Καγκελάριος Μέρκελ και πρωθυπουργοί των κρατιδίων αποφασίζουν το απόγευμα νέα μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Συμφωνία των κρατιδίων επί προτεινόμενου σχεδίου, αλλά με αρκετά θέματα να παραμένουν ανοιχτά.Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 γερμανικών κρατιδίων συνεδριάζουν σήμερα το απόγευμα προκειμένου να συζητήσουν σε τηλεδιάσκεψη επιπρόσθετα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19. Μια παρόμοια διάσκεψη πριν δέκα ημέρες έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Τα κρατίδια αξιοποίησαν το ενδιάμεσο διάστημα για να επεξεργαστούν ένα σχέδιο με το οποίο επιχειρούν να διατυπώσουν ενιαία κριτήρια και μέτρα που θα ισχύουν σε όλη τη χώρα. Η μέχρι στιγμής δυσκολία να επιτευχθεί αυτή η ομοφωνία σχετίζεται με το γεγονός ότι την αρμοδιότητα σε θέματα υγείας, παιδείας και δημόσιας τάξης και ασφάλειας έχουν τα κρατίδια. Και το καθένα ακολουθούσε στην πανδημία τη δική του ατζέντα. Η εκ νέου αύξηση του αριθμού νέων κρουσμάτων και η όλο και πιο έντονη κριτική της κοινής γνώμης για τους διαφορετικούς χειρισμούς, ανάγκασε τους πρωθυπουργούς να αποδεχτούν τη γραμμή της καγκελαρίου η οποία εξ αρχής ζητούσε ενιαία σταθμά, αλλά και αυστηρότερα μέτρα.

Οι διαφορές

Η πληροφορία που διέρρευσε χθες ότι τα κρατίδια έχουν συμφωνήσει σε ένα σχέδιο, δεν φαίνεται να ευσταθεί απολύτως. Κρατίδια με χαμηλούς αριθμούς κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως το Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, επιμένουν σε ειδικές ρυθμίσεις και σε λιγότερους περιορισμούς σε ό,τι αφορά τον αριθμό ατόμων στις ιδιωτικές συναθροίσεις – όχι πέντε άτομα όπως προβλέπει το σχέδιο, αλλά δέκα. Επίσης, ανοιχτό παραμένει το θέμα των σχολείων. Αρκετά κρατίδια διέψευσαν ότι επικρατεί συμφωνία να ξεκινήσουν οι χριστουγεννιάτικες σχολικές διακοπές στις 16 Δεκεμβρίου. Με την πρόταση να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας μόνο για τους μεγαλύτερους μαθητές διαφωνεί η καγκελάριος Μέρκελ. Θεωρεί ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται από όλους.

Η κ. Μέρκελ θέλει επίσης να καθιερωθεί για το λιανικό εμπόριο ο κανόνας – ένας πελάτης ανά δέκα τ.μ. και όχι 25 τ.μ. όπως προτείνουν οι πρωθυπουργοί. Εκτός αυτού επιμένει ότι τα Χριστούγεννα, όπου θα ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις, τα άτομα που θα συμμετέχουν σε ιδιωτικές συναντήσεις θα πρέπει να προέρχονται το πολύ από δύο νοικοκυριά. Στο σχέδιο τους οι πρωθυπουργοί περιορίζουν μεν τον αριθμό των ατόμων σε αυτές τις συναθροίσεις στους 10, αλλά δεν περιορίζουν τον αριθμό των νοικοκυριών.
Η τηλεδιάσκεψη ξεκινά στις 15.00 ελληνική ώρα και αναμένεται να είναι πολύωρη.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ