-Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος.

-Φωτογραφία: Μαρία Χατζηνάκου.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Φιλοδοξώντας να αποτελέσει έναν πόλο έλξης τουριστών για το Νησί και ταυτόχρονα αφορμή για πολύπλευρη εμπορική ανάπτυξη των κατοίκους του,  άνοιξαν την Κυριακή 8 Ιουλίου 2012  επίσημα τις πύλες τους το Μουσείο του Αλή Πασά στο Νησί Ιωαννίνων και το νέο Μουσείο Επαναστατικής Περιόδου.

Το Μουσείο Αλή Πασά στεγάζεται στον ίδιο χώρο όπου λειτουργούσε μέχρι σήμερα, στον οποίο εξάλλου γράφτηκε και ο επίλογος της ζωής του Αλή Πασά. Με τη διαφορά ότι τα εκθέματα στις αίθουσές του έχουν εμπλουτιστεί με αντικείμενα της συλλογής Φώτη Ραπακούση, κυρίως όπλα, γιαταγάνια και σπαθιά, που χρονολογούνται απ’ το 1780 ως το 1820, μερικά απ’ τα οποία ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας. Στον ίδιο περίβολο με το Μουσείο Αλή Πασά λειτουργεί πλέον και το Μουσείο Επαναστατικής Περιόδου, στις αίθουσες του οποίου φιλοξενούνται αποκλειστικά εκθέματα της συλλογής Ραπακούση. Μέσω αυτών προβάλλονται γνωστές αλλά και άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας των Ιωαννίνων

Στα εγκαίνια των ανακαινισμένων Μουσείων έδωσαν το «παρών» πλήθος κόσμου, κάτοικοι του Νησιού, επισκέπτες και πολλοί επίσημοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχων. Τον αγιασμό έκανε ο Ηγούμενος της Μονής Ελεούσας π. Φιλόθεος Δέδες, ο οποίος ευχήθηκε καλή λειτουργία στα Μουσεία. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νήσου Άρης Λιούμπος  παίρνοντας το λόγο τόνισε πως ο Φώτης Ραπακούσης έφτιαξε στο Νησί με εκθέματα της ιδιωτικής του συλλογής ένα Μουσείο – στολίδι και ευχαρίστησε τη Μητρόπολη Ιωαννίνων για την παραχώρηση των κελιών του Αγίου Παντελεήμονα.

Ο Φώτης Ραπακούσης, με το μεράκι και τη δημιουργικότητά του, έδωσε άλλη όψη στα δύο Μουσεία και εκθέτει εκεί μοναδικά αντικείμενα από τη συλλογή του τα οποία ζωντανεύουν μύθους και πραγματικότητες και αποκαλύπτουν στιγμές από την μακρά πορεία της περιοχής στο χρόνο.

«Το όνειρό μας έγινε πραγματικότητα. Σήμερα έχουμε δύο Μουσεία που είναι πραγματικά στολίδια για το Νησί. Αναδεικνύουν τον πολιτισμό μας και σίγουρα θα αποτελέσουν έναν ακόμη πόλο έλξης» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Νήσου Άρης Λιούμπος.

Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος τόνισε ότι «η δημιουργία των Μουσείων είναι το αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας που υπήρξε μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών, της Μητρόπολης, των υπηρεσιακών παραγόντων και του Φώτη Ραπακούση». «Δημιουργείται ένα επιπλέον κίνητρο για να επισκεφθεί κάποιος το νησί. Ενισχύουμε τη μνήμη, αναδεικνύουμε τον πολιτισμό και αναβαθμίζουμε την περιοχή», επεσήμανε ο Δήμαρχος και προανήγγειλε σειρά δράσεων στο Νησί κατά την επόμενη χρονιά, όπου η πόλη θα γιορτάζει τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την απελευθέρωσή της.

«Το πολιτιστικό πλέγμα που δημιουργείται στο Νησί μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τον τόπο», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. «Αυτό που έγινε είναι ένα σύμβολο πολιτισμού. Αναδεικνύοντας την ιστορία μας έχουμε να κερδίσουμε πάρα πολλά», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Φώτης Ραπακούσης, σημείωσε ότι «τα Μουσεία είναι χώροι ζωντανοί. Θα είμαι συνεχώς παρών στο Νησί για να εμπλουτίζω τα δύο Μουσεία με νέα αντικείμενα και με υλικό των χρόνων του Αλή Πασά».

Τέλος τα νέα Μουσεία «καλωσόρισε» ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων Τάσος Παπασταύρος ο οποίος εξήρε το έργο του Φώτη Ραπακούση και την πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ