Κάποιος Έλληνας μου είπε «το μόνο φως στο βάθος του τούνελ, είναι το φως από το τρένο που έρχεται να με πατήσει». Τα λόγια του με σημάδεψαν.  Η ολλανδική οικονομία είναι πολύ στενά συνυφασμένη με την Ευρώπη. Άρα εξυπηρετεί και τα δικά μας συμφέροντα να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Δύο μέρες πριν από τις ολλανδικές βουλευτικές εκλογές της 12ης Σεπτεμβρίου, ο Ελληνικής καταγωγής υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών (CDA) Ευστάθιος Ανδρέου, απαντά στις ερωτήσεις του Amsterdamned και μιλά με πάθος για όλους και για όλα!

Γιατί κατεβαίνετε υποψήφιος με το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών/ CDA;

Η κρίση που περνάει η Ολλανδία αλλά και το CDA, με έκαναν να μη θέλω να είμαι μόνο ένα απλό μέλος του κόμματος. Μόνο αν αναλάβεις δράση, μπορείς να αλλάξεις τα πράγματα. Είναι τιμή μου που το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών μου πρότεινε να είμαι στο ψηφοδέλτιό του. Αν εκλεγώ (είμαι στη θέση 28 του ψηφοδελτίου) θα αγωνιστώ για να πετύχω τρία πράγματα:
Να βγάλω την Ολλανδία από την κρίση με τέτοιο τρόπο ωστέ να βγει πιο δυνατή από αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Το CDA έχει καταρτίσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με βασικούς πυρήνες την εργασία, την οικογένεια και την κοινωνία. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα. Να δώσω την πραγματική εικόνα για το τί συμβαίνει σε Ελλάδα και Ευρώπη, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την ολλανδική οικονομία. Και τέλος, να φέρω την πολιτική πιο κοντά στους πολίτες που δυσπιστούν.

Ποια είναι η θέση του CDA για τη βοήθεια στην Ελλάδα;

Η Ελληνική κυβέρνηση – εξαιτίας της κακοδιαχείρησης της ελληνικής ελίτ και της διαφθοράς – είναι απολύτως εξαρτημένη από την επόμενη δόση του δανείου. Ενός δανείου που δίνεται με πολύ αυστηρούς όρους από την τρόικα. Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει ριζικές μεταρρυθμίσεις και σημαντικές περικοπές. Περιμένουμε όλοι να δούμε τα αποτελέσματα της έκθεσης της τρόικα, από την οποία θα εξαρτηθεί η επόμενη δόση. Με λυπεί βαθύτατα και με θυμώνει το ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή τη δύσκολη θέση. Η χώρα έχει τεράστιες δυνατότητες αλλά τα οικονομικά της έχουν πληγεί σοβαρά, βρίσκεται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία εξαιτίας της απληστίας της ελληνικής ελίτ και της διαφθοράς. Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς τον απλό άνθρωπο στο δρόμο να πληρώνει τα σπασμένα. Κάποιος Έλληνας μου είπε «το μόνο φως στο βάθος του τούνελ, είναι το φως από το τρένο που έρχεται να με πατήσει». Τα λόγια του με σημάδεψαν. Από την άλλη, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μερικοί Έλληνες φαίνεται να παραμένουν ατιμώρητοι.

Είναι αλήθεια ότι τα συντηρητικά κόμματα κρατούν πιο σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα από τα αριστερά/προοδευτικά κόμματα; Γιατί συμβαίνει αυτό.

Η Ελλάδα παραμένει ένα από τα βασικά θέματα σε όλα τα ντιμπέιτ που γίνονται προεκλογικά στην Ολλανδία. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι ορθό να συζητάμε αυτή τη στιγμή για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε τώρα, προτού δούμε αν η Ελλάδα έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα σε περικοπές και μεταρρυθμίσεις. Από τη μία, οι Έλληνες πολιτικοί δεν πρέπει να εφησυχάζουν, αλλά να προχωρήσουν γρήγορα σε όσα έχουν να κάνουν. Από την άλλη, η συζήτηση για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ απειλεί την σταθερότητα της ευρωζώνης και μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες για την ολλανδική οικονομία.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας στην Ολλανδία;

Η κακή εικόνα μιας Ελλάδας της κακοδιαχείρησης και της διαφθοράς μπορεί να αλλάξει μόνο αν δείξει η χώρα ότι μπορεί να τα καταφέρει, ότι μπορεί να προσφέρει βιώσιμες και χειροπιαστές απαντήσεις στα προβλήματα. Και να έχει αποτελέσματα. Και αυτό πρέπει να γίνει όχι για να διορθώσει η χώρα την εικονα της, ούτε γιατί της το ζητάνε οι εταίροι της, αλλά επειδή αυτό αξίζει στους πολίτες της. Δεν αξίζουν οι Έλληνες πολίτες να έχουν μια χώρα όπου ανθούν η διαφθορά και οι πελατειακές σχέσεις. Ένας πρώην υπουργός είπε ότι «μαζί τα φάγαμε». Δεν συμφωνώ, δεν πήραν όλοι μέρος στο μεγάλο φαγοπότι. Είναι στο χέρι των Ελλήνων να καθαρίσουν το σύστημα.

Τι σκοπεύετε εσείς να κάνετε προς αυτήν την κατεύθυνση;

Ακούω πολλές ανοησίες στην Ολλανδία σχετικά με την Ελλάδα. «Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, απατεωνίσκοι, παίρνουν πλούσιες και πρόωρες συντάξεις και είναι μονίμως σε διακοπές». Την προηγούμενη βδομάδα έγραψα ένα άρθρο για την εφημερίδα Volkskrant με σκοπό να απαντήσω με στοιχεία στα όσα αρνητικά για την Ελλάδα και απρεπή λέγονται από ορισμένους Ολλανδούς πολιτικούς. Αν με επιλέξουν οι ψηφοφόροι την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, θα μπορώ να συμβάλω ακόμα αποτελεσματικότερα στην προσπάθεια να αλλάξει η αρνητική αυτή εικόνα της Ελλάδας και μέσα στο ολλανδικό κοινοβούλιο. Ως γενική αρχή πιστεύω πως πρέπει να είμαστε σκληροί ως προς το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης αλλά επιοικείς με τους ανθρώπους που θίγονται από όλα αυτά. Ο σεβασμός δεν κοστίζει τίποτα.

Πως μια χώρα τόσο εύπορη όσο η Ολλανδία, αντιμετωπίζει τόσα οικονομικά προβλήματα; Τι μερίδιο ευθύνης έχει πιστεύετε η προηγούμενη κυβέρνηση Balkenende για τα όσα ακολούθησαν αμέσως μετά την πτώση της;

Η Ολλανδία είναι τέταρτη σε εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. Σε κάθε ευρώ που βγάζουμε, τα 70 λεπτά έχουν να κάνουν με τις εξαγωγές. Από εξαγωγές στην Ευρώπη μόνο τα κέρδη φτάνουν τα 180 δις ευρώ. Τα οποία σημαίνουν 1,5 εκατομμύριο θέσεις εργασίας για τους Ολλανδούς.
Η κρίση δεν είναι Ολλανδική, αλλά Ευρωπαϊκή, οπότε και η λύση βρίσκεται στην Ευρώπη και τους θεσμούς της. Όλους μας συμφέρει να μείνουμε ενωμένοι κάτω από ένα ισχυρό νόμισμα. Η σταθερότητα είναι το παν για την ευρωζώνη. Η ολλανδική οικονομία είναι πολύ στενά συνυφασμένη με την Ευρώπη. Άρα εξυπηρετεί και τα δικά μας συμφέροντα να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Σύμφωνα με μια έρευνα της ING, μια έξοδος της Ελλάδας και άλλων χωρών από το ευρώ θα κόστιζε στην Ολλανδία 339 δις ευρώ. Η διάσωση της ευρωζώνης μας κοστίζει 62 δις ευρώ. Επιχειρηματικοί κύκλοι υπολογίζουν πως μια κατάρρευση του ευρώ θα φέρει ως αποτέλεσμα μείωση κατά ένα τέταρτο στις εξαγωγές της Ολλανδίας, διπλάσια ανεργία και έλλειμμα πάνω από 10%.

Είναι σημαντικό να έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση μετά την 12η Σεπτεμβρίου. Τα τελευταία 10 χρόνια είχαμε 5 εκλογικές αναμετρήσεις. Η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από δεξιά ή αριστερά κόμματα, αλλά μόνο από κόμματα του κέντρου, όπως το CDA. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα!

Παύλος Κερασαββόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ