Συνοψίζοντας τη συνέντευξη του προέδρου του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κου Ευάγγελου Ντούλε, που παραχώρησε στα αλβανικά ΜΜΕ στις 15 Αυγούστου σχετικά με τη δολοφονία του Χιμαριώτη Αριστοτέλη Γκούμη, σας παραθέτω την κάτωθι δήλωσή του:

“Σε συνέχεια της δήλωσης της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ και του ΚΕΑΔ της 13ης Αυγούστου 2010, παρακολουθώντας από κοντά την κατάσταση σχετικά με τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμη, εμπνευσμένη απ’ όσο όλα δείχνουν από σκοτεινά κίνητρα εθνικού μίσους, σας γνωστοποιούμε:

  1. Την κοινή απόφαση του ΚΕΑΔ, της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑΣ και της Ένωσης Επάρχων και Δημάρχων Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για την αναστολή για μια ώρα από τις 10 έως και τις 11 πμ. της Δευτέρας 16 Αυγούστου 2010, κάθε διοικητικής λειτουργίας σε όλες τις αυτοδιοικητικές μονάδες που διοικούνται από αιρετούς του ΚΕΑΔ. Κι αυτό ως φόρο τιμής στη μνήμη του αδικοχαμένου Αριστοτέλη Γκούμη καθώς και για την ευαισθητοποίηση όλων των αρμόδιων κρατικών φορέων για τη γρήγορη και πλήρη διαλεύκανση αυτού του άνευ προηγουμένου εγκλήματος .
  2. Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τα όργανα της δικαιοσύνης ως προς τη διαδικασία διαλεύκανσης του απεχθούς αυτού εγκλήματος να καλέσει ώστε να συμμετάσχουν στην διαδικασία εμπειρογνώμονες σχετικών υπηρεσιών της ΕΕ και του ΟΑΣΕ διαπιστευμένες στη χώρας μας, για να εγγυηθούν την φερεγγυότητα και τον επαγγελματισμό της διαδικασίας.
  3. Απαιτούμε από την κυβέρνηση την αλλαγή πλεύσης στις πολιτικές της από τη στείρα ρητορική στο de facto σεβασμό των δικαιωμάτων των μελών της ΕΕΜ στη Χιμάρα ειδικά, και προώθηση του καθεστώτος δικαιωμάτων όλων των μελών της ΕΕΜ γενικά, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συμβάσεις και πραχτικές.
  4. Στα πλαίσια αυτά ζητούμε ειδικά από το υπουργείο Εσωτερικών την αναδιάρθρωση των οργάνων δημόσιας τάξης στη Χιμάρα τα οποία κατ’ εξακολούθηση έχουν επιδείξει απαράδεκτη ανοχή απέναντι στα στοιχεία με προκλητική συμπεριφορά έναντι της ταυτότητας, μητρικής γλώσσας και παράδοσης των μελών της ΕΕΜ στη Χιμάρα, με αποτέλεσμα σοβαρά και εγκληματικά επεισόδια τα οποία κλιμακώθηκαν στις τοπικές εκλογές 2003 και 2007. Με αποκορύφωμα την 12η Αυγούστου που είχαμε ως αποτέλεσμα την τραγική δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμη. Στην αναδιάρθρωση αυτή δεν μπορεί να αποφευχθεί η στελέχωση των οργάνων δημόσιας τάξης σε συγκεκριμένες αναλογίες σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις και προδιαγραφές στελέχωσης με μέλη της ΕΕΜ.
  5. Παράλληλα με την καταδίκη του απεχθούς αυτού εγκλήματος από την υγιή πολιτική και κοινή γνώμη, απαιτείται η ακόμη πιο αυστηρή καταδίκη των ατόμων, ομάδων ή και εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που ζεσταίνουν τα αυγά του φιδιού ενός τυφλού ψευδοεθνικισμού και που δεν δίστασαν, ούτε τις φορτισμένες και δύσκολες ημέρες, πέραν κάθε αίσθησης ανθρωπισμού, να στηρίξουν άμεσα ή έμμεσα την εγκληματική ομάδα που ενήργησε υπό το πνεύμα τους”.

Η Εκπρόσωπος Τύπου του ΚΕΑΔ στην Ελλάδα

Ηλέκτρα Κίκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ