενοχλεί κανέναν μέσα στο υπουργείο παιδείας ,Δια Βίου Μάθησης και θρησκευμάτων. Το ξέφτισμα της εκπαίδευσης που εκτροχιάζεται σταδιακά από κάποιους «μηχανοδηγούς» και η «σιωπή των αμνών»,με την αδικαιολόγητη ατολμία της νέας ηγεσίας του Υπουργείου οδηγούν σε μοιραία αποτελέσματα που θα πληρώσουν τα Ελληνόπουλα της Γερμανίας. Δεν γνωρίζουν βέβαια τα «θύματα»αυτής της τόσο εκρηκτικής κατάστασης αν είναι αβουλία, ατολμία , αδυναμία, ανευθυνότητα ή ανικανότητα κάποιων «τσαμπάζηδων»στους διαδρόμους κάποιας υπηρεσίας που πολύ πιθανόν να μην γνωρίζουν οι προϊστάμενοί τους τις ενέργειες και το σκεπτικό τους αλλά πρέπει να απαιτήσουν πλέον δυναμικά από την Ελληνική Πολιτεία την επι τόπου διαπίστωση του μεγάλου προβλήματος από αρμόδιο πρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου. Σχολεία που λειτουργούν από το τέλος της δεκαετίας του 60 βάζουν λουκέτο όχι γιατί το θέλουν οι Γερμανοί , αλλά οι Έλληνες.!!! Έλληνες θυσιάζουν τα Ελληνόπουλα της Γερμανίας στην Γερμανοποίηση . Αλήθεια που κρύβονται οι κάθε είδους πολιτικάντηδες  όλων των κομμάτων της Ελληνικής Βουλής που στο πέρασμά τους από την Γερμανία τόνιζαν τους μετανάστες :  «Είστε διπλά Έλληνες!». Τόση υποκρισία γίνεται από ανθρώπους που υποτίθεται ότι ήταν βαθειά συγκινημένοι! όταν επισκέπτονταν το εξωτερικό! Μήπως δικαιώθηκε ο υπογράφων όταν τόνιζε ότι έρχονται για να αγοράσουν φτηνές ομπρέλες ;Και αν ήταν αλλιώς που κρύβονται τώρα ;Γιατί κάποιοι λαϊκίζοντες άσχετοι με το αντικείμενό τους δεν πήραν τις θέσεις εκείνες που έπρεπε στο καταστροφικό για την Ελληνόγλωσση Παιδεία στη Γερμανία ,πέρασμα της τότε αναπληρώτριας  Υπουργού  κ. Φώφης Γεννηματά;Που βρίσκονται οι λεγόμενες Ελληνικές κοινότητες και ποιος τελικά είναι ο ρόλος τους στα προβλήματα των Ελλήνων της Γερμανίας; Ευτυχώς όμως υπάρχουν ακόμα Ελληναράδες που χτυπά η καρδιά τους Ελληνικά μέσα στην καρδιά της κεντρικής Ευρώπης. Και ευτυχώς υπάρχουν Έλληνες εκπαιδευτικοί στην ξενιτιά που αγωνιούν το ίδιο με τους γονείς και τα παιδιά τους. Ύστερα από κινητοποίηση της Ένωσης Συλλόγων Ελλήνων γονέων και κηδεμόνων Βάδης Βυρτεμβέργης στο Γενικό Προξενείο της Στουττγάρδης με θέμα το κλείσιμο του μοναδικού Λυκείου της Γερμανικής μεγαλουπόλεως η Ε.Σ.Ε.Γ.Κ. τόνισε ότι: Αποκλειστικός φορέας της Εκπαίδευσης είναι μόνο το Υπουργείο Παιδείας.

Είναι επιβεβλημένο το πάγωμα του νόμου 4027.

Είναι απαραίτητη η ύπαρξη 5ετούς μεταβατικού σταδίου ώστε να επιτευχθεί ομαλά η ποιοτική αναβάθμιση και μετεξέλιξη των Εκπαιδευτικών μονάδων.

Είναι σημαντική η δυνατότητα αμφίδρομης μετακίνησης των μαθητών μεταξύ γερμανικού-ελληνικού συστήματος, γεγονός που ο νόμος 4027 αποτρέπει. Είναι αναφαίρετο το συνταγματικό δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη στην εκμάθηση της ελληνικής Γλώσσας.

Από την πλευρά του ο Γενικός Πρόξενος κ. Πάρτσος μας ενημέρωσε ότι σε χθεσινή σύσκεψη με τους Γενικούς Προξένους των υπολοίπων κρατιδίων παρουσία του Έλληνα Πρέσβη κ. Ράλλη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ελληνόγλωσση Εκπαίδευση.

Παρέλαβε το κοινό ψήφισμα μαθητών/γονέων και εκπαιδευτικών, τις διαμαρτυρίες των μαθητών, καθώς και μια ανοιχτή επιστολή γερμανών εκπαιδευτικών του Heusteigschule προς το Γενικό Πρόξενο.

Ελπίζουμε ότι οι αγώνες και οι προσπάθειες μας θα έχουν αίσιο αποτέλεσμα και το δελτίο τύπου της Ν.Δ. για το πάγωμα του νόμου 4027 δεν θα είναι ένα ακόμα κενό γράμμα.

Από την πλευρά τη η Ε. Σ.Ε.Γ.Κ κάνει τις προτάσεις της για την λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων στο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης.

 Α) ΛΥΚΕΙΟ

Το λύκειο παρέχει αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών από τη γερμανική και την ελληνική πολιτεία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το λύκειο της Στουτγάρδης λειτουργεί πάνω από 30 χρόνια στο κρατιδίο της Β.Β. και αποτελεί το τελευταίο σκαλοπάτι πριν την εισαγωγή των Ελληνοπαίδων στα πανεπιστήμια . Το επισκέπτονται 190 μαθητές που προέρχονται από Γ.Ο.Τ. , Τ.Ε.Γ. , γερμανικά σχολεία όλων των βαθμίδων και τα τελευταία χρόνια παιδιά μεταναστών από την Ελλάδα που έχουν έρθει στην Γερμανία λόγω της άσχημης οικονομικής καταστάσης που επικρατεί στη χώρα μας.

Η πλειοψηφία των αποφοίτων του λυκείου σπουδάζει με επιτυχία στα ελληνικά πανεπιστήμια και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι ζωτικής σημασίας η συνέχιση της λειτουργίας του λυκείου της Στουτγάρδης. Είναι ο συνδετικός κρίκος με την εκπαίδευση που παρέχεται στην Ελλάδα, δίνωντας την δυνατότητα στους μαθητές  οποιαδήποτε χρονική στιγμή να  συνεχίσουν απρόσκοπτα και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα.

Το ελληνικό λύκειο αποτελεί την κορωνίδα του εκπαιδευτικού μας συστήματος στη Γερμανία, γι΄ αυτό σε συνδυασμό με καλά οργανωμένη προσπάθεια , με έμφαση στη γλώσσα και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων αναλυτικών προγραμμάτων και με παροχή υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικών υπηρεσιών, μπορεί να συμβάλλει στην προάσπιση και την προβολή της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής Παιδείας  και να δώσει διέξοδο στον διακαή πόθο των παιδιών να σπουδάσουν στην Ελλάδα.

Επιθυμούμε ένα „ ανοιχτό λύκειο“  που θα διασφαλίσει την ανεμπόδιστη , ισότιμη και χωρίς καμία διάκριση πρόσβαση των παιδιών της ομογένειας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση .

Ένα  „ ανοιχτό λύκειο“ που θα στηρίζει και θα προετοιμάζει τα παιδιά μας για την είσοδό τους στο πανεπιστήμιο και κατ΄ επέκταση για την ενεργή επαγγελματική και κοινωνική ζωή τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Όταν πάρα πολλές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Αγγλία, η Αμερική με μικρότερη προσφορά στο παγκόσμιο γίγνεσθαι όσον αφορά τη Δημοκρατία, τα Γράμματα και τον Πολιτισμό από ότι η Ελλάδα φροντίζουν επιμελώς να έχουν ολοκληρωμένες εκπαιδευτικές μονάδες σε πολλές πόλεις σε όλες τις χώρες του κόσμου και ενώ η Ελλάδα αποτελεί την κοιτίδα του Πολιτισμού, της Δημοκρατίας και των Γραμμάτων, η ελληνική Πολιτεία αντί να δημιουργεί πρότυπες Εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων απανταχού στη Γη επιλέγει τη συρρίκνωση και τον αφανισμό των Ελληνικών Σχολείων.

Εμείς οι Έλληνες της Γερμανίας, μετανάστες κάποιων άλλων δύσκολων καιρών, κρατήσαμε με αγώνες ζωντανή τη Γλώσσα και άσβεστο τον Πολιτισμό μας, βιώνουμε για άλλη μια φορά την οδυνηρή εμπειρία της μετανάστευσης μέσα από το σύγχρονο ογκώδες  κύμα των συμπατριωτών μας που αναγκάζονται λόγω των άκρως δυσμενών οικονομικών συνθηκών να εγκαταλείψουν την πατρίδα αναζητώντας εδώ ένα καλύτερο μέλλον. Ποιο θα είναι όμως το μέλλον αυτών των νέων, όταν δε θα έχουν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν τον κύκλο σπουδών τους, αφού το Υπουργείο θα έχει κλείσει και το τελευταίο εναπομείναν Λύκειο;

 

Β ) Νηπιαγωγείο

 

Με τον καινούριο Νόμο από το 2012-2013 δε θα λειτουργεί καμία εκπαιδευτική μονάδα προσχολικής Αγωγής. Το γεγονός αυτό αποτελεί βαρύτατο πλήγμα στην Εκπαίδευση των ελληνοπαίδων του εξωτερικού, διότι το Νηπιαγωγείο βρίσκεται στο κατώφλι της επαφής των παιδιών μας με την ελληνική Γλώσσα, τον ελληνικό Πολιτισμό, τα έθιμα, τις παραδόσεις, την Ιστορία μας. Είναι σημαντικό το Ελληνόπουλο από  μικρή ηλικία να έρχεται σε επαφή με τη  μητρική του Γλώσσα, ώστε έτσι οι δεσμοί με την Πατρίδα να γίνονται στέρεοι και ουσιαστικοί. Σημειωτέον ότι ζει σ’ ένα δίγλωσσο περιβάλλον και προσπαθεί η ελληνική οικογένεια να συντηρήσει τους δεσμούς με την πατρίδα. Η ύπαρξη του Νηπιαγωγείου καθιστά το έργο τους ευκολότερο, διότι με παιγνιώδη τρόπο κατακτά γνώσεις, δεξιότητες, αλλά δημιουργούνται και δεσμοί με τη μητρική γλώσσα που καθορίζουν τη μετέπειτα στάση του ως ενήλικα. Το γερμανικό σύστημα έχει αντίστοιχη βαθμίδα, η οποία όμως δεν προσφέρει το ίδιο επίπεδο γνώσεων, με αποτέλεσμα τα παιδιά που παρακολουθούν το Νηπιαγωγείο, αφενός να βοηθιούνται τόσο στο ελληνικό όσο και στο γερμανικό Σχολείο, αφού από πολύ νωρίς με τη βοήθεια των Νηπιαγωγών το παιδί της ηλικίας των 4-6 χρόνων καταφέρνει να κατακτήσει το μηχανισμό της ανάγνωσης και της γραφής, αφετέρου δε συμβάλλει στην εδραίωση της ταυτότητάς του.

Τα Νηπιαγωγεία θα ήταν καλό να είναι ενσωματωμένα στα αντίστοιχα ΤΕΓ. Επιπλέον θεωρούμε σημαντικό την ίδρυση και ολοήμερου Νηπιαγωγείου διετούς φοιτήσεως με πρόγραμμα 50% στην ελληνική γλώσσα και 50% στη γερμανική γλώσσα. Λόγω του ότι δεν υπάρχουν ολοήμερα Νηπιαγωγεία στην ευρύτερη περιοχή της Στουτγάρδης που να εξυπηρετούν εργαζόμενους γονείς, ένα ολοήμερο Νηπιαγωγείο θα αποτελέσει πόλο έλξης και Γερμανών μαθητών, προωθώντας έτσι την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό στους Γερμανούς μαθητές και τις οικογένειες τους.

Γ) Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας

 

Τα ΤΕΓ που λειτουργούν σήμερα στο κρατίδιο της Β.Β. τα επισκέπτονται περίπου 4200 μαθητές. Είναι διασκορπισμένα σε ολόκληρο το κρατίδιο και αποτελούν για κάθε περιοχή το μοναδικό τοπικό κέντρο, όπου τα ελληνόπουλα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να μάθουν την ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μας. Είναι ο σύνδεσμος που κρατά όλο τον Ελληνισμό, ανεξαρτήτως ηλικίας, δεμένο. Αποτελεί το κέντρο της πολιτιστικής, πνευματικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας κάθε τοπικής κοινωνίας, ενώ οι κάθε είδους εκδηλώσεις του σχολείου είναι μια ευκαιρία για την αναζωπύρωση των δεσμών των μελών της κοινότητας και των γενεών μεταξύ τους. Η προσφορά τους όμως δε σταματά εκεί. Τα παιδιά διδάσκονται για 6-8 ώρες την ελληνική Γλώσσα και Ιστορία, μέσα από τα βιβλία του Οργανισμού και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η προσπάθεια που καταβάλλουν οι μαθητές είναι αξιέπαινη, καθώς αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους επενδύοντας στη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Οι μαθητές αυτοί είναι και νιώθουν Έλληνες, κρατούν ζωντανή την επαφή με τη μητέρα-πατρίδα επισκεπτόμενοι αρκετές φορές μέσα στο χρόνο την Ελλάδα έχοντας φίλους και παρέες  εκεί, με τους οποίους είναι σε διαρκή επαφή, νιώθοντας έτσι ότι αποτελούν και αυτοί ένα ενεργό κομμάτι της Ελλάδας.

 

Δυστυχώς όμως από την επόμενη σχολική χρονιά 2012-2013, με βάση το Νόμο 4027/2011,  για ένα πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών το δικαίωμα στην ελληνική Εκπαίδευση στερείται, κόβεται ο ομφάλιος λώρος με τη μητέρα-πατρίδα.

 

Ο αριθμός των ΤΕΓ που αποφασίστηκε να λειτουργήσει με τη νέα σχολική χρονιά θα εξυπηρετήσει λιγότερο από το 50% των ήδη φοιτούντων μαθητών. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Γερμανικού Υπ. Παιδείας,τα οποία σας επισυνάπτουμε, το σχολικό έτος 2011 φοιτούσαν στα γερμανικά σχολεία 6428 Έλληνες μαθητές, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι μαθητές με διπλή υπηκοότητα. Θεωρώντας ότι αυτό οδηγεί στον αφανισμό της ελληνικής γλώσσας στο κρατίδιό μας σας ζητάμε από την επόμενη σχολική χρονιά 2012-2013 να λειτουργήσουν Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας όπου θα αντιστοιχούν για κάθε δάσκαλο 50 μαθητές και κάθε μαθητής στη Βάδη-Βυρτεμβέργη να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στην Ελληνική Εκπαίδευση. 

 

 

Δ) Γλωσσικά Ομοιογενείς Τάξεις (ΓΟΤ)

 

Στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης λειτουργούν ΓΟΤ στο Mannheim και στη Στουτγάρδη. Το ΓΟΤ Mannheim λειτουργεί από την Α΄- Δ΄ τάξη και οι μαθητές μετά την αποφοίτησή τoυς  διοχετεύονται στα γερμανικά σχολεία Haupt-, Real- Gymnasium.

Το Jakob-Heusteigschule είναι το μόνο που καλύπτει την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση στο κρατίδιο της Β.-Β. Οι μαθητές προέρχονται από οικογένειες ομογενών, υπαλλήλων του Προξενείου και νέων μεταναστών λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. Είναι όλα παιδιά που επιθυμούν να μετέχουν της ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας και η συντριπτική τους πλειοψηφία συνεχίζει στο Ελληνικό Λύκειο Στουτγάρδης, με απώτερο σκοπό να σπουδάσουν στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Ο συγκεκριμένος τύπος σχολείου προσφέρει όλα τα απαραίτητα εκπαιδευτικά εφόδια για μια ποιοτική εκπαίδευση και δίνει διέξοδο στις επαγγελματικές προοπτικές των μαθητών σε Ελλάδα και Γερμανία, επιλέγοντας είτε τη συνέχιση στην ανώτερη βαθμίδα του ελληνικού εκπ/κού συστήματος είτε αποκτώντας  το  Werkrealabschluss να κατοχυρώσουν μια θέση μαθητείας στο γερμανικό εκπ/κό σύστημα.

Πέρα απ’ αυτό το συγκεκριμένο Σχολείο είναι η μοναδική λύση για τα παιδιά των νέων μεταναστών που έρχονται από Ελλάδα. Είναι το μόνο Σχολείο που μπορούν να ενταχθούν σχετικά ομαλά και χωρίς να θυσιάσουν καμιά σχολική χρονιά, γεγονός που θα αντιμετώπιζαν με την εγγραφή τους σε γερμανικά Σχολεία.

Βασιζόμενοι στην πολύχρονη επιτυχή λειτουργία των Σχολείων αυτών και πιστεύοντας στη θετική τους προσφορά στα παιδιά των Ελλήνων της Ομογένειας, ζητάμε τη συνέχιση της λειτουργίας τους και την κατοχύρωσή τους μέσω μιας νέας διακρατικής συμφωνίας που να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα.

 

 

Ε) Εκπαιδευτικό Προσωπικό

 

Την τελευταία διετία με πρόχειρες και βιαστικές αποφάσεις του ΥΠΔΒΜΘ μειώθηκε δραματικά σε βαθμό απαξίωσης το εκπαιδευτικό προσωπικό στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι οι δάσκαλοι από 155 τη σχολική χρονιά 2008-2009 έμειναν μόνο 48 το 2011-2012 δηλ. μείωση 62%, ενώ οι νηπιαγωγοί στις αντίστοιχες σχολικές χρονιές από 21 έμειναν 10 μείωση 52%. Αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι πρόκειται για μια δραματική μείωση των εκπαιδευτικών που είχε άμεση επίπτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία και στο επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Πέρα από αυτό ανακαλέσατε αναίτια τις δύο τελευταίες σχολικές χρονιές τις τριετίες των δασκάλων και νηπιαγωγών από τη Β.Β. αφαιρώντας μας από πολύτιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, κλείνοντας τα Σχολεία μας και αποκλείοντας τα παιδιά μας από το αναφαίρετο δικαίωμά τους να μετέχουν της ελληνικής Παιδείας. Όσον αφορά στον προγραμματισμό για τη νέα σχολική χρονιά 2012-2013 σας γνωστοποιούμε τα εξής:

Με το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς λήγουν οι αποσπάσεις όλων των εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης που διανύουν το 3ο και το 4ο έτος απόσπασής τους στη Γερμανία. Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί καλούνται τώρα, με την ψήφιση του νέου Νόμου 4027/2011, να παραμείνουν εάν το επιθυμούν στη Γερμανία μόνο με το μισθό της Ελλάδας και χωρίς το επιμίσθιο του εξωτερικού. Κάτι τέτοιο καταλαβαίνετε ότι καθιστά πλέον απαγορευτική τη διαβίωσή τους στη Γερμανία. Τονίζουμε ότι η παραμονή τους εδώ, προς συμπλήρωση πενταετίας, έχει πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα για τα παιδιά μας και την εκπαιδευτική διαδικασία, γιατί δε θα γίνονται συχνές αλλαγές (κάθε τρία χρόνια) στο εκπαιδευτικό προσωπικό, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται για τα παιδιά μας, αλλά θα υπάρχει και οικονομικό όφελος για την Ελλάδα εξοικονομώντας από τα έξοδα πρώτης μετάβασης του ενός  και επιστροφής του άλλου εκπαιδευτικού.

Μια άλλη εξίσου σημαντική κατηγορία εκπαιδευτικών του κρατιδίου μας είναι αυτοί που εργάζονται πέραν της πενταετίας ή  βρίσκονται στο 3ο ή 4ο έτος απόσπασής τους και είναι παντρεμένοι με μόνιμο κάτοικο του εξωτερικού. Όλοι αυτοί ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό για πολλά χρόνια, έχουν σοβαρούς οικογενειακούς λόγους  να παραμείνουν, διαθέτουν τη σχετική εμπειρία γύρω από τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης και δεν επιβαρύνουν οικονομικά το ελληνικό δημόσιο, γιατί αμείβονται μόνο με το μισθό της Ελλάδας.

Ζητάμε, λοιπόν, από το Υπουργείο να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση γι’ αυτούς  τους εκπαιδευτικούς, για να πάψουν αυτοί και οι οικογένειές τους να είναι δέσμιοι μιας διαρκούς ανασφάλειας, καθώς θα πρέπει να ανανεώνεται η σύμβασή τους με τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Επειδή, λοιπόν, υπάρχουν πιεστικές ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, θεωρούμε απαραίτητο να παραμείνουν οι ανωτέρω κατηγορίες εκπαιδευτικών, γιατί είναι απολύτως αναγκαίο  να στελεχώσουν τις εκπαιδευτικές μονάδες της Β.-Β.

Όταν Γερμανοί, Άγγλοι, Γάλλοι θέλοντας στην εκφορά του λόγου τους να ξεχωρίσουν και να εντυπωσιάσουν το ακροατήριό τους χρησιμοποιούν κατά 80% αυθεντικές ελληνικές λέξεις, όταν η επιστημονική ορολογία όλων των κλασσικών Επιστημών (Ιατρική, Μαθηματικά, Οικονομία κ.ά.) έχει εξ ολοκλήρου ελληνικές ρίζες, η Ελληνική Πολιτεία επιδιώκει να δώσει στους Πολίτες της στο εξωτερικό μόνο Στοιχεία Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, αντί να παρέχει ολοκληρωμένη ελληνική Εκπαίδευση, να ιδρύει και να υποστηρίζει πλήρεις εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στόχος του Υπουργείου Παιδείας σε αυτά τα νέα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα για τη χώρα μας, είναι η βελτίωση της παρεχόμενης Εκπαίδευσης στο εξωτερικό και η ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού Πολιτισμού. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε κληρονόμοι μιας γλώσσας που αποτέλεσε τη βάση για το σχηματισμό όλων των γλωσσών και για αιώνες μιλιόταν από όλους τους λαούς στη Μεσόγειο Θάλασσα, στα παράλια του Εύξεινου Πόντου και της Μαύρης Θάλασσας.

Μια τέτοια πολιτιστική κληρονομιά,

δ ε ν   τ η   σ υ ρ ρ ι κ ν ώ ν ε ι ς,  αλλά  τη   θ ω ρ α κ ί ζ ε ι ς,

την  π ρ ο σ τ α τ ε ύ ε ι ς  και  την   α ν α δ ε ι κ ν ύ ε ι ς.

ΚΟΙΝΕΣ  ΘΕΣΕΙΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΒΑΔΗΣ-ΒΥΡΤΕΜΒΕΡΓΗΣ–ΕΛΜΕ – ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ : ΝΟΜΟΣ 4027/2011

       Τα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική Εκπαίδευση στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια και που την οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση, στη σταθερή της υποβάθμιση και τελικά στον αφανισμό της είναι αυτά που ενώνουν την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βάδης-Βυρτεμβέργης με τους Εκπαιδευτικούς σ’ ένα κοινό αγώνα.

Ο νόμος 4027/2011 και το έγγραφο της κ. Λινού (αρ. πρωτ. 379/30-05-2012), με το οποίο απαγορεύονται οι εγγραφές και μετεγγραφές των μαθητών στα Λύκεια της Γερμανίας, αποτελούν τον επίλογο του κεφαλαίου της ελληνικής Εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Το μοναδικό Λύκειο της Στουτγάρδης παύει από το σχολικό έτος 2012-2013 να δέχεται νέες εγγραφές και μετεγγραφές με αποτέλεσμα οι μαθητές του μοναδικού δίγλωσσου Γυμνασίου (Heusteigschule) και οι μαθητές της 9ης και 10ης που έχουν προγραμματίσει να εγγραφούν στο Λύκειο (όπως συμβαίνει τα τελευταία 30 χρόνια) καθώς και τα παιδιά των νέων μεταναστών που θέλουν να εγγραφούν σ’ αυτό, να μένουν μετέωρα κοιτώντας τα  σχέδιά τους για το μέλλον να καταστρέφονται, ανήμπορα να συνειδητοποιήσουν τη δραματική εξέλιξη των γεγονότων.

 

Το βέβαιο είναι ότι κλείνοντας το Λύκειο αυτόματα τίθεται εν αμφιβόλω  η λειτουργία του μοναδικού Γυμνασίου της Στουτγάρδης καθώς και των ΤΕΓ, ΤΕΓΔΕ, αφού τα παιδιά δε θα έχουν καμία συνέχεια στις σπουδές τους. Άλλωστε τα 14 ΤΕΓ που προβλέπεται να λειτουργήσουν την επόμενη σχολική χρονιά είναι εκ των πραγμάτων μηδαμινός αριθμός για τα  περίπου 6000 ελληνόπουλα που ζουν στο κρατίδιό μας. Ένα κρατίδιο το οποίο δεν έχει κανένα εξ ολοκλήρου ελληνικό Σχολείο παρά μονάχα το δίγλωσσο Jakobschule.

Είναι απαράδεκτη και καταστροφική η πολιτική που εκφράζεται με το νόμο 4027/2011 και το πρόσφατο έγγραφο της κ. Λινού που θεμελιώνουν τον πολιτιστικό μαρασμό, την απώλεια της εθνικής ταυτότητας και συνείδησης και αποτελούν το εργαλείο που θα αποκόψει τους δεσμούς των Ελλήνων του εξωτερικού με την Πατρίδα τους.

Απαίτηση όλων μας είναι να «παγώσει» η εφαρμογή του νόμου 4027/2011 και να ξεκινήσει το Υπουργείο έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με τους Συλλόγους Γονέων και τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών για το μέλλον της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.

 

Ενωμένοι και κυρίως αποφασισμένοι να επιτύχουμε, υψώνουμε τη φωνή μας και διεκδικούμε:

 

Ø  Δημόσια και δωρεάν Παιδεία με φορέα αποκλειστικά και μόνο το Υπουργείο Παιδείας.

 

Ø  Απρόσκοπτη λειτουργία του Λυκείου με παροχή υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

 

Ø  Κάθε μαθητής στη Βάδη-Βυρτεμβέργη να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στην ελληνική Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.

 

Ø  Συνέχιση της λειτουργίας όλων των τύπων Σχολείων (ΤΕΓ, ενταγμένα, αμιγή, δίγλωσσα κ.ά.), αύξηση του αριθμού των ΤΕΓ που προβλέπεται να λειτουργήσουν τη σχολική χρονιά 2012-2013, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του κρατιδίου ( κέντρο – περιφέρεια ), καθώς και αναβάθμιση του ρόλου τους.

 

Ø  Συνέχιση της λειτουργίας των Νηπιαγωγείων.

 

Ø  Διδασκαλία της ελληνικής Γλώσσας  τουλάχιστον 8 ώρες εβδομαδιαίως

 

Ø  Η εκμάθηση της ελληνικής Γλώσσας να γίνεται με κριτήρια ηλικιακά και γνωστικά.

 

Ø  Η διδασκαλία να γίνεται αποκλειστικά για τους μαθητές-τριες 4-6 ετών από Νηπιαγωγούς, για τους μαθητές-τριες 6-12 ετών από Δασκάλους και για τους μαθητές-τριες 12-18 ετών από Καθηγητές.

 

Ø  Ύπαρξη μεταβατικού σταδίου τουλάχιστον 5 ετών με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση και μετεξέλιξη των εκπαιδευτικών μονάδων και όχι για τη διακοπή της λειτουργίας τους.

 

Ø  Παράταση αποσπάσεων για συμπλήρωση 5ετίας των 3ετιών και 4ετιών με επιμίσθιο.

 

Ø  Να πάψει να υφίσταται ο άδικος χρονικός διαχωρισμός του ’96 για όσους εκπαιδευτικούς είναι παντρεμένοι με μόνιμο κάτοικο του εξωτερικού και να αντιμετωπίζονται ως ενιαία κατηγορία.

 

Διεκδικούμε μια ποιοτική ελληνική Εκπαίδευση για τις νέες γενιές.

Στόχος κοινός δικός μας και δικός σας οφείλουμε να είναι η ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Η γλώσσα και το σχολείο είναι ο μοναδικός δρόμος για τη διατήρηση της ελληνικότητας και της πολιτισμικής ταυτότητας των Ελλήνων του εξωτερικού, γιατί μόνο μέσα από το θεσμό του σχολείου μπορεί να κρατηθεί αρραγής ο ομφάλιος λώρος με τη  μητέρα-πατρίδα.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην εφαρμογή του νόμου 4027/2011 που ακυρώνει την ελληνική Εκπαίδευση στη Γερμανία.

Εξάλλου ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του λυκείου Στουττγαρδης επισημαίνει  :

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

Στουτγάρδη, 13-06-2012

 

Τις τελευταίες μέρες οι Έλληνες της Γερμανίας δεχόμαστε καίριο πλήγμα που στόχο έχει τη διάλυση των δεσμών μας με την Πατρίδα, κλείνοντας τα ελληνικά σχολεία (έγγραφο κ. Λινού αρ. πρωτ. 379/30-05-2012  Φ.816.41/352/6172/Ζ1).

Οι άστοχες και επικίνδυνες ενέργειες του αντίστοιχου τμήματος του Υπουργείου Παιδείας βάλλουν κατά των ελληνικών σχολείων, που λειτουργούν με στόχο τη διατήρηση των γλωσσικών και πολιτιστικών δεσμών των παιδιών μας και των νέων γενεών με την Πατρίδα τους.

 

Σύμφωνα με το Υπουργείο ο νόμος 4027/04-11-2011 προβλέπει:

Ø Το κλείσιμο των Λυκείων.

Ø Αναγνωρίζει ελάχιστο αριθμό Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας.

Ø Μειώνει δραστικά τον αριθμό των εκπαιδευτικών και περιορίζει το χρόνο της απόσπασής τους από τα 5 στα 3 χρόνια.

 

Πρόσφατο έγγραφο της Ειδικής Γραμματέως της ΔΙΠΟΔΕ κ. Λινού:

Ø Απαγορεύει τις εγγραφές στην Α΄ τάξη Λυκείου.

Ø Απαγορεύει τις μετεγγραφές και την ελεύθερη διακίνηση μαθητών σ’ όλες τις τάξεις στα Λύκεια της Γερμανίας.

Είναι κατάπτυστες και επικίνδυνες αυτές οι πολιτικές που στο όνομα της οικονομικής δυσχέρειας στοχεύουν στην εξαφάνιση του Ελληνισμού της διασποράς.

Οι Έλληνες που αγωνιστήκαμε επί σειρά ετών να κρατήσουμε την ελληνικότητά μας στο ξένο κράτος που ζούμε σας προειδοποιούμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με οποιοδήποτε μέσο νομικό ή κάθε άλλο για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητο, δηλαδή το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των παιδιών μας στην ελληνική Εκπαίδευση.

Πιο συγκεκριμένα απαιτούμε για τα παιδιά μας που είναι ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού :

  • Δωρεάν και δημόσια Εκπαίδευση με αποκλειστικό φορέα το Υπουργείο Παιδείας, όπως ακριβώς ισχύει και για κάθε μαθητή της Ελλάδας.
  • Τη συνέχιση της λειτουργίας των Λυκείων της Γερμανίας που με το νόμο 4027/2011 τερματίζεται η λειτουργία τους, γκρεμίζοντας τα όνειρα και τις προοπτικές των ελληνόπουλων της Γερμανίας.
  • Μεγαλύτερο αριθμό Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας, πέραν αυτών που έχουν αναγνωρισθεί, με σκοπό την ευρύτερη και πληρέστερη κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών ακόμη και της περιφέρειας.
  • Επαρκή αριθμό αποσπώμενων εκπαιδευτικών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ΤΕΓ, καθώς επίσης και αύξηση των ετών απόσπασής τους για παιδαγωγικού λόγους.
  • Είναι παράνομη και αντισυνταγματική η ερμηνεία του άρθρου 5 παρ. 4 του νόμου 4027/04-11-2011 από την κ. Λινού. Στοχοποιεί ολοφάνερα το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, γι’ αυτό ζητάμε την άρση της απαγόρευσης των εγγραφών στην Α΄ Λυκείου.
  • Με αυθαίρετο και σκόπιμα διαστρεβλωμένο τρόπο προστίθεται από την κ. Λινού η λέξη «μετεγγραφές» στο άρθρο 5 παρ. 4 του νόμου 4027/04-11-2011 αφαιρώντας έτσι το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε μαθητή να μετεγγραφεί σε οποιοδήποτε Λύκειο της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών των νέων μεταναστών που εισρέουν κατά χιλιάδες από την Ελλάδα. Ενώ το πνεύμα του νόμου 4027/2011 προβλέπει την ελεύθερη και αμφίδρομη μετακίνηση των μαθητών μεταξύ των δύο εκπαιδευτικών συστημάτων, ελληνικού και γερμανικού, το συγκεκριμένο έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας απαγορεύει ρητά τη μετακίνηση μαθητών προς τα Λύκεια από γερμανικά, δίγλωσσα, ενταγμένα ή ελληνικά.

 

Είναι δυνατόν «εθνική πολιτική» όπως υποστηρίζει το Υπουργείο να περιλαμβάνει το κλείσιμο των σχολείων του εξωτερικού; Είναι δυνατόν «εθνική πολιτική» να αδιαφορεί για το κύμα των μεταναστών που κατά χιλιάδες έρχονται από Ελλάδα και τους αφαιρεί το δικαίωμα της συνέχισης των σπουδών τους; Είναι δυνατόν «εθνική πολιτική» να αφαιρεί το συνταγματικό δικαίωμα απ’ τα ελληνόπουλα να διδάσκονται τη μητρική τους γλώσσα; Ή μήπως για το Υπουργείο Παιδείας είμαστε εμείς και τα παιδιά μας πολίτες ξένου κράτους;

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ ,ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ,ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΙΓΚΑΝΩΝ,ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗΣ ΦΥΛΗΣ ΠΟΥ ΖΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΠΗΓΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΓΗΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ.ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΜΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ,ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΗΣΕ Η ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΘΛΙΟ ΚΑΙ ΣΙΧΑΜΕΡΟ ΝΟΜΟ 4027 ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΓΗΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ .ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ..ΟΥΤΕ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ…. ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ ΑΦΟΥ ΧΟΡΙΣ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΕΙΝΕ ΕΝΤΕΛΟΣ ΑΧΡΗΣΤΑ .ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ.

  2. ΑΝ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΕΧΕΙ ΓΝΩΣΕΙ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΤΟΤΕ
    ΕΚΑΝΕ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΣΚΕΨΙΝ ΠΟΙΟΣ ΗΤΟ Ο ΑΡΙΘΜΩΜ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
    ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛ. ΓΛΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ
    ΗΔΗ ΔΗΛΩΜΕΝΩΝ Η ΕΝΓΕΓΡΑΜΕΩΝ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ .
    ΒΕΒΑΙΩΣ Η ΚΥΡΙΑ Υ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗΝ ΘΕΛΗΣΗΝ ΝΑ
    ΕΙΣΑΓΗ ΤΕΤΙΟΙΝ ΝΟΜΟ ΑΛΛΑ Η ΙΔΙΑ ΕΣΤΕΛΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ
    ΣΕ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟΝ.
    ΜΦΧ
    ΚΠ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ