Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων δεν έχει τελειώσει.

Γράφει ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας.

Ο Δήμος Ανωγείων Κρήτης ανέλαβε την προεδρία του δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας. Με αφορμή την ανάληψη τηςπροεδρίας πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή 12 Αυγούστου συνεδρίαση του Δ. Σ. του δικτύου στα Ανώγεια.

Μεταξύ άλλων τη συνεδρίαση απασχόλησε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, οι ελληνικές διεκδικήσεις και επανορθώσεις που μπορεί να απαιτήσει από την Γερμανία το Ελληνικό Κράτος.

Στη συνεδρίαση του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας παραβρέθηκαν οι νομικοί, Ντανιέλα Μαρούδα και Στέλιος Περράκης οι οποίοι παρουσίασαν πτυχές του ζητήματος και τις εμπειρίες τους από την παρουσία τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου εκδικαζόταν η αίτηση της Γερμανίας για το θέμα των αποζημιώσεων.

Εν τω μεταξύ φέτος είναι η 68η επέτειος του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων από τις κατοχικές δυνάμεις, το 1944. Ο δήμος Ανωγείων έχει δημιουργήσει πλήρες ιστορικό αρχείο της συγκεκριμένης περιόδου, ενώ έχει βιντεοσκοπήσει 200 προσωπικές συνεντεύξεις από επιζήσαντες του ολοκαυτώματος. Επίσης έχει δημιουργήσει τέσσερις ταινίες που αφορούν τη μάχη στο Σφακάκι, το σαμποτάζ στη Δαμάστα και τα χωριά που υποδέχτηκαν και φιλοξένησαν τους 4.000 πρόσφυγες από τα Ανώγεια.

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, παρουσία δημάρχων και εκπροσώπων από μαρτυρικές πόλεις. Τα μέλη του Δικτύου επισήμαναν μεταξύ άλλων την ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη όσων θυσιάστηκαν και μαρτύρησαν για την ελευθερία της πατρίδας, να μεταλαμπαδευτεί η γνώση της ιστορίας στις νέες γενιές και κυρίως να υπάρξει πλήρης καταγραφή και αποτύπωση όλων όσων συνέβησαν στις μαρτυρικές πόλεις της χώρας.

Συνολικά οι μαρτυρικές πόλεις αριθμούν σε ενενήντα, σε αρκετές από αυτές υπάρχει πλούσιο ιστορικό και αρχειακό υλικό. Για παράδειγμα εκτός από το δήμο Ανωγείων που έχει δημιουργήσει τις ιστορικές ταινίες που αναφέρονται παραπάνω και ο δήμος Καλαβρύτων, έχει οργανώσει το ιστορικό υλικό το οποίο διαθέτει και έχει προχωρήσει στη δημιουργία «μουσείου του ολοκαυτώματος».

Επί ευκαιρία της συνάντησης στα Ανώγεια ο δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφα­λογιάννης παραχώρησε στην ελληνική γνώμη συνέντευξη.

Κύριε Κεφαλογιάννη θέλω να μας αναλύσετε το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Σ.Κ. «Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, οι ελληνικές διεκδικήσεις και ό,τι αφορά σε επανορθώσεις που μπορεί να απαιτήσει από τη Γερμανία το ελληνικό κράτος, δεν έχει τελειώσει.

Με βάση τα συμπεράσματα και της τελευταίας συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας, απαιτείται η συστράτευση αλλά και της πίεσης προς την κυβέρνηση και το Εθνικό Κοινοβούλιο για τον καθορισμό χρόνο προγραμματισμού των ενεργειών που επιβάλλονται για την διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων.

Η σύσταση της διακομματικής επιτροπής της προηγούμενης κοινοβου­λευτικής περιόδου, αλλά και ο πρόσφατος ορισμός ομάδας εργασίας για την έρευνα των αρχείων του ΓΛΚ σχετικά με το θέμα, αποτελεί ένα κρίσιμο σημείο της εθνικής μας υποχρέωσης λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι αρκετές δεκαετίες δεν υπήρχε κίνηση από την πλευρά του ελληνικού κοινοβουλίου».

Ποιοι είναι οι στόχοι του δικτύου;

Σ.Κ. «Από συστάσεως του Δικτύου των Μαρτυρικών Πόλεων το θέμα των Γερμανικών επανορθώσεων ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων. Πολλοί μας χαρακτήριζαν αιθεροβάμονες, ωστόσο εμείς σήμερα είμαστε σε θέση να παράσχουμε την οποιαδήποτε στήριξη – βοήθεια που απαιτείτε από την εθνική διεκδίκηση, η οποία θα πρέπει να εκφρασθεί από την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο. Το πλαίσιο της διεκδίκησης το οποίο θα τεθεί, θα πρέπει να είναι αντάξιο της ιστορικής μνήμης.

Σαν δίκτυο παραμένουμε επίσης, προσηλωμένοι και στον δεύτερο στόχο μας, στην διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης, ώστε πόλεις οι οποίες υπέστησαν την αγριότητα των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων, να διατηρήσουν την μνήμη Ζωντανή, να μεταλαμπαδεύσουν την γνώση της ιστορίας στις νέες γενιές».

Είναι επικίνδυνος ο ανερχόμενος κίνδυνος του Νεοφασισμού;

Σ.Κ. «Ποτέ ο λαός μας να μην ξεχνά τις εικόνες της απόλυτης καταστροφής μετά από ένα ολοκαύτωμα. Ιδιαίτερα σήμερα όπου οφείλουμε να αντισταθούμε στον αναδυόμενο κίνδυνο του νεοφασισμού ο οποίος λόγω των συνθηκών βρίσκει πρόσφορο έδαφος και αναπτύσσεται.

Να ανασύρουμε αξίες διαχρονικές από το πλούσιο πνευματικό – ιστορικό κληροδότημα της πολιτισμικής μας παράδοσης, με την πίστη πως η ανάδειξη και η προβολή τους είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία για να αναβαπτίζεται η κοινωνία μας και να αντλεί κουράγιο και δύναμη.

Ιδιαίτερα σήμερα, που όλοι βιώνουμε σκληρές καταστάσεις οικο­νομικής και κοινωνικής αποδόμησης.

Οφείλουμε να προσανατολιστούμε ξανά, στις αξίες της μεγάλης, της ιστορικής και πολιτισμικής μας παράδοσης όπως είναι, η κοινωνική συνοχή, η αλληλεγγύη, η αντοχή και το αντιστασιακό πνεύμα, Για να στεκόμαστε όρθιοι στις κάθε λογής αναποδιές».

Ποιες πρωτοβουλίες θα προγραμματίσετε;

Σ.Κ. «Σύμφωνα με τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του δικτύου θα υπάρξει ψήφισμα ενάντια στον πόλεμο (μέσω του οποίου θα καταγγέλλεται κάθε πόλεμος που συμβαίνει αυτή την ώρα στον πλανήτη καθώς και κάθε πράξη βίας ή κατοχής σε έναν λαό).

Ακόμη θα σταλεί Επιστολή στην κυβέρνηση και στην Βουλή με σκοπό την συνέχιση της διαδικασίας ακρόασης της Βουλής προκειμένου να διατηρηθεί το θέμα ζωντανό ενώ παράλληλα θα υπάρξει βοήθεια από καθηγητές του διεθνούς δικαίου.

Εγγραφή μετά από αίτημα του Δήμου Μόρφου της Κύπρου για ένταξη στο Δίκτυο των Μαρτυρικών πόλεων του Δικτύου.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα γίνουν ενέργειες για σύσταση Ευρω­παϊκού Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και ολοκαυτωμάτων.

Θα υποβληθεί πρόταση σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τα ολοκαυτώματα ώστε να προχωρήσουμε σε διάφορες δράσεις όπως: η παρα­γωγή Ντοκιμαντέρ από εξειδικευμένα εργαστήρια για εκπαι­δευτικό σκοπό, η δημιουργία εκδόσεων και ψηφιακών καταγραφών όλων των συνεπειών αποτυπώνουν την απόλυτη καταστροφή μετά από ένα ολοκαύτωμα.

Επίσης θα πρέπει το υπουργείο Δικαιοσύνης να άρει τις αγκυλώσεις και δεσμεύσεις του παρελθόντος και να συντροφευθεί σε αυτή την εθνική προσπάθεια».

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ