Η Βοηθητική Αδελφότητα Κυριών και Δεσποινίδων «Αγ. Αγάθη», της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος Harrow ΒΔ Λονδίνου, οργάνωσε την Κυριακή 27η Ιανουαρίου τ.έ. την πρώτη της Πνευματική Σύναξη για το 2013.

Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση, ενταγμένη μέσα στο πλαίσιο των Εορτασμών για τους Τρεις Ιεράρχες και τα Ελληνικά & Χριστιανικά Γράμματα, τους οποίους οργανώνει με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο τέτοια εποχή η Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας.

Κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Σάββας Παυλίδης, Ομότιμος Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης και τ. Προϊστάμενος της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής. Το σημαντικότατο θέμα που παρουσίασε είχε τον τίτλο: «Κυπριακή Διάλεκτος – Προέλευση και Αξία»!

Ο έμπειρος και γλαφυρότατος ομιλητής ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η Κυπριακή Διάλεκτος είναι από τις αρχαιότερες ελληνικές διαλέκτους. Η αρχαία Κυπριακή Διάλεκτος δημιουργήθηκε τον 12ο αι. π.Χ., όταν έφθασαν στην Κύπρο οι πρώτες ομάδες των Δωριέων – Αρκάδων.

Ο Ηρόδοτος και ο Παυσανίας αναφέρουν την Κυπριακή Διάλεκτο. Υπάρχουν και επιγραφές του 4ου και 5ου αι. π.Χ. στην εν λόγω διάλεκτο.

Πολλά γραπτά κείμενα, ακόμα και από τα βυζαντινά χρόνια, έχουν γραφεί στην Κυπριακή Διάλεκτο. Οι σπουδαίοι και γνωστότατοι ποιητές Βασίλης Μιχαηλίδης και Δημήτρης Λιπέρτης έγραψαν τα έργα τους στη διάλεκτο.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά της είναι: η αρχαϊκότητα, το πλούσιο λεξιλόγιο, η πληθώρα γλωσσικών στοιχείων -προερχομένων από τους διάφορους κατακτητές της Κύπρου- που τα προσάρμοσε στη διάλεκτο, η διατήρηση στην προφορά των διπλών συμφώνων και το τελικό “ν”, όπως επίσης και η διατήρηση της αρχαίας ελληνικής σύνταξης.

Έχει γλωσσικά δάνεια από τις εξής γλώσσες: γαλλική, αγγλική, ιταλική και τουρκική. Είναι δε διάλεκτος μητροδίδακτη, δηλαδή μαθαίνεται προφορικά μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας.

Η αξία της είναι τεράστια. Έχοντας εκφραστική δυναμική, αποτελεί γνήσιο επικοινωνιακό μέσο για τους χρήστες.

Το μέλλον της προμηνύεται ευοίωνο, αφού πολλοί ειδικοί επιστήμονες ασχολούνται με τη διάλεκτο, τα ΜΜΕ την προβάλλουν και γενικά το ενδιαφέρον έχει αναζωπυρωθεί».

Οι Κυρίες της Αδελφότητας είχαν ετοιμάσει πολλά, πλούσια και νοστιμότατα κεράσματα και υποδέχθηκαν όλους με πολλή αγάπη, καλωσύνη και γνήσιο πνεύμα φιλοξενίας!

Fr. Anastasios D. Salapatas

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ