Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
Σύμφωνα με την Εθνική Έρευνα για την διαφθορά στην Ελλάδα της κρίσης, που διενήργησε το ελληνικό παράρτημα της «Διεθνούς Διαφάνειας», η μικροδιαφθορά, το «λάδωμα» και το γνωστό «φακελάκι» -αν και μειωμένο-, εξακολουθούν να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στις συναλλαγές και στις διάφορες δοσοληψίες των Ελλήνων πολιτών, τόσο με το Δημόσιο, όσο  και με ιδιωτικούς φορείς.
Πιο συγκεκριμένα, κατά το έτος 2012, ενώ το μέγεθος της εγχώριας μικροδιαφθοράς συρρικνώθηκε τόσο στον Δημόσιο, όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα, η γνωστή αυτή πρακτική εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε ευρεία έκταση, χωρίς να έχει βρεθεί ακόμη αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησής της εκ μέρους των αρμόδιων Αρχών.
Πάντως, τα αποτελέσματα της Εθνικής Έρευνας για τη Διαφθορά στην Ελλάδα για το έτος 2012 καταγράφουν μείωση της μικροδιαφθοράς, που οφείλεται κυρίως στην πτώση του βιοτικού επιπέδου μεγάλης μερίδας της ελληνικής Κοινωνίας, αλλά και στην αλλαγή νοοτροπίας.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της «Διεθνούς Διαφάνειας» κ. Κωνσταντίνος Μπακούρης, «οι πολίτες εμφανίζουν σημάδια ωρίμανσης. Ας τους ενθαρρύνουμε, ας τους προστατεύσουμε, ας τους διευκολύνουμε, ας τους ενεργοποιήσουμε για την καταπολέμηση της διαφθοράς»
Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας, ημείωση αφορά κατά πρώτον λόγο στα χρηματικά ποσά, που μπαίνουν στα φακελάκια, ώστε το εκτιμώμενο μέγεθος της διαφθοράς κατά το έτος 2012, για πρώτη φορά από την έναρξη της Έρευνας να μην ξεπερνάει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ (υπολογίζεται σε 420 εκατομμύρια ευρώ έναντι 554 εκατομμυρίων ευρώ το 2011).
Κατά δεύτερο λόγο αφορά στον αριθμό περιστατικών της διαφθοράς, δεδομένου ότι το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών έπεσε κατά 1,6% (8,6% το 2012, έναντι 10,2% το 2011).

Η διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα

Ο Δημόσιος Τομέας εξακολουθεί να λαμβάνει τα περισσότερα φακελάκια, έναντι του ιδιωτικού τομέα, με τα Νοσοκομεία, τις Εφορίες και τις Πολεοδομίες να παραμένουν σταθερά στις πρώτες θέσεις της κατάταξης της μικροδιαφθοράς στον Δημόσιο Τομέα. Εντούτοις, τα φακελάκια, που προορίζονται για τις Δημόσιες Υπηρεσίες, χαρακτηρίζονται από λιτότητα, δεδομένου ότι κατά μέσον όρο τα ποσά μειώθηκαν κατά 12,2% (1.228 ευρώ το 2012, έναντι 1.399 ευρώ το 2011).

Η διαφθορά στον Ιδιωτικό Τομέα

Από την άλλη πλευρά, ο Ιδιωτικός Τομέας κερδίζει περισσότερα, δεδομένου, ότι τα φακελάκια γίνονται πιο «παχουλά» κατά 2,6% (μέσος όρος 1.442 ευρώ το 2012, έναντι 1.406 ευρώ το 2011), παρά την κάμψη στον αριθμό των παράνομων δοσοληψιών (2,6% το 2012 έναντι 3,6% 2011).

Η γεωγραφία της διαφθοράς

Σημειώνεται έντονη διαφοροποίηση του φαινομένου της μικροδιαφθοράς στην ελληνική επικράτεια, με τα υψηλότερα ποσοστά περιστατικών συνολικής διαφθοράς να εντοπίζονται στην Περιφέρεια Αττικής, με πρωτοπόρο τον Νομό Αττικής (λόγω της συγκέντρωσης της πλειοψηφίας των Δημοσίων Υπηρεσιών) και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το προφίλ των θυμάτων της διαφθοράς

Η έρευνα σκιαγραφεί επιπλέον και το ατομικό κοινωνικό προφίλ των θυμάτων της μικροδιαφθοράς. Με βάση το 21,5% των ερωτηθέντων, που έχουν πέσει οποτεδήποτε στο παρελθόν θύματα της μικροδιαφθοράς, διαπιστώνεται, ότι πρόκειται, κυρίως, για άνδρες ηλικίας 45-54 ετών, απόφοιτους Ανώτερης Εκπαίδευσης, αυτοαπασχολούμενους ή εργοδότες.
Σημειώνεται, ότι και εφέτος, εντοπίζεται μεγάλη τάση, οι ερωτώμενοι να εκλαμβάνουν την μη-έκδοση αποδείξεων στις συναλλαγές τους ως περιστατικό διαφθοράς. Παράλληλα, ολοένα και περισσότεροι πολίτες (27,3% για τον Δημόσιο και 31% για τον Ιδιωτικό τομέα), δηλώνουν, ότι αρνήθηκαν να καταβάλουν τα ζητηθέντα ποσά, (έναντι 25,3% και 21,6% αντίστοιχα για το 2011).

Κατακόρυφη πανελλαδική πτώση των ενοικίων των κατοικιών, που στο πρώτο τρίμηνο του 2013 φθάνει κατά μέσον όρο μέχρι και στο 22%, διαπιστώνει έρευνα της REMAX.
 
Πτώση των ενοικίων των κατοικιών (κυρίως των διαμερισμάτων) σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώνει πανελλαδική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή των γραφείων του δικτύου της κτηματομεσιτικής εταιρείας REMAX στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2013, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Πιο συγκεκριμένα, στην Θεσσαλονίκη η πτώση των τιμών κινήθηκε από 16% έως 22% κατά μέσον όρο, στην Αττική η πτώση έφτασε από 12% έως 13% και στην περιφέρεια η πτώση κυμάνθηκε από 14% έως 17%.
Οι τιμές των ακινήτων προς ενοικίαση ανά τετραγωνικό μέτρο στην Αττική κυμαίνονται κατά μέσον όρο ελάχιστα κάτω των 5 ευρώ έως λίγο πάνω από 7 ευρώ, με κατώτατη τιμή ανά τμ 3 ευρώ στα Καμίνια, στη Νεάπολη και στα Εξάρχεια και ανώτατη τα 11 ευρώ στην Εκάλη και στο Παλαιό Ψυχικό.
Στην Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα οι μέσες τιμές κυμαίνονται από 3,5 έως 5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με τις χαμηλότερες να παρατηρούνται στις Δυτικές Συνοικίες (Αμπελόκηποι, Σταυρούπολη, Εύοσμος, Κορδελιό, Ηλιούπολη & Πολίχνη), φθάνοντας γύρω στα 2 ευρώ ανά τ.μ. και τις υψηλότερες στην Παλιά Παραλία, που αγγίζουν τα 10 ευρώ ανά τ.μ..
Στις επαρχιακές πόλεις οι τιμές κατά μέσον όρο κυμαίνονται από 3 ευρώ έως 4,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι χαμηλότερες τιμές παρατηρούνται στην Λαμία, που κυμαίνονται στα 2 ευρώ ανά τ.μ. και οι υψηλότερες στην Καλαμάτα, που φθάνουν τα 7 ευρώ ανά τ.μ..
Αναζητώντας το προφίλ του υποψηφίου ακινήτου προς ενοικίαση, η πλειοψηφία των γραφείων, που συμμετείχαν στην έρευνα, καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:
Είναι στην πλειοψηφία τους τύπου Διαμέρισμα (από εδώ εξαιρούνται κάποιες πολύ ακριβές περιοχές κυρίως των Βορείων Προαστίων της Αττικής, όπου ζητούνται μεζονέτες/ μονοκατοικίες). Είναι σχετικά νέα σε ηλικία (νεόδμητα και έως 10- 15 ετών) και αποτελούνται από 2 ή 3 υπνοδωμάτια (εκτός κάποιων περιοχών στα Βόρεια Προάστια Αττικής όπου ζητούνται μεγαλύτερα).
Το εμβαδόν τους κυμαίνεται από 70 έως 100 τ.μ. (εξαιρούνται και πάλι οι περιοχές των Βορείων Προαστίων της Αττικής).
Το ύψος του μισθώματος δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ (εκτός κάποιων περιοχών, όπου φτάνουν στα 1000 με 1200 ευρώ το ανώτατο).
Τα χαρακτηριστικά αυτά, που προσδίδουν αξία σε ένα ακίνητο προς ενοικίαση είναι η αυτόνομη θέρμανση, κυρίως με φυσικό αέριο (στις περιοχές της Ελλάδος, όπου αυτό υπάρχει), αφού αυτό είναι το πλέον ζητούμενο χαρακτηριστικό (σε ποσοστό 76%), η ηλικία του ακινήτου (σε ποσοστό 59% ευνοούνται τα νέα ακίνητα), η θέση του ακινήτου (σε ποσοστό 53%) και η ύπαρξη θέσης στάθμευσης (47%). Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν η γενική κατάσταση του ακινήτου (35%), η ύπαρξη τζακιού (29%), όπως επίσης ο όροφος και η θέα (σε ποσοστό εξίσου 24%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ