Μαθητές και φοιτητές βγαίνουν στους δρόμους αυτή τη φορά για να διαδηλώσουν για το κλίμα. Ζητούν από τη γαλλική κυβέρνηση να μειώσει τις εκπομπές επιβλαβών αερίων κατά 4% ετησίως σύμφωνα με τη Συνθήκη των Παρισίων.Ενα μανιφέστο- τελεσίγραφο για το κλίμα στέλνουν σήμερα οι νέοι της Γαλλίας, μαθητές και φοιτητές, έξω από το υπουργείο Οικολογίας.

Με το μανιφέστο ζητούν από την κυβέρνηση την κήρυξη οικολογικής και κοινωνικής έκτακτης ανάγκης.

Η σημερινή κινητοποίηση σηματοδοτεί την προσχώρηση της γαλλικής νεολαίας στο κίνημα «Fridays for future» δηλαδή «Παρασκευές για το μέλλον» που ξεκίνησε από τη Σουηδία και τη 16χρονη Γκρέτα Θούνμπεργκ και ήδη έχει κερδίσει χιλιάδες νέους σε πολλές χώρες. Βασικό αίτημα να αναλάβουν οι ηγέτες, δράσεις υπέρ του κλίματος.

Αίτημα να μειωθούν οι εκπομπές επιβλαβών αερίων

Στη Γαλλία, με το μανιφέστο το αίτημα είναι συγκεκριμένο: Ζητούν «δέσμευση για ετήσια μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 4% ώστε να ευθυγραμμιστεί με τη Συμφωνία των Παρισίων».

Δίνουν στην κυβέρνηση περιθώριο μιας εβδομάδας. Εάν δεν υπάρξει απάντηση, θα αναλάβουν δράση πολιτικής ανυπακοής για την επόμενη Παρασκευή, παράλληλα με νέα υποβολή του αιτήματος τις επόμενες Παρασκευές.

«Μπροστά στην καταστροφή, είναι η μόνη επιλογή για το μέλλον και δεν χωράει αποτυχία» φωνάζουν οι νέοι. Για την ώρα πάντως το κίνημα στη Γαλλία είναι διστακτικό και η πολιτική ανυπακοή δεν μοιάζει να έχει εξασφαλίσει τη γενική συναίνεση.

Θα συμμετέχουν όμως στην παγκόσμια σχολική απεργία στις 15 Μαρτίου, σύμφωνα με το κάλεσμα της νεαρής Σουηδέζας. Μαζί και 40 γαλλικές πόλεις όπου προετοιμάζονται για δράσεις.

Ολυμπία, Τσίπηρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ