Είναι οι ήρωες της ιρακινής επανάστασης: οι οδηγοί τουκ τουκ. Με τα τροχήλατά τους μπαίνουν μέσα στο πλήθος και μεταφέρουν γρήγορα τραυματίες ή πράγματα που χρειάζονται, κερδίζοντας τις καρδιές των συμπατριωτών τους.Οι οδηγοί τουκ τουκ όπως αποκαλούνται δεν είχαν καλή φήμη παλιότερα στη Βαγδάτη εξαιτίας του θρασύ τρόπου που οδηγούσαν. Το τελευταίο διάστημα όμως, χάρη στις ακούραστες προσπάθειές τους στην υποστήριξη των διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ έχουν κερδίσει τις καρδιές των συμπατριωτών τους. Ένας από αυτούς είναι ο Αχμέτ Αντέλ από τη φτωχική συνοικία Σαντρ. Όπως όλοι οι φίλοι του που είναι οδηγοί τουκ τουκ, έτσι και αυτός συμμετέχει, διότι πιστεύει πως μπορεί να βοηθήσει ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση:

«Είμαι νέος, 20 ετών, και δεν έχω δουλειά, αλλά είμαι οδηγός τουκ τουκ. Οι νέοι στο εξωτερικό πάνε σχολείο και σπουδάζουν – εδώ όταν κάποιος τελειώσει τις σπουδές κάθεται στο σπίτι χωρίς δουλειά. Στο εξωτερικό δεν είναι έτσι».

Τα τροχήλατά τους είναι μικρά και γρήγορα και μεταφέρουν δωρεάν τους διαδηλωτές ή πράγματα που χρειάζονται στην πλατεία Ταχρίρ όπως για παράδειγμα σκηνές, κουβέρτες, στρώματα και κυρίως κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας δεν διστάζουν να μπουν μέσα στο πλήθος.

Αψηφούν το θάνατο

«Όταν κάποιος τραυματίζεται και βρίσκεται στο έδαφος, δεν περιμένουμε κάποιος να μας πει τι να κάνουμε. Τον παίρνουμε και τον πηγαίνουμε είτε σε ένα ασθενοφόρο είτε σε ένα νοσοκομείο. Οι οδηγοί των ασθενοφόρων φοβούνται να μπουν μέσα στο πλήθος. Εμείς όμως, οι οδηγοί τουκ τουκ, μπάινουμε και παίρνουμε τους ασθενείς», λέει ο Άχμετ.

Όταν γίνονται διαδηλώσεις, οι δυνάμεις ασφαλείας στέκονται απέναντι από τους διαδηλωτές. Μόλις χτυπηθεί ένας διαδηλωτής τότε μια ολόκληρη ομάδα από τουκ τουκ σπεύδει. Οι πρώτοι σχηματίζουν μία ασπίδα μπροστά στη αστυνομία. Οι υπόλοιποι φροντίζουν τον τραυματία. Η δράση τους έχει εμπνεύσει πολλούς σύγχρονους μουσικούς και τους έχουν αφιερωθεί ακόμη και τραγούδια.

Τα τροχήλατά τους κοστίζουν περίπου 2.600 ευρώ και τα εισάγουν από την Ινδία. Οι περισσότεροι οδηγοί πρέπει να περιμένουν χρόνια για να κάνουν απόσβεση. Και οι οδηγοί τουκ τουκ γίνονται στόχος της αστυνομίας. Ο Άχμετ όμως λέει πως δεν φοβάται. «Όλοι κάπως, κάποτε θα πεθάνουμε», συμπληρώνει και ανεβαίνει στο τροχήλατό του για να αποδείξει, όπως λέει, πως οι οδηγοί τουκ τουκ είναι πραγματικοί ήρωες.

Κάρστεν Κίντοπ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ