Η διεθνής έκθεση του βιβλίου “Umbria libri 2011” θα διεξαχθεί στην Περούτζια από τις 10 έως 13 Νοεμβρίου με μία εισαγωγική παρουσίαση στην πόλη της Τέρνι. Αυτή η έκθεση έχει μία ιδιαιτερότητα που την ξεχωρίζει από τις άλλες του είδους της. Αποτελεί το δεσμό της τοπικής εκδοτικής παραγωγής με εκείνη της εθνικής και της διεθνούς. Φέτος είναι το 16° έτος της διεξαγωγής της και είναι αφιερωμένη στην γυναίκα, εξ ου και ο τίτλος: “Ηταν μια φορά η Γυναίκα …”.

Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις όπως αυτή της “Insulaeuropea“, ένας πολιτιστικός σύλλογος του οποίου μέλη είναι άνθρωποι των γραμμάτων (ιστορικοί, φιλόλογοι, μελετητές της Ευρωπαϊκής λογοτεχνίας) και βιβλιόφιλοι από διάφορα Ευρωπαϊκά κράτη. Τα άτομα αυτά τα ενώνει η αγάπη για τα Ευρωπαϊκά θέματα, αλλά και η θέληση να δημιουργηθούν πρωτοβουλίες οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας.

Με κριτήριο το θέμα της “γυναίκας” εξελέγησαν έργα 8 συγγραφέων γυναικών μεταξύ των οποίων το τελευταίο βιβλίο της Ελένης Στασινού: “Η Γυναίκα των Δελφών”. Ένας λόγος για τον οποίο εξελέγη το έργο της κας Στασινού, εκτός βέβαια του τρόπου με τον οποίο εκθέτει τα δρώμενα στο έργο της και την ιστορική τεκμηρίωση πραγματικών γεγονότων που βαδίζουν παράλληλα με την εξέλιξη της αφήγησης, είναι το γεγονός ότι το κύριο πρόσωπο του μυθιστορήματος είναι μία “γυναίκα”. Γυναίκα, η οποία διακρίνεται με τη μόρφωσή της, το δυνατό και ιδιόμορφο χαρακτήρα της μέσα σε ένα περιβάλλον όπου η ισχύς του άνδρα ήταν ακόμα αδιαμφισβήτητη.

Στις 10 Νοεμβρίου τέσσερις πρώτες γυναίκες συγγραφείς, μεταξύ των οποίων και η συγγραφέας Ελένη Στασινού η οποία με τη συμβολή της Άννας Δρακοπούλου θα παρουσιάσει το βιβλίο της. Στη συνέχεια θα λάβει μέρος στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, όπου θα συμμετάσχει και το κοινό με θέμα “Η γυναικεία κατάσταση”.

Ελπίζουμε αυτή η πρωτοβουλία να χρησιμεύσει σαν βιτρίνα για την παρουσίαση έργων της Ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, να γίνει το σκαλοπάτι απ’ όπου θα μπορέσουν τα έργα πολλών και αξιόλογων Ελλήνων συγγραφέων να βρουν τη θέση που τους αξίζει στον Ευρωπαϊκό ορίζοντα των γραμμάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ