Δηλώσεις Υφυπουργού Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα και Γερμανού Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα, M. Roth.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Καλησπέρα σας. Eυχαριστώ που ήρθατε. Σας ειδοποιήσαμε τελευταία στιγμή, διότι τελευταία στιγμή είχα κι εγώ τη χαρά να μάθω ότι ο νέος Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της νέας Γερμανικής Κυβέρνησης ο κ. Michael Roth, προσεφέρθη να επισκεφθεί την Ελλάδα και να συναντηθεί μαζί μου. Παρότι ορκίστηκε μόλις την περασμένη Τρίτη, πήρε το αεροπλάνο της γραμμής κι έφτασε στις μιάμιση η ώρα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και πέντε η ώρα ξαναφεύγει με το αεροπλάνο της γραμμής και σας το λέω αυτό, γιατί πρέπει κάποια στιγμή να φύγει, σχετικά σύντομα.
Τον ευχαριστούμε, είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή, έχει και συμβολική αξία το γεγονός ότι αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του έρχεται στην Ελλάδα. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε και συζητήσαμε ήδη αρκετά στη διάρκεια του σύντομου γεύματος εργασίας.
Πάρα πολλά από τα ζητήματα, τα οποία η Ελληνική Προεδρία θα θελήσει να προωθήσει το επόμενο εξάμηνο, χρειάζεται και τη βοήθεια όλων των κρατών-μελών, και ιδίως σημαντικών κρατών-μελών, όπως είναι η Γερμανία, και χαιρόμαστε που η κυβερνητική συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών έχει πολύ θετικά αποτελέσματα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Υπουργό και θέματα διμερούς συνεργασίας. Μου επιβεβαίωσε τη θέληση του νέου συνασπισμού, ο οποίος σήμερα κυβερνάει στη Γερμανία, να προωθήσει σημαντικές διμερείς πρωτοβουλίες, όπως είναι η πρωτοβουλία για την ανταλλαγή νέων, όπως είναι η πρωτοβουλία για την Τράπεζα Αναπτύξεως, όπως είναι η πρωτοβουλία για άλλου είδους διμερείς συνεργασίες μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής πλευράς.
Θα ήθελα πριν δώσω το λόγο στον Υπουργό και συνάδελφό μου να πω ότι μας ενώνει και κάτι άλλο. Διάβασα στο βιογραφικό του ότι ήταν υπότροφος του Γερμανικού Ιδρύματος Friedrich Erbert Stiftung στη διάρκεια των σπουδών του. Τυχαίνει κι εγώ στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, λίγο μετά την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, να είχα την τύχη να είμαι υπότροφος του ίδιου ιδρύματος, του Friedrich Erbert Stiftung, το οποίο μου επέτρεψε τότε να μπορέσω να συνεχίσω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στη Γερμανία.
Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι ο κ. Roth ορισμένες φορές βγήκε κι εκτός γραμμής του κόμματός του, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Πάντα τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Γερμανική Βουλή, στην οποία εκλέγεται επί σειρά ετών, είχε ψηφίσει υπέρ της Ελλάδας, ακόμα και σε περιπτώσεις που το κόμμα του είχε κάποιες επιφυλάξεις.
Κύριε Υπουργέ.
M. ROTH: Αγαπητέ συνάδελφε, αγαπητέ Δημήτρη, ήταν πολύ σημαντικό για μένα να επισκεφθώ τη χώρα σας για να δώσω ένα μήνυμα τόσο σε σας, όσο και στο λαό σας, ένα μήνυμα του σεβασμού και της αναγνώρισης όλων όσων έχετε επιτύχει.
Διότι η Ελλάδα έχει πίσω της μία σημαντική πορεία, έχει πετύχει πολλά, αλλά έχει και πολλά μπροστά της. Οι ελληνο-γερμανικές σχέσεις βασίζονται στην εμπιστοσύνη και είναι σχέσεις στενές και πρόκειται να γίνουν ακόμα πιο στενές και να έχουν ακόμα περισσότερη εμπιστοσύνη.
Και είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα, το γεγονός ότι οι Έλληνες φίλοι έχουν το χρόνο να με υποδεχθούν μία μέρα πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα είναι αξιόλογες και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Η νέα Κυβέρνηση στη Γερμανία, ωστόσο, θέλει και στην πολιτική για την Ευρώπη να θέσει νέες βάσεις.
Θέλουμε να συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θέλουμε να παρέχουμε υποστήριξη στους εταίρους μας. Θέλουμε, όμως, επίσης, να υπάρξουν σημαντικά και συγκεκριμένα βήματα στον αγώνα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Θα πρέπει οι νέοι στην Ευρώπη να ανακτήσουν και πάλι τις προσδοκίες τους. Είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για μας το μεγάλο ποσοστό ανεργίας νέων στην Ελλάδα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το καθήκον να κάνει ότι είναι μέσα στις δυνατότητές της, προκειμένου να προάγει την απασχόληση και την ανάπτυξη. Η Ένωση δεν είναι μόνο μία ένωση οικονομική, είναι πρωτίστως μία ένωση αξιών και μία ένωση κοινωνική και αλληλεγγύης.
Η Γερμανία έχει με δύο μόνο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οργανισμούς Νεότητας, με τη Γαλλία και με την Πολωνία. Στη νέα συμφωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό ωστόσο περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη να δημιουργηθεί μία τέτοια οργάνωση, ένας τέτοιος Οργανισμός Νεολαίας και με την Ελλάδα, ένας Οργανισμός που θα προάγει την ανταλλαγή των νέων και την καλύτερη κατανόηση μεταξύ τους.
Θα αγωνιστούμε από κοινού κατά του λαϊκισμού και του εθνικισμού στην Ευρώπη, διότι δεν αποτελούν φαινόμενα που αφορούν μεμονωμένες χώρες, αλλά είναι ευρωπαϊκά φαινόμενα και θα πρέπει από κοινού, λοιπόν, να τα αντιμετωπίσουμε με πνεύμα αλληλεγγύης.
Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελληνική Προεδρία θα αποτελέσει μεγάλη επιτυχία και οτιδήποτε είναι μέσα στις δικές μας περιορισμένες δυνατότητες, θα το κάνουμε, προκειμένου να παράσχουμε υποστήριξη στην Ελληνική Προεδρία.
Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η σημερινή μου επίσκεψη, εδώ, δε θα είναι η πρώτη και δε θα είναι σίγουρα η τελευταία. Θα έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία από δω και στο εξής και μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας θα υπάρξει μία πιο στενή συνεργασία.
A. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω δυο πολύ σύντομα πράγματα: το πρώτο είναι εάν συζητήσατε για το θέμα της Τραπεζικής ‘Ενωσης, για το πώς θα προχωρήσει από δω και στο εξής η συζήτηση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έπειτα από την επικύρωση της οριστικής απόφασης από το Συμβούλιο και η δεύτερη ερώτησή μου είναι συγκεκριμένα προς τον κ. Roth.
Kύριε Υπουργέ, είπατε ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θέλει να θέσει νέες βάσεις στην ευρωπαϊκή της πολιτική. Θα ήθελα, αν θέλετε, να μας πείτε κάποια παραπάνω λόγια, πώς το εννοείτε αυτό; Ευχαριστώ.
M. ROTH: Σχετικά με την Τραπεζική ‘Ενωση, τα περασμένα χρόνια στήσαμε έναν μηχανισμό επιτήρησης και τώρα βρίσκεται μπροστά μας, συζητείται μάλλον αυτός ο Bank Resolution Mechanism. Είναι φυσικό και επόμενο να υπάρχουν και κριτικές φωνές από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όμως, εμείς θα καταστήσουμε σαφές ότι είναι κάτι το οποίο δε θα πρέπει να κωλυσιεργεί και θα υποστηρίξουμε τους Έλληνες φίλους μας προκειμένου να ολοκληρωθεί το εγχείρημα αυτό.
Σχετικά με το ερώτημα για τις νέες βάσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας, σημαντικό ρόλο θα παίξει η εταιρική σχέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να βασίζεται, να εδράζεται στην ισοτιμία. Θα δώσουμε, δηλαδή, μεγάλο βάρος στο γεγονός ότι και με τις μικρότερες χώρες θα πρέπει να υπάρχει μια ισότιμη σχέση εμπιστοσύνης.
Η νέα γερμανική κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στον αγώνα κατά της ανεργίας των νέων. Στον τομέα αυτό δε χρειαζόμαστε απαραίτητα διασκέψεις επί διασκέψεων. Χρειαζόμαστε πράξεις και αποτελέσματα και αυτό το πεδίο θα το αντιμετωπίσουμε με όσο το δυνατόν πιο αποφασισμένο τρόπο.
Πέραν αυτού, η γερμανική κυβέρνηση δίνει μεγάλο βάρος στην κοινωνική διάσταση της Ευρώπης και την ενδυνάμωση αυτής, που σημαίνει ότι θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην ανάπτυξη και στην απασχόληση.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Επιτρέψατέ μου να προσθέσω ότι, εάν δεν κάνω λάθος, ο Υπουργός ήταν ο διαπραγματευτής, από πλευράς SPD, για τα ευρωπαϊκά θέματα.
Άρα αυτά που σας λέει για την πολιτική, τη νέα ευρωπαϊκή πολιτική της νέας   γερμανικής κυβέρνησης, έχουν ειδικό βάρος και επιβεβαιώνουν αυτό που εμείς πάντα ελπίζαμε, ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα σταθεί πιο θετικά σ’ αυτά που κι εμείς επιθυμούμε.
Μ. ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας κάνω δυο σύντομες ερωτήσεις. Η πρώτη ερώτηση αναφέρεται στο σύστημα των συμβατικών ρυθμίσεων, συνοδευόμενων με το Μηχανισμό Αλληλεγγύης, το οποίο κουβεντιάστηκε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να προωθήσει το θέμα.
Η ερώτησή μου είναι η εξής: Αυτό το σύστημα των συμβατικών ρυθμίσεων με το μηχανισμό αλληλεγγύης ποιον πόρο θα έχει; Θα λέγαμε, θα είναι τα μικρά μνημόνια; Θα είναι μια διάδοχη κατάσταση μνημονίων σημερινών; Αυτή είναι η μία ερώτηση.
Κ. ΦΡΥΣΣΑ: Η ερώτηση αφορά και τους δυο Υπουργούς: Αν συζητήσατε το μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης που είναι από τις προτεραιότητές μας και αν θα έχουμε τη στήριξη του Βερολίνου κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας, επιπλέον για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
M. ROTH: Σχετικά με το πρώτο σας ερώτημα, να υπογραμμίσω ότι είναι κοινός στόχος να εμβαθύνουμε την Οικονομική και τη Νομισματική Ένωση και για το σκοπό αυτό χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο συντονισμό. Γι’ αυτό το σκοπό υπάρχουν δυο μηχανισμοί: υπάρχει ο μηχανισμός των συμβατικών ρυθμίσεων και υπάρχει και ο μηχανισμός της αλληλεγγύης.
Γι’ αυτό το δεύτερο θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες, αν όχι μήνες για να διαμορφωθεί με πιο συγκεκριμένο τρόπο. Όμως, τόσο για τον Υπουργό μου όσο και για μένα, σημαντική είναι η ενδυνάμωση όλων των θεσμικών οργάνων της Κοινότητας. Θέλουμε δηλαδή όσο το δυνατόν περισσότερα να περιλαμβάνονται μέσα στις συνθήκες και όσο το δυνατόν λιγότερα να γίνονται εκτός συνθηκών.
Για το δεύτερο ερώτημα που αφορά την πολιτική για τη μετανάστευση, και για το θέμα αυτό υπάρχει πρόβλεψη στη συμφωνία για την κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία και κύριο σημείο, το οποίο θεωρούμε ότι χρειαζόμαστε, είναι η αλληλέγγυα κατανομή των βαρών στο θέμα της μετανάστευσης όπως, επίσης, και το ότι θα πρέπει να προσανατολιζόμαστε σε περισσότερο ανθρωπιστική αντιμετώπιση των μεταναστών.
Σ’ αυτό τον τομέα, τόσο το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών όσο και η γερμανική κυβέρνηση, θα πράξει τα μάλα προκειμένου να προχωρήσουν.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Πολύ σύντομα να προσθέσω για τη μετανάστευση ότι πρέπει να διαβάσει κανείς τα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του προηγούμενου, του Οκτωβρίου, που αφορά και τη μετανάστευση και το θέμα των προσφύγων, για να δει ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ήδη πριν αρχίσει η Προεδρία μας, η οποία έχει προτεραιότητα αυτό το θέμα.
Και πρέπει κανείς πραγματικά να είναι πολύ αδαής και να μη διαβάζει τα βασικά κείμενα για να βγαίνει από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να μας κατηγορεί για επικοινωνιακή Προεδρία ή για Προεδρία χωρίς ουσία, όταν και στο θέμα της θαλάσσιας πολιτικής υπάρχουν εξαιρετικά προχωρημένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θαλάσσια πολιτική ασφάλειας, η οποία θα υιοθετηθεί τον Ιούνιο και συγκεκριμένες δράσεις στη θαλάσσια πολιτική ασφάλειας.
Δεν καταλαβαίνω πώς ορισμένοι από την αξιωματική αντιπολίτευση τολμούν να βγαίνουν και να μας κατηγορούν για επικοινωνιακή πολιτική, όταν έχουμε ήδη πετύχει συγκεκριμένα βήματα πριν ακόμα αρχίσει η Προεδρία μας. Ευχαριστώ πολύ.
M. ROTH: Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους καλά Χριστούγεννα και να περάσετε την αλλαγή του χρόνου με τις οικογένειές σας. Λυπάμαι που δεν έχω αρκετό χρόνο για σας και υπόσχομαι την επόμενη φορά να έχω περισσότερο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ