Ανακοίνωση τύπου της Εταιρείας Διογένης, Πρωτοβουλία Διαλόγου για την πολιτική των ναρκωτικών στην Νοτιανατολική Ευρώπη.*

Η διεθνής ημέρα κατά των ναρκωτικών μας βρίσκει κι αυτή τη χρονιά αντιμέτωπους με τις μεγάλες προκλήσεις του φαινομένου της παράνομης παραγωγής και διακίνησης εξαρτησιογόνων ουσιών της χρήσης και της κατάχρησης ουσιών που οδηγεί σε εξάρτηση με όλα τα συνεπακόλουθα προβλήματα στην προσωπική υγεία και στη θέση των εξαρτημένων στην κοινωνική ζωή. Σε παγκόσμιο επίπεδο εκφράζεται ανησυχία για την αντιμετώπιση του πολυσύνθετου προβλήματος των Ναρκωτικών. Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, σε συνεργασία με τις χώρες μέλη, υιοθέτησε το 1961 την ενιαία Σύμβαση για τα Ναρκωτικά εκφράζοντας αισιοδοξία για την σαφή και αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραγωγής, της διακίνησης και της χρήσης ναρκωτικών ουσιών με στόχο την εξάλειψη τους  μέσα σε μια τριακονταετία. Το σύνθημα «Ένας κόσμος χωρίς ναρκωτικά, μπορούμε να το κάνουμε», επαναλαμβάνεται από τότε χωρίς να υπάρχει ουσιαστική αλλαγή στην σκληρή καθημερινή πραγματικότητα. Αύριο 26 Ιουνίου διοργανώνεται στη Νέα Υόρκη ειδική εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με θέμα «ναρκωτικά και έγκλημα, απειλή για την ανάπτυξη». Το θέμα είναι επίκαιρο και λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, της αυξανόμενης ανεργίας και της έξαρσης της εγκληματικότητας. Μη κυβερνητικές οργανώσεις απ’όλο των κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Εταιρεία Διογένης, έστειλαν στον ΟΗΕ μήνυμα όπου τονίζουν ότι η αναζήτηση λύσεων στο θέμα της ανάπτυξης σε σχέση με τα ναρκωτικά και το έγκλημα θα πρέπει να επικεντρωθεί στο ενδιαφέρον των χωρών μελών να επενδύσουν στην παιδεία, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να καταπολεμήσουν έτσι τη φτώχια που είναι σε μεγάλο βαθμό η αιτία της εμπλοκής φτωχών γεωργών στη παραγωγή παράνομων ναρκωτικών, στην εμπλοκή ατόμων με λιγοστές ευκαιρίες απασχόλησης, στη μικροδιακίνηση και στη χρήση ναρκωτικών. Το οργανωμένο έγκλημα και οι παράνομες αγορές ναρκωτικών βρίσκουν πρόσφορο έδαφος όπου δεν υπάρχουν οικονομικές ευκαιρίες, ὀπου το κέντρο βάρους των μέτρων που λαμβάνει η πολιτεία είναι σχεδόν αποκλειστικά η καταστολή, η φυλάκιση, και η τιμωρία των πλέον αδύναμων στην αλυσίδα της παραγωγής, διακίνησης ναρκωτικών. Οι οργανώσεις υποστηρίζουν ότι μόνο ο συνδυασμός πρόληψης της εγκληματικότητας, της καταπολέμησης της φτώχειας  και των ευκαιριών απασχόλησης με την καταστολή και την πάταξη της διαφθοράς μπορεί να φέρει σταθερά αποτελέσματα.

Η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση συνεργασίας οφείλει –κατά τη γνώμη μας-να λάβει σοβαρά υπόψη την κριτική που υπάρχει ανά τον κόσμο για την αναποτελεσματικότητα της ισχύουσας πολιτικής για τα ναρκωτικά. Η έξαρση του AIDS στη χώρα μας, η οικονομική κρίση, η εντεινόμενη περιθωριοποίηση εξαρτημένων από ναρκωτικά συμπολιτών μας, η αύξηση των κρουσμάτων βίας σε συνδυασμό με την ανασφάλεια των πολιτών είναι φαινόμενα που πρέπει να αντιμετωπισθούν με πολιτικές που βασίζονται σε μια ισόρροπη πολιτική προσέγγιση που δεν ρίχνει τα βάρη στους πλέον αδύναμους. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει το νομοσχέδιο για τον «Κώδικα Ναρκωτικών» το οποίο παρά την υιοθέτησή του από την αρμόδια επιτροπή της

Βουλής  δεν κατατέθηκε στην ολομέλεια για ψήφισή του. Η προσαρμογή της νομοθεσίας στις νέες εξελίξεις και στα νέα δεδομένα είναι επιτακτική.

 

 

 

Για πληροφορίες: Θανάσης Αποστόλου, Διευθυντής της Εταιρείας ΔΙΟΓΕΝΗΣ  τηλ. 24320-71767

E-mail: thanasis@apostolou.info

 *Η εταιρεία ΔΙΟΓΕΝΗΣ είναι οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με κύριο στόχο την προώθηση του διαλόγου για την πολιτική των ναρκωτικών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εταιρεία προωθεί τη συνεργασία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στις χώρες της περιοχής των Βαλκανίων και συντονίζει τη δράση του δικτύου συνεργασίας 11 Μη κυβερνητικών Οργανώσεων από 10 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Εταιρεία επιδιώκει τη συνεργασία με επιστήμονες, ερευνητικά κέντρα και τους αρμόδιους φορείς για τη χάραξη πολιτικής για τα ναρκωτικά. Κεντρική επιδίωξη της εταιρείας είναι η συμβολή της στην επίτευξη μιας συνεκτικής, συνεπούς και αποτελεσματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ